用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 葵涌荊冕堂vs聖公會顯現堂, 你地點揀???
樓主: C蓓媽
go

葵涌荊冕堂vs聖公會顯現堂, 你地點揀??? [複製鏈接]

引用:請問+荊冕堂(葵涌)+有offer的,係末大少少

原帖由 Pigmamapigmama 於 13-11-20 發表
請問 荊冕堂(葵涌) 有offer的,係末大少少的B?有乜月份?當日表現是否很好?

...
我女細仔11月,上午offer, interview表現5好架,5睬老師,我查實5知有乜收生準則!

引用:我會選擇葵荊(葵青區排第六),因為唔太熟

原帖由 nganngan 於 13-11-10 發表
我會選擇葵荊(葵青區排第六),因為唔太熟悉朱昌(排第十),葵荊上仁立機會比朱昌機會大),因為朱昌10月 ...
點睇到佢上仁立機會大?比較其他葵涌區,同一校網,唔係一樣可抽仁立?

引用:Quote:原帖由+Pigmamapigmama+於+13-11-20+

原帖由 C蓓媽 於 13-11-20 發表
我女細仔11月,上午offer, interview表現5好架,5睬老師,我查實5知有乜收生準則!

...
唔該哂!

Pigmamapigmama 發表於 13-11-20 22:51
點睇到佢上仁立機會大?比較其他葵涌區,同一校網,唔係一樣可抽仁立?

...

我估係睇過往派小學記錄. 抽到入仁立係葵荊同埋士德比率最高~

回覆:C蓓媽 的帖子

我都想要呢個表呀!
可否send比我呀?
Thx !

回覆 leung_leung 的帖子

e~ 我囡都係讀緊青衣啓思喎~ 但佢係下午2班, 你呢? 你下年會唔會讀k? 我申請咗轉上午, 唔得我可能唔讀~

hinhing,我仔仔是下午1班,下年唔會係啟思讀。顯現堂有am offer。

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

我小朋友係7月b

回覆 C蓓媽 的帖子

係呀,完全同顯現都交左

leung_leung 發表於 13-11-25 14:56
hinhing,我仔仔是下午1班,下年唔會係啟思讀。顯現堂有am offer。
請問你小朋友係顯現堂讀成點?我上星期In咗,雖未知結果,但當日係學校參觀過,感覺不錯。課程程度深/淺?係咪無課本㗎?先謝謝分享。

紫蘿蘭 發表於 14-11-9 01:12
請問你小朋友係顯現堂讀成點?我上星期In咗,雖未知結果,但當日係學校參觀過,感覺不錯。課程程度深/淺? ...
我囝囝讀得開心呀,兩個班主任都錫佢。顯現堂冇課本o架,老師會就學習主題預備教材,小朋友需要同家長做資料搜集。因為老師會跟據該班小朋友o既意向去教授主題,所以即使同級,但唔同班別o既教授內容唔會完全一樣。K1每星期都會認字,每日會有一張功課紙,以填色、連線為主。
課程深淺其實我冇得比較,只知區內有學券幼稚園中,卓思是課程深的代表。顯現堂採取活動探究式教學,我覺得比較適合我囝囝。

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+14-11-9+01:12+請問你

原帖由 leung_leung 於 14-11-17 發表
我囝囝讀得開心呀,兩個班主任都錫佢。顯現堂冇課本o架,老師會就學習主題預備教材,小朋友需要同家長做資 ...
謝謝分享。咁選擇讀顯現堂既父母都要有心理準備,投入參與仔女功課

回覆:葵涌荊冕堂vs聖公會顯現堂, 你地點揀

我都有去in 顯現堂, 心目中想佢讀全日班, 不過好似好少人提呢間幼稚園咁

引用:我都有去in+顯現堂,+心目中想佢讀全日班,+

原帖由 scytsin 於 14-11-19 發表
我都有去in 顯現堂, 心目中想佢讀全日班, 不過好似好少人提呢間幼稚園咁

...
我個係12月細B, 報名時老師話半日較適合,所以無揀全日,其實我心想佢讀全日的。

你小朋友當日in 成點呀? 校長問咗幾條問題就走得,好快in 完。

引用:Quote:原帖由+scytsin+於+14-11-19+發表我

原帖由 紫蘿蘭 於 14-11-19 發表
我個係12月細B, 報名時老師話半日較適合,所以無揀全日,其實我心想佢讀全日的。

你小朋友當日in 成點呀?  ...
我自己覺得佢表現不錯。。不過校長送禮物佢唔識主動講多謝,要我提佢

引用:Quote:原帖由+紫蘿蘭+於+14-11-19+發表我個

原帖由 scytsin 於 14-11-19 發表
我自己覺得佢表現不錯。。不過校長送禮物佢唔識主動講多謝,要我提佢
我女都係要我提,至講多謝。希望快啲知道result, 唔駛心掛掛

其實 點解你吔會覺得間幼稚園同上仁立/ 基真等有關係既呢???

我想講, 除非佢係一條龍學校, 如果唔係佢吔無直接關係, 更加唔會保証收呢間幼稚園既學生架喎 ???

利申: 我仔小四, 細仔N1, 升小揀校第一輪係計分, 第二輪搞珠係講彩數, 到去到叩門, 叫自己間學校寫信 ( 如果同教會咁計) 先有機會入架...

只是意見, 給你們參考一下.

揀幼稚園最緊要揀啱自己小朋友, 又方便自己照顧 ( 例如全日/ 半日) 分別.
各位加油...

回覆 紫蘿蘭 的帖子

Hi,你好,請問你收到顯現堂offer未啊?你會唔會讀啊?

回覆 SAIYUNG 的帖子

我收到上午OFFER, 顯現堂
‹ 上一主題|下一主題