用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 神校
樓主: 囝囝爸
go

神校  

MC1128 發表於 13-11-7 13:45
時事常識+通識其實是可以結合的,問題是執行

我的孩子唸初小,對動物感興趣,相信其他孩子也是吧,老師可從此 ...

同意你列的熊貓例子. 問孩子感興趣的事更能引導孩子深層思考, 亦更能吸收其他相關知識.
此類問題更有深度, 答案多樣化. 比什麼神校題目好多了.

四隻貓 發表於 13-11-7 17:23
好在你係呢度講咋....
之前有位家長係小一選校果邊批評snoopy, 話snoopy要教師用太多時間攪show, 令老師少 ...
愛情是盲目的。

回復 四隻貓 的帖子

奇招突出,家长顾得挺身而出接招,连自己都唔多答得上, 惊到已经有点内伤. 用尽左脑(或右脑?)的力气担心孩子更加唔识,(最悲是以为其他孩子完全懂得,easy ,peas, lemon, squeeze?), 反而忘记了如何分析和判断, 是学校和家长的在失常, 孩子不懂反而是正常过正常,在此还是应该慶幸啊!.

唔係學校課程愈深家長愈得意咩?

唔好鬧住,用家家長有解釋:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2703931&extra=page%3D1

回覆:Yanamami 的帖子

問題是小朋友這年紀,是否適合去理解這些題目?!仲要家長花時間去講解。。

常識是常識。可能沒有level所界定。但我覺內容、用字、意思,始終有高低之分。就算如數學科裡教時鐘,一年級會教,三年級仍會教。但教的內容跟慨念是有不同。因為要理解,也要有相當能力才可以。應適當時候做適當的。現今家長中英數體藝音都要超學年,現在連常識/通識都最好超埋,真皆大歡喜。

clara1477 發表於 13-11-7 20:20
問題是小朋友這年紀,是否適合去理解這些題目?!仲要家長花時間去講解。。

...

可能好似d名校升中interview時,專登問得難d,唔喺要你識唔識答,而喺想睇你點面對難題呢?又或者喺親子功課,好似幼稚園時要做風車、燈籠。。之類禁?

(講下爛gag咋~咪打頭呀!)

ANChan59    發表於 13-11-7 20:41

回覆:clara1477 的帖子

真衹能說是「神」校了!

Yanamami 發表於 13-11-7 19:11
唔好鬧住,用家家長有解釋:
[size=15.454545021057129px][size=15.454545021057129px]#5

作為英華家長,我想講,識不識答根本不是重點,此張工作紙一個月在家做一次,不計分的。學校目的是透過工作紙鼓勵學生廣泛閱讀報章(這也是教署對時事常識指引). 我們享受一齊找尋答案的過程,我不會要求我個仔要一 take 過全答中。報章雜誌報導以偏概全,沒有了解過我們作為用家的感受,也不了解學校的教學理念。這次的事件,正正教曉我小朋友要懂得獨立思考分析報紙報導!

[size=15.454545021057129px]回覆你的問題,我個仔睇完今日東方頭條,話"都唔係好深姐,全部都理解到呀". 佢識答曾志偉那題呀

Yanamami    發表於 13-11-7 20:45
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

忽發其想。學校或者可以要一年班看沙士比亞。不計分的。只是一種工具讓學生開始認識文學巨著

bigfoothk    發表於 13-11-7 23:28

引用:Quote:Yanamami+發表於+13-11-7+19:11+唔好

原帖由 ANChan59 於 13-11-07 發表
這就爱是盲目的,不如小一數學教微積分!英文睇SCMP!中文睇紅樓夢!

ANChan59 發表於 13-11-7 20:43

" 我們享受一齊找尋答案的過程,我不會要求我個仔要一 take 過全答中。"
神校果然係神人讀. 做佢地仔女真幸福, 日日都係享受! 強呀!

skkeung 發表於 13-11-7 21:54
這就爱是盲目的,不如小一數學教微積分!英文睇SCMP!中文睇紅樓夢!
你誤會了,我不是該校家長,不過他的看法都有道理,不一定盲目。
時事跟學術,我覺得不應這樣比較。

Yanamami  其實我地禁多意見為乜?人地學校家長話無問題就喺無問題,大家教學理念相同,OK呀!  發表於 13-11-8 07:51
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

本人的仔女真係冇咁多享受, 功課自己攪掂.

回覆:神校

其實好多幼稚園都有好多功課係家長做,但到小學係咪應該放手俾小朋友自己去學呢,我諗我會想同小朋友一齊看新聞,看報紙,多討論,好過要小朋友每月上網同父母一齊搵份卷的答案!學習無速成,如果跟卷找答案,跟本就係教緊速食,所以我覺得有人話份卷唔難,如果有留意每日新聞的話絕對係不難,但如果只是功課上網找答案,仲要父母幫手,咁呢個學習方式我自己就不太認同!

annie40  好意見!  發表於 13-11-7 23:21
ysnmama  同意。其實是可鼓勵學生多看新聞和瞭解世界時事。但不一定要用白紙黑字或功課形成去完成。  發表於 13-11-7 23:11

香港學校仲有冇 age appropriate 呢樣野?定係大家鬥快鬥多鬥深?大家記唔記得什麼是對孩子長遠有益?做家長做老師,要有知慧。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

可憐的學校。這是網上功課,阿仔小一下學期已經懂得自己上Google找答案,Google唔到先問我們。幾年下來有什麼得著?會主動看新聞, 吃早餐時好似阿伯偷看我看的報紙,知道香港電視,北區學位,美國盜聽。 。等等新聞。

再就是根本唔計分,做完後馬上看答案,亂做都得。不過考試前要拿EK上有心人做的新聞Summary讀一次給他聽。希望不要因這次事件影響將來學習。

bigfoothk  你阿仔  發表於 13-11-7 23:31