用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?
樓主: joycelee8888
go

揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?

cyym 發表於 13-11-7 11:50
回復 Ak27 的帖子

多謝分享, 其實內心好認同德國的教育, 不過可惜...我們住在hk.  
台灣想ban學前教育好多年都通過唔到,香港都好難改變到個文化ga la
不過我自己幼稚園時happy sch,上小一時26個字母都未識唒,上小學再谷都谷得番。

見外面D中英數補習社,學生來自各樣幼稚園,名校生絕對唔少, 咁 ....
我想請問, 係唔係讀咩學校最後都要出去補呢? 有邊間可以唔洗?
不如讀間少功課D.
United we stand, divided we fall.

引用:其實以前幼稚園邊會分happy和谷,我們果代

原帖由 wingyan008 於 13-11-07 發表
其實以前幼稚園邊會分happy和谷,我們果代既大學畢業生仲smart過而家d大學生“贏在起跑線“呢個co ...
Agree! 當年我都係自己讀,補習都冇,幫人補習賺錢就有。咪又讀得掂,我屋村校出身讀到reaserch degree添。
所以我只會幫我囡報happy school,培養佢發展自己天份潛能有獨立思維自我認知正確價值觀最重要。

chiyin8  very good!  發表於 13-11-8 23:07

回覆:揀happy school好定揀間谷嘅幼稚園好?

無論㨂邊種幼稚園,我覺得要先了解左香港升小學的教育制度先。我教補習同普通話好多年,名校又有,happy kinder上津校又有,叻嘅、有發展障礙都有。

如果小朋友本身叻,當然讀乜都ok, 但對大部分中間的學生,尤其是資質一般的,小學理境影響真係幾大。有個幼稚園happy, 上二線頭津小,由小一開始幫佢追,追到而家小五先追番Band2頭程度 因為小時基礎太差,本身資質一般,見佢晚晚係度追進度,真辛苦。不過家裡有錢,讀唔到去外國讀,又係一條生路。(讀書唔好唔緊要,都可以happy, 屋企有$$就得。)

另一個資質都係平平,但屋企由小著重栽培入到間不錯的小學,小一接得到,一路保持中上成績,自已有自信心,升小四就表現更好。

至於所教過的名校生(德望、聖保羅、陳守仁、St Mary、培正、男拔……) 資質一般中上,不至於好叻,但共同有的是自信心同埋追求卓越、尋根究底的態度,我個人幾欣賞。 至於品格,真係唔關學校事,主要是家裡責任。

講番轉頭,幼稚園點㨂我覺得要先了解左升小制度先。如家有錢咁真係可以happy3年,甚至12年或者成世!又或者某小學必收生,咁幼稚園我一定㨂無壓力、好開心的。 如準備入官津校,又接受到大抽獎任何學校,咁幼稚園真係可以好開心。如果夾在中間的大部分,可能要想想點樣在香港呢個教育制度下讓孩子開心學習了

舊年依個時候,心情常希望有offer, 都冇理happy or 谷。
現在兒子讀K1。開學時,校長講明學校著重德育和幫孩子建立正確價值觀,至於學術方面任何時候都可"pick up"。起初開學見兒子常搞課室玩具,顯得不太專心,而家入到課室,夠鐘上堂時,個個細蚊仔都坐到正正聽老師講課,兒子亦好喜歡返學。現在見樓主的提問,我會揀一間有規有矩的happy school。

回覆:chaualan 的帖子

谷嘅,因為大女鍾意睇書同學習方面嘅嘢

引用:Happy+school+九龍塘只報了創價一間!其他

原帖由 tc001039 於 13-11-07 發表
Happy school 九龍塘只報了創價一間!其他都係屋企附近的學校!
我個人覺得讀書靠天份,iq都天生,有能力就 ...
講得啱

Happy School的話,小朋友開心,大人唔開心,因為要花好多時間同佢補番學術上嘅嘢,至於谷嘅,大人咪輕鬆啲囉,可以交晒俾學校。不過如果你諗住小學會同佢考直資/私小的話,谷嘅會有優勢,因為Interview會考學術嘢,同埋嗰張成績會有用啲。

我囡囡就係讀Happy School,K2先寫字,而家K3都係一星期做一次功課,今年考私小,已經全部報二線小學都爭啲全軍覆沒,如果你有心機同時間喺屋企教佢,報Happy School 都無妨嘅!!

