用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)  

回覆:Down 爆區(專家勿入)

大家加油!讀津校不是死路!

回覆:angie0828 的帖子

官津的確不是绝路, 只是要靠運氣.....大家想要兩手準備....同理, 我相信大家係唔咁心, 忐忑, 意難平,因覺得小朋友好似给比下去。
昨晚, 心平氣靜地諗, 就算今天给我一個机會
, 全港所有學校给我選擇比阿囡, 我都冇信心可選一間適合佢

或者係我這個阿媽的問題

我個仔都未有offer,暫時只有一個waiting,兩間未in,其餘等消息。但我心情都尚算OK,一來已祈禱交託,二來工作忙(正職和教會事奉都勁忙),三來覺得自己盡力了,控制不到的事,擔心也無用。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happymama11 發表於 13-11-7 00:14
我都加入報到...阿囝一樣至今1個offer都冇, 連2nd in 機會都冇, 心情down爆, 想喊又喊唔出, 只在心裡流眼淚 ...

你咁似我既,我都曾經為個仔拜神求觀音,求到喊左

我都埋怨点解上天要考驗我和我的女兒,現在一個offer還未有,這個月每晚都喊濕枕頭,心如刀割,食不好睡不好,自己都想知道别人的眼睛是否有問題..自己的女女兒真的好差嗎?

hazelnutcake 發表於 13-11-7 11:17
我都要加入!我都係超down!灰爆!!
報左13間,已收左8間reject,真係好傷心,其他仲等緊消息,都慶幸自己 ...

我講樣真人真事你知,有時呢個世界真係冇天理架。我分別認識幾個家庭的小朋友,其中有一個超冇禮貌果隻囉,態度又乞人憎,又蠢,乜都唔識,居然有YW同DBS的2nd in!都唔知d老師點揀人!我鄧其他我識既小朋友唔抵,我識另一間真係好醒好有禮貌好可愛架!!!

我知道後個心都有d唔開心,雖然唔關我事,但真係覺得冇天理!再後來,我又諗,唔通d學校特登既,你地唔覺咩,d學校總有幾件騎呢怪!唔通為左生態平衡,總要收兩三件騎呢怪?!

回復 VKwan 的帖子

2nd in 啫,都未收。
尼d可能係惡夢開始,舊年知有個家長,佢一直都話個女好一般,吾寄厚望。點知突然神校有2nd in,佢自此覺得升左level,普通學校都襯佢吾起。

後來神校吾得,入左間普通私校,幾「痛苦」,其實佢之前都係諗住入咁上下的。

God takes away all options. He doesn't want us to confuse. He will guide us a best way.

大家要有正能量,千奇唔好有壓力比小朋友,佢地係好敏感的

好多人都係百無。我仔在班中能力好又乖不過係細仔都無offer. 我都好唔忿氣。不過睇到身邊其實好多人都一樣。可能競爭大唯有耐心等下。

引用:Quote:hazelnutcake+發表於+13-11-7+11:17+

原帖由 VKwan 於 13-11-07 發表
我講樣真人真事你知,有時呢個世界真係冇天理架。我分別認識幾個家庭的小朋友,其中有一個超冇禮貌果隻囉 ...
咁真係奇左d!

引用:話我阿Q都好,我老公三兄弟妹全部津校上港

原帖由 valerielee 於 13-11-06 發表
話我阿Q都好,我老公三兄弟妹全部津校上港大,2個係律師1個係醫生。唔係直資多資源就嬴哂、津校就填鴨,官 ...
問題係入到邊間小學嘛
一諗到要叩門,到時又叩唔到,咁就

引用:Quote:hazelnutcake+發表於+13-11-7+11:17+

原帖由 VKwan 於 13-11-07 發表
我講樣真人真事你知,有時呢個世界真係冇天理架。我分別認識幾個家庭的小朋友,其中有一個超冇禮貌果隻囉 ...
我身邊都有同樣事情,SFA,YW,DBS,港同全部有份,真係唔知學校以乜為標準。

回復 aw285 的帖子

我也有同感, 我仔和其他3個同學仔一同報yw,我個仔同其他兩個都是聽話,在校老師評分高(包括學術,操行),但都衰咗,
另外一個成績差,打人,蝦人,就入SECOND,無天理!

我覺得呢個POST幾好呀~ 俾我地發洩下, 唔好谷住自己既情緒!!

引用:回復+aw285+的帖子 我也有同感,+我仔和其

原帖由 theodorechung 於 13-11-08 發表
回復 aw285 的帖子

我也有同感, 我仔和其他3個同學仔一同報yw,我個仔同其他兩個都是聽話,在校老師評分高( ...
所以我最近諗,我每次面試前提醒仔仔要乖,有礼貌,坐定定吾如周身郁係咪反而做錯左??太低調老師留意吾到佢?

shirley_pot 發表於 13-11-8 11:51
認同!!!大人受好了, 唔應該再添加小朋友壓力.

引用:Quote:原帖由+valerielee+於+13-11-06+發表

原帖由 S-Kwok 於 13-11-08 發表
問題係入到邊間小學嘛
一諗到要叩門,到時又叩唔到,咁就

...
果三位師兄姐係成日去心儀果幾間叩門,其中一個要8月30日買新校服新書,加油!誠意感動!