用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英華小一常識題考起家長
樓主: elbar
go

英華小一常識題考起家長 [複製鏈接]

Radiomama 發表於 13-11-19 20:16
其實aidan08的分析好有理由,講真,該校的家長在這事上不用太過維護這份功課,是其是、非其非,不是讓人更 ...

而且,糾正學校的不足之處,對自己仔女亦有好處。點解要維護校譽而咁盲從附和呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 aidan08 的帖子

對唔住,我教仔方法可能跟大部份人好唔同
從少我就當孩子大人咁教,我無理佢明唔明,無為佢選擇過所謂合適嘅深度 (我睇教仔書教嘅)
我相信佢要明白,就自然會明,就好似天災,佢一問已經係點解會有呢個天文現象,咁深~我自己都唔識,係咪唔答?定係同佢講:你咁細,都唔明架啦?
sorry,呢句說話唔會响我屋企出現
我會盡我所能回答
我地生活上好多嘢都係無乜意義,就好似奧數,我老公話無用嘅,但阿仔要學..
公開考試要學嘅嘢,好多都無乜意義...

可能阿仔問得太多無意義嘅問題,所以我唔記得咗一般家長只容許孩子接觸適合深度及有意義嘅訊息
而似乎佢嘅理解/閱讀能力比較強,我無考慮到其他小朋友响父母協助下都可以出現唔明白嘅情況
在我,呢d問題等同玩word puzzle,當然,家長們可以話玩word puzzle係無意義嘅行為,而我,雖然唔係用家,覺得呢d問題幾好玩~阿仔會鍾意!

唔同嘅教學法,適合唔同嘅小朋友/家庭

多謝

aidan08  word puzzle點會無意義?訓練觀察力、毅力、又可以remind學過的字!
所以,事情有無意義係需要分析的。  發表於 13-11-19 22:29
恐龍家

hadwinboy 發表於 13-11-7 22:03
還有一點想分享。我並不認同那個受訪教協人員的說話,說"的士加價不關小一學生事他們不需要知,題目應環繞 ...

的士加價的新聞對小一生的程度而言勉強可接受,我認為呢個唔係興唔興趣的問題,而係究竟條題目對個小朋友有咩好處,可以教到佢哋什麼!的士加價,係一個事實而已,知又點?如果小朋友發問,點解的士加價?家長又可以點答呢?解釋供求定律嗎?的士加價呢D新聞不深,但無咩意義,就係條題目出得唔好。不過,老實講,根本呢張工作紙如果個目的只係引導小朋友去睇報紙,其實好失敗,一來D題目唔啱年紀,二來對小一生而言,從題目當中無咩可以學到,只係得個'知'字,完全唔夠基礎知識去理解。

舉個例,培養閱報習慣可以揀選適合的時事,例如今日單新聞話有個人帶隻野豬出街,點解警察要拉佢問話。看似好無聊,但呢單新聞係啱佢哋年紀,佢哋完全可以理解,可以解釋比佢哋聽野豬係野生動物,唔適合家居治養....、又可以解釋因為有人見個主人踢隻野豬,懷疑佢虐畜,所以警察要去調查件事,從而解釋動物亦有權利,人唔可以亂咁對待佢哋等等,仲有喺街度見到不公平事件,我哋都有責任去舉報等......點都好過問邊個演藝人協會會長辭職、也好過的士加價。

與其出張工作紙問問題搵答案,倒不如搵單有意義的新聞,叫家長同小朋友一齊討論吓有咩學到,譬如菲律賓風災,小朋友甚至可以講吓屋企姐姐都受影響等等,咁樣引導小朋友不是更有意義嗎?又可以比佢哋知道颱風的威力。自然災禍、動物、警察職責等事情小朋友都好有興趣知道的,唔係剩係打機佢哋先有興趣!你所列的事件通通都比的士加價更有意義,唔係關唔關小朋友事,係適唔適合小朋友的年紀的問題!

回覆 WKDRB 的帖子

//出這類題目給小一的人和支持者連何謂教育都不懂!

我相信不需要甚麼教學專家,只要稍為有理性懂思考懂分析的人一看就知出這些垃圾題目是對還是錯吧!

有這樣理念的垃圾學校,不讀也罷!//

咁快又番嚟呀?

你用詞咁狠,有道理人地都唔會服喇。

小曳人 發表於 13-11-19 21:20

對唔住,我教仔方法可能跟大部份人好唔同

佢要明白,就自然會明.....咁講法,其實唔需要教,由佢自己攪掂咪得囉!

