用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招問題請教
go

聯招問題請教 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

小兒今年中六, 聯招打算進取型, 我又吾係好識
請教大家, 如放榜後分數未如理想, 改選是否只可改A1-A3互調,

還是未選過的科目都可加入A1-A3?

另改選有什麼利弊, 會否冇左面試分?thx~
   0    0    0    0

可在2014年7月15日至7月17日*期間於獲分配的指定時段內對已選報的課程作以下各項更改:

以新課程取代不超過5項課程/增選最多5項課程﹝惟全部選報課程不得超過20項﹞

更改已選報課程的優先次序

刪除任何已選報的課程

在這段期間內,你只可作出一次修改,修改費用全免。
http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/ap ... mes/amendment/after

引用:小兒今年中六,+聯招打算進取型,+我又吾係好

原帖由 yanyan-mummy 於 13-11-09 發表
小兒今年中六, 聯招打算進取型, 我又吾係好識
請教大家, 如放榜後分數未如理想, 改選是否只可改A1 ...
五出五入應該是未揀過的都可以。

有些科是早面試的,有些科是有成績後先見的,有錯請指正。

Marco-ma 發表於 13-11-9 16:50
有些科是早面試的,有些科是有成績後先見的。

正確, 如果早面試的話, 你最後才揀佢會錯過面試机會, 但唔洗太担心, 只要dse 考得好, 放榜後會再叫你面試, 或者不用面試便收

引用:+本帖最後由+小彬彬+於+13-11-9+17:10+編輯

原帖由 小彬彬 於 13-11-09 發表
有本錢就好辦事了

冬日勳章 醒目開學勳章

謝謝各位回覆~
因為小兒的選擇確實進取,A1 A2都應該未夠分,不過他抱著博-下的心態,

如果考得不怎麼樣就立即改選~

想請問科大BBA有冇interview?
第一輪選科係咪要選擇一些有interview                     的科?

MMChan 發表於 13-11-9 22:59
第一輪選科係咪要選擇一些有interview                     的科?
...

科大BBA 有面試

"第一輪選科係咪要選擇一些有interview 的科"    如果你好想攞面試分, 可以咁做, 但好多大學的學系收生主要睇dse 成績, 加上放榜後有第二輪面試, 是否有必要咁做是見仁見智

以科大BBA 和HKU econ and finance 為例, 我都知有人面試後大學通知面試加左分(其中一個是小兒同學, 面試後通知佢面試成績是excellent), 但到頭來因為dse 成績未如理想入唔到, 有d人冇面試, dse 夠分(高上年minimum 少少) 收左

小彬彬 發表於 13-11-9 23:16
科大BBA 有面試
以科大BBA 和HKU econ and finance 為例, 我都知有人面試後大學通知面試加左分(其中一個是小兒同學, 面試後通知佢面試成績是excellent), 但到頭來因為dse 成績未如理想入唔到, 有d人冇面試, dse 夠分(高上年minimum 少少) 收左 ...
正确, 我都識人係咁, 后尾都要離港讀.

如果學院收生制, 係唔係間間大學都唔晒面試?

October. 發表於 13-11-10 10:09
正确, 我都識人係咁, 后尾都要離港讀.

如果學院收生制, 係唔係間間大學都唔晒面試?
應該有d 都要面試, 科大BBA 要面試, 科大BBA 算唔算學院收生?

科大BBA 有面試

"第一輪選科係咪要選擇一些有interview 的科"    如果你好想攞面試分, 可以咁做, 但好多 ...
Thank you 小彬彬!

冬日勳章 醒目開學勳章

科大BBA 有面試

"第一輪選科係咪要選擇一些有interview 的科"    如果你好想攞面試分, 可以咁做, 但好多 ...
咁請問面試分其實係未佔好少?thx~

yanyan-mummy 發表於 13-11-10 12:29
咁請問面試分其實係未佔好少?thx~
唔同科目有所不同, 我只知三大的BBA 面試分不是佔好多, HKU BBA, E& F, 有第一輪面試, 冇第二輪面試, 但有D 人冇面試過都收左, 中大BBA marginal case 先至叫你去面試

MMChan 發表於 13-11-9 22:59
...

今年科大BBA冇interview.

http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j4/programme_information.php?code=JS5003

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 13-11-10 15:53
唔同科目有所不同, 我只知三大的BBA 面試分不是佔好多, HKU BBA, E& F, 有第一輪面試, 冇第二輪面試, 但有D ...
小兒屬意中大醫科及港大精算, 請問知否有面試?

yanyan-mummy 發表於 13-11-10 19:38
醫科和精算我唔清楚

yanyan-mummy  thx~  發表於 13-11-10 22:05

yanyan-mummy 發表於 13-11-10 19:38
兩大醫科一定要面試,港大精算好多不用面試,Border line case 先至要面試。

yanyan-mummy  thx~  發表於 13-11-10 22:06
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:聯招問題請教

佢想進取就進取囉,現階段進取冇乜問題,反而有誘因令佢盡力讀好D。出成績後先再執排位。

冬日勳章 醒目開學勳章

kiwaiwong 發表於 13-11-10 20:26
佢想進取就進取囉,現階段進取冇乜問題,反而有誘因令佢盡力讀好D。出成績後先再執排位。

...
我都係咁諗

小彬彬 發表於 13-11-10 10:54
應該有d 都要面試, 科大BBA 要面試, 科大BBA 算唔算學院收生?
科大BBA 算學院收生. Except GBus.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題