用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?
樓主: joycelee8888
go

揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好? [複製鏈接]

引用:回復+joycelee8888+的帖子 樓主既問題,我

原帖由 abccynthia 於 13-11-07 發表
回復 joycelee8888 的帖子

樓主既問題,我諗亦係好多媽媽心中既問題...
完全同意你所講

回復 wing.2bb 的帖子

haha...tks dear...keep support me in EK ah :)

引用:happy+school唔等於學不到嘢,只是你看到的

原帖由 luckyveronique 於 13-11-07 發表
happy school唔等於學不到嘢,只是你看到的紙面上的東西沒有學術派幼稚園咁多姐。個人認為能夠激發到孩童自 ...
Agree no more

而家o係香港唔係家長揀學校, 係學校揀學生, 家長只能夠o係offer 之中揀自己認為最好最適合果間, 冇offer一切休提 ~

如果有happy school 同較谷o既揀, o係香港我會揀較谷o既, 進可攻退可守, 由kg開始已經有一定程度小學唔會太辛苦, 亦同我觀察到o既一o的case study脗合, "谷開唔覺谷", 道理同由儉入奢易, 由奢入儉難一樣~ 如果真係覺得kg 谷得太辛苦, 讀唔上傳統學校咁小學就再搵d 冇咁demanding o既學校

舊年幫阿女揀左間大家都認為係谷o既學校, 到現在都覺得好輕鬆, 開學2個月功課都係做過兩次填色咁大把, 10分鐘內完成, 但阿女o係學校學到好多o野, 亦返得好開心, 暫時認為谷同happy 未必唔可以並存, 教得其法的話, 內容教得多同深都可以好愉快咁學習, 覺得選擇正確。

引用:而家o係香港唔係家長揀學校,+係學校揀學生,

回覆:小荻媽咪 的帖子

贊成

引用:happy+school唔等於學不到嘢,只是你看到的

原帖由 luckyveronique 於 13-11-07 發表
happy school唔等於學不到嘢,只是你看到的紙面上的東西沒有學術派幼稚園咁多姐。個人認為能夠激發到孩童自 ...

引用:我都認同happy+school唔等於學唔到野,一定

原帖由 saladmama2011 於 13-11-07 發表
我都認同happy school唔等於學唔到野,一定俾人差,最重要係家校同時合作培養到小朋友有觀察力,喜歡探索同喜 ...
Agree

引用:+“Happy++school+的家長做的更多”+&+“時

原帖由 2010YL 於 13-11-08 發表
“Happy  school 的家長做的更多” & “時間心思都不能少” 我絕對認同你講法, 另外, 揀谷幼稚園既家長角 ...
明白你的意思了。。……

的而且確每日兩個小時的功課又有溫書資料蒐集等等 真係要用 父母大量的精神和時間。

但我始終覺只知要父母能做到以上的 小孩子的學業成績就有一定的保障。一定有「渣拿」

但是讀happy school困難在於 根本不知道小孩子的實力在那裏所以 總會聽到happy school的家長在考小一之後很後悔選happy school 。

基於以上的感覺我才 會在最初說想懒的家長還是揀谷的學校比較好辦。

我最初同小朋友考的全都是谷的學校,奈何小朋友實在不受教所以都沒考上……end up順应天意 去了 一間非常好的happy school.

和自己的 的朋友相比 他們在教導小孩方面比我得心应手, 方向很明確因為最起碼有學校的功課可以跟住。

最後我都覺得happy school 較適合我的小孩子所以為有頂硬上

引用:+http://edu.people.com.cn/BIG5/n/2013/07

原帖由 Ak27 於 13-11-07 發表
http://edu.people.com.cn/BIG5/n/2013/0731/c204387-22397354.html

好鍾意睇呢篇,唔係話gam樣啱晒而又一 ...
係,我就係讀完呢篇嘢,就好希望佢開開心心快樂童年!

回復 picture 的帖子

我都係揀左happy school, 盼望大家都無揀錯學校俾小朋友
‹ 上一主題|下一主題