小孩有問題大人當然要答,但有D事情,佢哋無基礎知識去理解,亦有D佢哋心智未成熟去了解的,你點答佢哋都無法理解,就例如曾志偉點解辭職?呢個問題涉及商業社會利益問題同好多複雜因素,就係一例!問天文現象怎形成非常配合這個年紀,係應該要答,唔係你個小朋友有咩特別喎!

天災係呢個年紀小朋友會有興趣知道的事情,that's why我覺得天災新聞啱佢哋,而且係基礎知識,啱小一生去接觸。所以你個仔咪會問囉!老師揀呢類題材就係適合小一生年紀,而老師的確有責任去搵咁嘅題材!好似演藝人協會會長嗰條題目,咪唔啱年紀囉,我唔相信小一生會明白商業社會咁複雜的利益關係,因為佢哋根本心智未去到嗰個程度!

合適的深度當然係要家長自己先知自己子女去到邊,但做教育的,一班幾廿個學生,係需要搵適合嗰個年紀的教材,否則何需分級?全校6至12歲一齊上都得啦!

我亦唔同意公開考試有好多無意義的問題喎,基本上都係有意義的,用喺不同層面上。再者,或者公開考試偶有沒有意義的問題,但公開考試有改善空間有咩咁奇?

WKDRB 發表於 13-11-19 13:12
出這些題目的人唯一目的(如果有的話)只是想讓外界有錯覺,以為那小學有幾勁。不如問吓最後取錄的學生有幾 ...

我反而唔覺個老師係特登出D咁嘅題目嚟彰顯學校有幾深幾勁,因為佢都唔知單嘢會攪到咁揚!我估係有家長都憤憤不平仔女做埋晒D咁嘅嘢,份工作紙先會流咗出嚟,喺報紙未登出嚟前幾天,喺家長圈已經廣傳了!我覺得根本個老師就唔專業,無教育工作者應有的視野。

而且,糾正學校的不足之處,對自己仔女亦有好處。而且,糾正學校的不足之處,對自己仔女亦有好處。點解要維護校譽而咁盲從附和呢??

Reference to the above statement only, not really related to what is being discussed in this thread.  I strongly support 而且,糾正學校的不足之處,對自己仔女亦有好處。點解要維護校譽而咁盲從附和呢? I also raised some issues to the school and flagged some mistakes on what the teacher taught.  But guess what, the teachers asked me to shut up.  But indeed they are wrong.  I discussed with the teachers after I spotted the mistakes and further discussed with a number of people.  I found out in fact, the teachers on one hand, have not further their education and secure what they have learned, and on the  other hand, they do not want to admit their mistake - this is really a shame.  It's not wrong to make mistakes, we all make mistakes, right?  But the point we have to correct our mistakes.

marble2004 發表於 13-11-19 22:47

而且,糾正學校的不足之處,對自己仔女亦有好處。而且,糾正學校的不足之處,對自己 ...

我明白你所講的情況,其中一個原因,都同中國人對老師的觀念,和老師這個行業的習性有關。因為我以前在一間國際性的教科書公司的市場部工作,要接觸好多老師,基本上我要見的客戶對象就係老師。我第一日返工,我老闆(一個在這行業打滾了很多年的老江湖)已同我講︰你面對的是老師,雖然喺一般人眼中,老師咪又係一個行業,唔見得有咩咁巴閉,亦不是其他專業人士咁受人尊重,但係,老師慣咗在班房內一人獨大,所有人都要聽佢支笛,久而久之發展出一D自傲的性格,好多時覺得自己啱晒。同時,我哋中國人,或者可以講亞洲人的教育模式,都係老師講,我哋聽,好少發問,亦最好不要諸多意見,這也是老師覺得自己啱晒的原因,好難接受批評......

外國人的教育模式互動D,學生有意見會提出,老師亦傾向多角度思考,不設model answer,所以外國人的老師又無咁多唔接受批評的情況。

對於你所遇到的問題,我真係深表同情!明知老師係錯,你指正佢要好大勇氣,因為佢可能會視你仔女為眼中釘,或者特別針對你仔女,好多人基於咁嘅原因,都忍氣吞聲......

aidan08 發表於 13-11-19 22:58
我明白你所講的情況,其中一個原因,都同中國人對老師的觀念,和老師這個行業的習性有關。因為我以前在一 ...
多謝分享!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

WKDRB 發表於 13-11-19 23:03
我都係議事論事,用詞可能的確有點狠辣,你說得對,當別人感覺被言詞傷害或被侵犯,會自動架起防衞機制,甚 ...

