用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日有冇人去民生面試
樓主: abby0624
go

今日有冇人去民生面試 [複製鏈接]

引用:回復+fafapot+的帖子 係呀,之前考的總算識

原帖由 pisontam 於 13-11-11 發表
回復 fafapot 的帖子

係呀,之前考的總算識...
我個係六月 B, 唔大唔細。唔知係咪見佢答哂啲題目,仲好似好明個 net 問咩,所以問多幾題!其實我之前同個 net 講我 prefer 用 Cantonese 見

pisontam  你既小朋友好叻! 祝大家都好運^^  發表於 13-11-12 09:04

引用:其實大家覺得group+interview+係咪關鍵呢?+

原帖由 abcmilk 於 13-11-11 發表
其實大家覺得group interview 係咪關鍵呢? Individual interview 實在太多人會識答哂.

...
我一直唔覺玩具房係group interview

回覆:今日有冇人去民生面試

我都係net 見,佢問矖1-9,A-Z, 所有顏色,都答曬,但忘了櫈
都係最後一個入,最快完成。但我聽到隔離枱小朋友唱歌,你地有無考呀?

回覆:cloudwingwing 的帖子

但我見老師拎住小朋友申請表去每枱係甘續個比分喎.

引用:+本帖最後由+cicico+於+13-11-11+18:04+編

原帖由 cicico 於 13-11-11 發表

我個小朋友in 9號9am,得佢一個喊住行上樓梯,連班房都入唔 ...
未必個個一樣嫁!我仔考晒!

引用:我都係net+見,佢問矖1-9,A-Z,+所有顏色,

原帖由 shumwong 於 13-11-11 發表
我都係net 見,佢問矖1-9,A-Z, 所有顏色,都答曬,但忘了櫈
都係最後一個入,最快完成。 ...
無唱歌喎!唱歌係我仔強項啊!錯過左添

引用:但我見老師拎住小朋友申請表去每枱係甘續個

原帖由 abcmilk 於 13-11-11 發表
但我見老師拎住小朋友申請表去每枱係甘續個比分喎.
我都認為係group in, d老師喺遠處望住俾分,我唔認為係等候咁簡單。

引用:Quote:原帖由+abcmilk+於+13-11-11+發表但

原帖由 好有問題 於 13-11-12 發表
我都認為係group in, d老師喺遠處望住俾分,我唔認為係等候咁簡單。
個老師無端端行埋嚟,我仔以為要佢收嘢,樣子唔多友善

cicico 發表於 13-11-11 18:03
我個小朋友in 9號9am,得佢一個喊住行上樓梯,連班房都入唔到,個老師叫我帶佢去洗手間處理左先,終於搞左 ...

i also trained my girl A-F and 1-4, however, the teacher asked R and I, of course she didn't answer.

Also i chose Ph/En, the teacher interviewed my girl in Ph. So it's really depend on random and luck.

ms.bead 發表於 13-11-11 17:39
不要氣餒,上年interview老師都係問咁少,而家呀仔讀梗民生K1...

課程係咪好深? 我朋友話K1要背誦, 又多功課....有D驚

如果唔想in net, 可唔可以同老師講??

回覆:tuelovefei 的帖子

好奇問下,in net or local teacher 會否同用咩language 答問卷有關,我填中文,廣東話in

我用中文填,但net in. 所以係應該random既

回復 cicico 的帖子

顏色冇咁簡單,老師一拎就拎支粉紅色筆問我個仔係咩色

我仔係local老師考,問卷係填中文,應該係random抽。

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-11-11+17:39+不要

原帖由 PrettyPC 於 13-11-14 發表
課程係咪好深? 我朋友話K1要背誦, 又多功課....有D驚
每日都有功課,不過暫時只係連線(6條線)。星期五就多份填色,仲有份親子功課,真係需要父母參與,屋企有printer就最好,唔係就要哂相。背野?應該冇…識唱phonic歌算唔算?不過小朋友唱得多就上口,唔駛特別背。民生有好多戶外活動,最特別一樣係放風箏,真係在校園放風箏!所以小朋友番學就好開心。不過老師對小朋友要求都幾高,開學到而家都收過幾次電話,提點要注意小朋友一d行為…

引用:Quote:原帖由+PrettyPC+於+13-11-14+發表課

原帖由 ms.bead 於 13-11-14 發表
每日都有功課,不過暫時只係連線(6條線)。星期五就多份填色,仲有份親子功課,真係需要父母參與,屋企有pri ...

見到好多家長有疑問,以上年經驗,你報英粵班就會係廣東話或net in。你報英普班就係普通話或net in。絕對唔會報英粵班有普通話老師in,唔駛擔心!好似我咁普通話唔好咪報英粵班,又可以番上晝,幾好!

愈睇愈想入

引用:見到好多家長有疑問,以上年經驗,你報英粵

原帖由 ms.bead 於 13-11-14 發表
見到好多家長有疑問,以上年經驗,你報英粵班就會係廣東話或net in。你報英普班就係普通話或net in。絕對唔 ...
好想好似你咁!我都係報英粵班,期待著成績表!

‹ 上一主題|下一主題