用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 德信出result啦!
樓主: loverbear
go

德信出result啦!   [複製鏈接]

回覆:carminema 的帖子

女孩子優勢就吾清楚。但知道有家長話扣門去油天係收左。

引用:Quote:原帖由+mammyleung+於+13-11-12+發表

原帖由 cmlam12 於 13-11-12 發表
好多謝你令我更具體了解德信 !我好有興趣知道 : 1. 德信派往關連小學的比例,聽聞有七八成,對嗎?  2.至 ...
派位係計分,學校無關,未能分享。至於升中可到德小網頁慢慢來!

引用:Quote:原帖由+cmlam12+於+13-11-12+發表好

原帖由 mammyleung 於 13-11-12 發表
派位係計分,學校無關,未能分享。至於升中可到德小網頁慢慢來!
明白 ! 至於幼稚園,注重德育,加上天主教背景,請問校風是否較傳統,較嚴厲?老師們有愛心的嗎? 德信的教學方式,是否較適合坐定定的乖孩子呢?好多問題,請見諒 !謝謝分享,這對我來年會否轉校十分重要啊 !感謝 !

我收到後備信咋﹗請問大家INTERVIEW 時,小朋友大致被考什麼?老師和我傾計,沒看到考他什麼。

回覆:sabina313 的帖子

我都只收到waiting, 亞仔11月尾細B,interview唔睬人,但有幫手執玩具

引用:我收到後備信咋﹗請問大家INTERVIEW+時,小

原帖由 sabina313 於 13-11-12 發表
我收到後備信咋﹗請問大家INTERVIEW 時,小朋友大致被考什麼?老師和我傾計,沒看到考他什麼。
...
我又唔覺得有乜考小朋友,佢地好似比較留意小朋友有冇坐定玩玩具,有位老師走去我囝囝度問了兩個問題,邊個同你來和指出邊個係媽媽,之後另一位老師有問我點解揀德信,就係咁簡單。

回覆:德信出result啦!

引用:K1每日有1樣功課,宜家有時有2樣。老師每兩

引用:我收到後備信咋﹗請問大家INTERVIEW+時,小

收左我個囡p.m.
我都見相中男仔比例多好多,樓上有媽咪分享話比例1/3,
請問知唔知囡仔係咪都比較好動?
德信女生通常派邊間小學呀?
謝謝大家幫忙回覆!

回復 choikiuma 的帖子

我個囡無喊,不過老師話同佢玩乜佢都say no

你地有offer太好了, 我仔細B又落敗

Waiting 媽咪不要氣餒!耐心等待!如果你真係好喜歡德信,可以試下寫信!

請問已有offer嘅家長,小朋友幾大?整個interview有否陪住小朋友,坐小朋友隔離?

引用:請問已有offer嘅家長,小朋友幾大?整個int

各位將會讀德信, 而必須坐校車的家長, 要留意, 在明年要再打去問下校車情況, 因為我打去學校問關於校車時, 學校叫我直接打去校車公司, 點知原來有些站頭, 佢張紙有寫, 但明年未必會有, 佢話都要等我地註冊後, 有幾多人去邊條線, 再決定開唔開那條線或到唔到某個站。

回復 cmlam12 的帖子

本人是K3家長,三年來感覺學校係幾傳統,學校設備係舊式,但課程卻不斷革新,Phonics係去年先正式引入,小女K2先開始學,相信如今由K1開始學效果會較理想;有見小一課程愈來愈深,K3而家教深左,寫好多幾難的生字,做重組句子,仲有默書,中文程度應該不會比其他幼稚園差,但家長預左要跟得緊些,因為教得快;英文就唔算深,想小朋友英文好些,最好自己另找英文班,逢星期六有英文、普通話或其他興班可以自由報讀;數學就直情好淺,不過家長自己教都不難。

學校非常注重德育同宗教,說不上是嚴厲,但對小朋友有要求,有自理能力,有禮貌,識得將老師的話傳俾家長,K3自己mark功課,自己交功課,由組長收集交俾老師,小朋友要注重儀容,學校對頭飾校服有要求。不過整體上每個老師都好有愛心,好鍚小朋友。

我覺得無話適合邊類型學生,就算坐唔定老師都會努力教。反而係睇家長想小朋友接受咩類型的教育,德信一定係較傳統,唔會俾小朋友玩到癲,小朋友整體好定,好有紀律,好乖。三年教育係一個耳濡目染的過程,相信畢業時每個小朋友都會好有得著。

cswwpy 發表於 13-11-13 09:11
請問已有offer嘅家長,小朋友幾大?整個interview有否陪住小朋友,坐小朋友隔離? ...
7月B, 起初我見個個分開坐,甘我就分開坐~~就距自己玩,但距系都要痴住我~我唯有坐翻系距隔離~~到左我要見老師,距就坐在地下(我旁邊)但沒有扭計,自己玩玩具,又肯答老師問題,走果時仲要唔肯走,個老師話“D玩具不會走的,會系度等你翻黎” 甘我聽到就覺得有D機啦!~(雖然不知道她是哄他定認真)結果就比PM OFFER
‹ 上一主題|下一主題