用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收? ...
樓主: chumiguan
go

有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收? [複製鏈接]

引用:佢8個月大已上潛能/啓發playgroup,+平時亦

回復 剛果公主 的帖子

回覆:剛果公主 的帖子

老師眼中的小朋友可能只有幾大類型,觀察型應該係其中一個主流,亦是老師眼中的好學生類型,因為唔會製造問題兼聽教聽話。我估老師會按觀察型的標準去打分,一D都唔蝕底

回覆:有無2011小朋友係觀察又慢熱但有心儀收?

我個女都係咁,所有老師都知佢明但係唔講,但係我相信總會有學校欣賞佢嘅!唯有報啲 group in 嘅學校啦,呢種性格好處係唔會爭玩具!

我依家相信真要睇間學校啱唔啱個小朋友就睇小朋友interview表現。我阿女in SC and 祟真時,完全not performed. 個interview太多人太快,唔啱佢。相反LH and Manhabit, 有warm up time, group in, individual in, 唔趕。佢表現好好,咩都答咩都做,連爸爸去泊車都答到(我地都無同佢講過),只係細細聲講。唉,希望有offer啦! 唔知啲龍校啱唔啱,唔啱就小一再黎玩interview 呢個遊戲啦!

我女都係咁,面試前同佢點warm up,入到去係唔講就唔講,佢只喜歡老師同佢玩台上遊戲:;pppp:
佢係細b,暫時in左幾間,都有offer(德信,TT,宣美),有d未出result(SC, KV,MS)

回覆:chumiguan 的帖子

我個女同你一樣, 觀察型 , 最不利面試, 但識講好多野, 之前要心理輔導, 一定成功

引用:Quote:原帖由+chumiguan+於+13-11-08+發表

原帖由 bowiekashu 於 13-11-08 發表
我個仔同你女一樣,佢好多野講識好多野,但就係面對陌生人時就好怕羞同細膽,我幫佢報左12間k1,已經in左5 ...
咁好啊、我囡in左一間學校、做左八、九成指令、全部答晒問題、都只係wait ing

回覆:雨林焱木 的帖子

回復 剛果公主 的帖子

有同感,我個仔都係甘

囝冷靜觀察型,返兩個月pn,平時係屋企成日唱歌,返學識唱都唔唱,返學永遠唔做早操,行埋一邊睇同學做,頭幾次interview 成張圖片字識讀晒,老師只係問apple佢都唔答,星期六in 民生 net in 有笑容開心些佢又答晒問題,細路仔表現真係估佢唔到,加油。

引用:我依家相信真要睇間學校啱唔啱個小朋友就睇

原帖由 chumiguan 於 13-11-16 發表
我依家相信真要睇間學校啱唔啱個小朋友就睇小朋友interview表現。我阿女in SC and 祟真時,完全not perform ...
我阿女都係 lee 種性格,因為上年係第一年搵學校,讓我了解阿女好多,知道乜野學校適合佢,st cat 同 Victoria 就完全唔適合,因為 lee 2間學校都係要小朋友聞歌起舞,對於慢熱小朋友真係唔適合,結果,學之園 (係我最心儀學校)收左做正取生。當時好多人鬧學之園,話佢 in 得耐,又要轉房,又要考小朋友耐性,結果,正正因為 lee 種模式,好岩阿女性格。 樓主,唔需要擔心,上年,我 in 8 間,只有 st cat 同 Victoria 無 offer, 其他全部有 offer, 部份 am, 部份 pm。慢熱,觀察型小朋友,可以比較專心上堂,老師們好 like gar

引用:都想講下,阿女依家讀緊K1,呢種慢熱觀察型

原帖由 剛果公主 於 13-11-17 發表
都想講下,阿女依家讀緊K1,呢種慢熱觀察型小朋友其實幾好跟,佢地比較專心,斯文冷靜,有興趣時,學野好快 ...
阿女返緊PN班,佢中英兩位老師都超級鍾意佢,激讚話佢好教聽話,係同學modal。令到我勁開心。希望多啲呢類有heart有耐性嘅老師就好。

回覆:DevilPig 的帖子

Oh! 你個result 好好,好鼓舞!希望我阿女都多啲學校欣賞佢。我依家已將心儀學校由SC 及龍校,轉為LH及Manhabit. 希望有am offer!

我個囡都係慢熱專心型,最後都有LH PN offer, 每間學校有自己個收生標準,只要選啱學校成功率就高D,加油

DevilPig 發表於 13-11-18 00:16
我阿女都係 lee 種性格,因為上年係第一年搵學校,讓我了解阿女好多,知道乜野學校適合佢,st cat 同 Victo ...
謝謝各位媽媽的分享, 我女(2012bb )也是慢熱性格, 但其實佢識好多野, 但面試時好難在短時間表現到出來. 現在陸續面試pn.
我報左以下幾間: st cat, 學之園, 樂基, 聖若望, VICTORIA, 迦南
你地的面試經驗認為邊間合適佢性格, 同埋有冇其他學校建議?

回復 剛果公主 的帖子

禮賢is it better then TT?

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-11-18+00:16+我

原帖由 ROY_2012 於 13-11-18 發表
謝謝各位媽媽的分享, 我女(2012bb )也是慢熱性格, 但其實佢識好多野, 但面試時好難在短時間表現到出來. 現 ...
我覺得 lee 種性格,吸收力好好,如要出名 , KV 應該都會岩,但我無報 KV, 因為我想小朋友活潑D,所以搵 LH 活動教學,幫佢改善下,雖然明知 KV 適合坐定定小朋友,但我想早少少 train 佢性格,活潑D

ROY_2012  thanks! 現在寄望 LH 佢能夠表現到佢的優點啦...  發表於 13-11-18 14:35

引用:Quote:DevilPig+發表於+13-11-18+00:16+我

原帖由 ROY_2012 於 13-11-18 發表
謝謝各位媽媽的分享, 我女(2012bb )也是慢熱性格, 但其實佢識好多野, 但面試時好難在短時間表現到出來. 現 ...
另外,迦南都係比較鍾意活潑型

原來我地d小朋友先係荀盤, 唔收我地果d簡直係走寶
‹ 上一主題|下一主題