//我都係議事論事,用詞可能的確有點狠辣,你說得對,當別人感覺被言詞傷害或被侵犯,會自動架起防衞機制,甚麼道理也聽不進耳,我也應該檢討用字用詞,否則任何道理都是白費。//

好奇怪你會咁溫和,其實九萬幾人都想你用詞唔好咁狠辣。

WKDRB  我只是想將自己的經驗見識分享,若因用詞太狠辣而得不到效果,便一定要改變  發表於 13-11-20 09:45

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-11-19+10:12+請

原帖由 WKDRB 於 13-11-19 發表
我相信不需要甚麼教學專家,只要稍為有理性懂思考懂分析的人一看就知出這些垃圾題目是對還是錯吧!

你若 ...
既然不清楚,那麼我建議你先了解清楚其他小學如何教時事才發表偉論,起碼我母親曾任教港島神校常識,也說與其校小一時事題程度相約,也是如此抽報章內容出工作紙(但會避了暴力色情跳樓等新聞) 又或,其實你可去信教育局,建議取消"時事" 一項,好過你如此屈就在 EK 舒發不滿。因是教育局通過加插認識"時事" 於常識一科,當時是認為小學生常識不應限於課本,要知道社會、(再引申) 世界發生什麼大事,而閱報習慣需要從小建立。反觀現時後生一代從不閱報,或只留意娛樂花邊新聞,所以教育局要倡議廣泛閱讀。後生一代連的士加價不知,港鐵何時全面使用智能車票不知,為何港鐵每程減收0.1 也不知,交通工具是民生一部份,竟然說可以不用知,我覺得很悲哀。以上各項我個小一囝全部知,関心時事、認識社會,這是我做家長的理念。多謝賜教。

回覆:hadwinboy 的帖子

曾志偉也不是娛樂花邊新聞?

我日日睇報紙,亦對主要時事好熟悉,不過,港鐵每程減收0.1我真的不知,我亦相我身邊好多專業人士、中產都未必知,我亦唔覺我唔知呢件事會比人話我脫節和愚昩。少搭港鐵咪唔留意囉,呢則新聞有咩咁值得每個市民都要留意呢?所以,大人都在篩選自己需否知道的新聞啦!培養閲報習慣係需要,但都係嗰句,點樣培養先係重點,冇人話細路唔需要培養關心時事!

後生一代連的士加價不知,港鐵何時全面使用智能車票不知,為何港鐵每程減收0.1 也不知,交通工具是民生一部份,竟然說可以不用知,我覺得很悲哀。
--------------------------------------------------------------------------------------------------
我唔系后生一代,但以上所讲的我通通唔知,亦无兴趣知。想落又真系几悲哀。

You have said exactly what I wanted to say...Lucky enough is my kid is doing pretty good at school so teachers are not picky on her.

Though I also studied at local school, again, I was lucky enough I learned English via a number of westerners and they had good heart in teaching.  Like what you said, it's really free thinking throughout all the years...Even Chinese History, my lecturer at university also told the class they could not challenge for what I presented as long as what I said was correct with relevant supporting, they could not I did not say this and that.

Now, obviously, teachers don't have a heart and could not accept opinion from others...In fact, what I told them were constructive and I discussed with them in a very polite manner.  It's quite the opposite when I found the response from the teachers...sometimes, I think are they qualified!!!

So I could not buy the idea that those parents support the school blindly...this could not help the kids's development but just hinder their future

308  agree  發表於 13-11-22 10:35

引用:曾志偉也不是娛樂花邊新聞? +

原帖由 skkeung 於 13-11-20 發表
曾志偉也不是娛樂花邊新聞?
他辭任的原因是什麼?

WKDRB  小一生懂得理解(或是否在這年紀適合認識)背後引伸的社會問題嗎?  發表於 13-11-21 15:02

引用:Quote:hadwinboy+發表於+13-11-20+00:25+既

原帖由 WKDRB 於 13-11-20 發表
首先,我發表的不是甚麼「偉論」,而只是一個常人都應該懂的「常識」。

其次,要對貴校一些不合理的教學 ...
多謝賜教. 唔好意思,我實在沒有時間再討論下去,你慢慢吧. You win

‹ 上一主題|下一主題