仔仔n班時是讀英普幼稚園, 不過我們一向沒有用英文和他溝通 (因為講完都覺得自己講得太核突, 禍不及仔仔 ), 我地既愚見係諗住反正間間 n 班都無學卷, 小朋友在英語環境下應該會學到架啦...之後, K1轉讀了LOCAL HAPPY SCHOOL, 佢返學不足一個月, 我地發現仔仔說話能力都進步好多, 而且各方面都有不少進步, 其實好開心.
不過突然間係EK睇到一班"前輩"忠告, 如果時間倒流, 他們會選英普幼稚園 (名幼)...而家個心又15/16...真係無野攞黎煩

引用:回復+Ak27+的帖子 多謝分享,+其實內心好認

原帖由 cyym 於 13-11-07 發表
回復 Ak27 的帖子

多謝分享, 其實內心好認同德國的教育, 不過可惜...我們住在hk.  
Agree  

身不由己

利申:我女happy school 所以我要配合佢

請問點分間學校谷唔谷?功课量?

先苦後甜

回覆:luckyveronique 的帖子

引用:Quote:cyym+發表於+13-11-7+11:50+回復+Ak2

原帖由 Ak27 於 13-11-07 發表
台灣想ban學前教育好多年都通過唔到,香港都好難改變到個文化ga la
不過我自己幼稚園時happy sch,上小一時 ...
台灣2,3個月前都立法了

天悅 發表於 13-11-7 22:26
台灣2,3個月前都立法了
http://www.ey.gov.tw/Upload/RelFile/2016/702025/580fec82-44e4-405d-9a31-03167a508b.pdf

係wor!過咗咁多年終於搞掂...
多謝分享

Happy school都唔一定學術差,我覺得happy可以是來自成功感。我女讀的是happy school,每天番去就係做實驗,聽故事,去操場玩,玩樂器,玩字咭,做手工,上堂都唔一定係坐定定,老師亦唔會批評學生,寫字寫到亂晒龍都唔會打交差,只會圈住。不過教d野好深,n班教phonics,k1寫字,n班開始每星期要睇兩本書。從沒測驗默書考試。

luckyveronique    發表於 13-11-7 23:43

引用:回復+picture+的帖子 你既講法未必正確,+

原帖由 2010YL 於 13-11-07 發表
回復 picture 的帖子

你既講法未必正確, 谷既幼稚園一日起碼要做2hrs功課, 放假仲多功課, 而果啲功課大多 ...
但係你 的角色只 係陪佢做功課或者叫做跟功課而以………

……………………………………
为的是滿足学校的要求……透過老師比的分數,確定学习的成果。
……………………………………………………

Happy  school 的家長做的更多。(當然你不在乎小孩子的学习成效的話另作别論。)
………………

功課少因不操小孩子。在這大前提下家長要確立小孩子上学是有得着就不是光監佢做功課那麼直接簡單。。。。。

Happy school 少甚至冇測驗考試……家長們看似輕鬆但其實正正因为冇明確的指標告訴家長孩子的「成績」所以家長要在家裡跟據個别孩子的需要去附助佢。

時間心思都不能少!

看了你的分享都加深了对谷校的認識。謝!l

“Happy  school 的家長做的更多” & “時間心思都不能少” 我絕對認同你講法, 另外, 揀谷幼稚園既家長角色係陪佢做功課或者叫做跟功課, 為既是滿足學校要求, 某程度上你講得無錯, 但如果家長無乜時間陪 / 跟功課, 連家長機本要滿足學校要求都可能做唔到, 咁叫邊個跟進小朋友啲功課?
如有誤會, 勿插

回復 cyym 的帖子

Happy school not equal to lower academic gar, I know some happy school like LLT their reading scheme and the Chinese words recognition programme is really good! (My sister's daughter studied at LLT before)
Trust yourself you should know your child better than anyone know!

Be a mother, I also want my child have a happy life, happy smile every day before they go to primary school.

Add oil mama

cherryttt  The HK one or Kln one?  發表於 13-11-8 16:50