用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華小一常識題考起家長
樓主: elbar
go

英華小一常識題考起家長 [複製鏈接]

老實說, 我最初對英華印象十分好, 但了解更多後, 改觀了.
Anyway, 無線新聞經常講:  "無線新聞, 與您息息相關."
那些提目頂多只可以對大人來說還可以, 對小朋友說: 沒有關係.
識某某, 不如識Obama總統, 習李, Bill Gate, 等有有影響力的人.
英華常識是給其家長嗎? 恕我直言.! Really no offence!

回覆 hadwinboy 的帖子

哩個topic都停咗一段時間,最近又再討論?? 都真係幾煩!!
因工作好忙, 我好少機會可以發表個人見解, 但今日好早就返到公司, 所以亦可以發表吓!
我都有比貴校張工作紙我囡囡睇(我囡囡是小二),佢嘅回應係"咁容易!!!",老師同同學都好早講咗啦!! (佢學校差不多每日常識堂都會有老師或同學帶剪報同同學分享,老師亦會講解) 小女只係覺得曾志X果條比較奇怪。
大家唔好誤會,我唔係想話我囡囡有幾叻,只係想指出大人覺得深,唔一定小朋友覺得深。可能我比較蠢,好多時候我發現亞囡識得嘅比我多,比我仲了解深入!!
好多學校d 時事題都同貴校差不多,所以有部份家長唔會覺得深。但當然亦有人會覺得小學生唔應該去了解咁深o既事同詞語。其實時事同文字又怎樣分深與淺呢??

我唔想再講深淺問題,但我想講今次件事o既動機。當日各大報章應該都係講因免費電視牌照事件有過萬人晚上包圍政總, 但唯獨"東X日報"例外。我本人覺得"時事題"哩事件絕對唔會係"A1" 頭版??! 這間"梁粉"自我染紅報社令我感到可惜。

請用家家長唔好再為這件事回應啦! 係EK分分鐘都可能有該報社人員用方法再起事端!! 謝謝

我唔想再講深淺問題,但我想講今次件事o既動機。當日各大報章應該都係講因免費電視牌照事件有過萬人晚上包圍政總, 但唯獨"東X日報"例外。我本人覺得"時事題"哩事件絕對唔會係"A1" 頭版??! 這間"梁粉"自我染紅報社令我感到可惜。

圖窮見匕首;理屈陰謀現。

陰謀論,係BK見得多,通常係低手之作。

話之你背後之陰謀是甚麽,事實就是事實;不會因"陰謀",錯誤變正确。

mttmtt  唔好誤會! 我唔係用家。 我同你一樣只係能夠睇到其他學校概表面而發表自己嘅愚見,啱聽就聽,唔啱就笑吓!  發表於 13-11-21 12:26

講咗好多次,我諗好多人唔係concern深淺問題,而係意義問題,anyway, 唔明的或不願意接受意見的,始終無法理解點解咁多人覺得呢份worksheet會引起咁多Noise, 連政治傾向都搬埋出嚟,講真,就算有陰謀,都先要件事值得討論先會引發咁多討論吧!呢件濕碎事,點都阻唔到大家對政府發牌黑箱作業的不滿吧?報紙未出,家長圈都議論紛紛啦!

mttmtt  東x日報真係有遠見,用唔同其他報業嘅題材做頭條, 果然令到咁多所謂專家用咁多時間出來發表意見!  發表於 13-11-21 12:49
mttmtt  講得啱! 咁濕碎嘅事都唔明點解可以上頭版。上頭版應該係當日全港最關心同有關嘅事,我睇唔到一份小學功課會比發牌事件更令港人關心。報溪嘅應檢  發表於 13-11-21 12:39

回覆 hadwinboy 的帖子

神校小一工作紙同英華嗰張差天共地!英華小一嗰張大約喺神校小四程度!
‹ 上一主題|下一主題