用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Down 爆區(專家勿入)
樓主: seamama
go

Down 爆區(專家勿入)  

回復 ksheshe 的帖子

Me too!

我係化左悲憤為食量.. 不停買正野食...
so far有4個reject, 就食左4大餐~~

回覆:Down 爆區(專家勿入)

我都要加入!我都係超down!灰爆!!
報左13間,已收左8間reject,真係好傷心,其他仲等緊消息,都慶幸自己報左咁多間。。。。最傷心係個個都話我個仔好smart好叻仔,真係無諗過衰到咁貼地,希望之後有好消息,亦祝福大家!!!

wendysuperbaby  Sorry.  指我個仔  發表於 13-11-7 19:39
wendysuperbaby  me, 2.  原來我個俘並不是我想像般叻!  發表於 13-11-7 19:38

為大家打打氣!!!

其實今年AVERAGE大家係報幾多間? 我報左7間, 已經以為好多, 亞仔同學報左15間又有, 20間又有.. 大家好似已經進入左瘋狂狀態...

Applied 7 , 6 rejected, 1 offer

hadwinboy 發表於 13-11-7 01:25
睇到眼濕濕. 加油!
me too, The best is yet to come.

各位唔好灰心,每個小朋友只可以讀一間學校,hold 住幾間個d總要放位,俾d耐性,keep住寄信,機會會慢慢黎到架。我都係過來人,想當年阿仔直資、私小all waiting,大抽獎派第10志願去咗隔離網,於是四出叩門,好彩後來都叩得返第3志願,到八月尾仲收到兩間waiting嘅私小有offer,所以大家唔好放棄,呢個遊戲玩足一年架,大家加油!

可惜暫時一間WAITING都無!

回覆:janette_chan 的帖子

我都係大女全reject. 好彩細b有家姐幼稚園收,大家加油呀

各位家長請不要過份憂慮,上年今日我都好似大家咁 Down 日日就好緊張個電話有無響,個信箱有冇信,又自己打比自己睇下個電話 ok 唔 _ok。直頭好似癲佬一樣。跟住連收三封 reject,一封 waiting 信. 所以完全明白你地的心情。

最心傷係自己讀果間幼稚園都係 waiting. 结果叠埋心水玩大抽獎,但又係抽個吉,抽第17誌願。咁即係唔願啦,當時聽到大部份佢D同學仔都係第一同第二誌願,心情去到地底。

最後當然就係扣門 (我連深水埗官立都要扣,可想而知派得幾咁差) , 扣7間,有一間撞期去唔到,有兩間因有 offer 所以無去。最後係有 3 間 offer, 最後一間個 offer 係開左學 3 日後先打電話來。所以大家不用灰心,即使開左學都仲有機會。。請相信自己及你地的)小朋友 。 。 。 加油

mclook 發表於 13-11-7 10:45
回復 ksheshe 的帖子

Me too!

而家連諗食咩都唔想!

引用:各位唔好灰心,每個小朋友只可以讀一間學校

原帖由 cacatam 於 13-11-07 發表
各位唔好灰心,每個小朋友只可以讀一間學校,hold 住幾間個d總要放位,俾d耐性,keep住寄信,機會會慢慢黎 ...
但我地係一間2nd in/waiting都冇,全部reject

如果唔係全軍覆沒,邊度會有機會玩大抽獎?
冇得大抽獎,又點知原來小朋友可以抽到神校?

只要有一間收,就會被迫放棄大抽獎...
所以冇offer唔係一定係壞事

加油!

有WAITING的就寄信俾D學校LA~

冇WAITING都可以寫信去學校SHOW下誠意, 睇下有冇彎轉....

總之, 記住...作為父母, 盡力做左就得, 其他唔輪到自己控制的, 就唔好諗....

始終都有學返....

其實好多津校都係好好嘅學校,大家唔好咁快灰心呀!

今日吾好彩,系街撞到個曬命家長,好難頂。下次我為自己和他的健康着想,一定吾聽走先。

hydaddy 發表於 13-11-7 15:13
如果唔係全軍覆沒,邊度會有機會玩大抽獎?
冇得大抽獎,又點知原來小朋友可以抽到神校?

如果喺私校註冊咗,都仲可以去玩大抽奬架,只係有某啲私校會要求你放棄大抽奬,所以其實都唔會少咗好多人玩

我個仔都係未有OFFER.....
18/10 是最辛苦的一天....連收幾個REJECT....忍不住喊左一次....
依家已放鬆心情亦好呀Q咁諗, 入到直資/私小並不代表前途一片光明....讀津校亦不代表冇前途的.....大家加油!

加油!

引用:我都加入...+同大家一樣,+四間冇2in,+一間w

原帖由 siua 於 13-11-07 發表
我都加入... 同大家一樣, 四間冇2in, 一間waiting (都冇咩機)... 曾經都好大壓力, 喊過, 見到人地不只一個2 ...
我覺得你囡囡個樣好醒目,好靚如