用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無比小朋友食營養食品?
樓主: kc_united
go

有無比小朋友食營養食品? [複製鏈接]

有俾少少當零食, 香港就貴少少 :

http://www.iherb.com/Disney-Prin ... n-180-Gummies/40937

回覆:有無比小朋友食營養食品?

有呀,我女從18個月開始食兒童多種維他命,一日一粒,好似糖,但係純天然果糖,美國葯廠有FDA認證。我營養師介紹,我女食左一個月左右,明顯冇咁攰同學野快左,敏感打厄嚏流鼻水少左。

少心d魚油會有DDT(即殺蟲水成份)、深海魚含鉛毒、或有過量糖份、人造色素、香精等添加劑,儘量揾純天然成份。

足夠的運動與睡眠好重要呢~幼稚園時問過醫生,話飲食均衡,乜都唔洗補。我隻大食積,好鍾意食,一噠落床就瞓著,有足夠運動,所以(touch wood)少病痛。

吃魚油, 充足睡眠

Keep住每日飲奶及食水果,一日三餐,冇咩零食,連餅乾也甚少吃,間中吃乾果及nuts,touchwood 九月開學到現在只咳過一次睇醫生

Twins 媽咪

我覺得小朋友大大吓好似病少咗, 升咗小一明顯地病少咗。至於妹妹可能人奶食得耐, 所以都係小病, 次次都係被家姐累, 家姐健康咗, 佢又病少咗。不過, 臭脾氣就大咗

引用:冇。足夠+運動,+睡眠,+少吃零食+就得。++

原帖由 clara1477 於 14-03-02 發表
冇。足夠 運動, 睡眠, 少吃零食 就得。  現在社會生活富裕,一日三餐系吾會營養吾夠的。。我女很少病。。 ...
呢個講法未必對。
由於各種因素,現代食物的營養價值愈來愈低,就算三餐均衡,也有可能缺乏某d營養

醒目開學勳章

回覆:有無比小朋友食營養食品

回覆 SweetRosie 的帖子

你好, 可以 pm 我牌子嗎??  thanks!!!

回覆 kc_united 的帖子

我仔學校一星期4天有體育課,加上整天不停周身郁,夠嗮運動。他也不偏食、少吃零食、多喝開水,所以營養應該充足。有給他吃蜜糖作滋潤。

正常飲食,少吃零食。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

‹ 上一主題|下一主題