用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你小朋友是越見越好定係越見越無心機?
go

你小朋友是越見越好定係越見越無心機?

出年先至輪到我女兒申請小一, 請問有報多間直資私小的家長, 你小朋友interview多次, 是越見越好定係越見越無心機?
我本來想報大約5至6間面試, 但有些家長話應該報多間比小朋友操練下, 通常會有進步, 是真的嗎?

我個女越in越開心, 間間都話好玩.  反而問重有無得in. ( 玩 )

但我朋友個疑似資優女, in完兩間就話唔鐘意, 要出盡法寶先肯in.

我小朋友愈in愈自然 ! 報多,發覺小孩唔like , 可cut , 報少,小朋友like ,你都無貨比....

回覆:你小朋友是越見越好定係越見越無心機

好睇小朋友性格。

我有咗 offer 後有d學校唔想去 in,相反係小朋友主動要去玩多幾間!

回覆:你小朋友是越見越好定係越見越無心機?

我個女最近同我講好鍾意見學校,真係啤一聲

真係好睇小朋友性格, 有些小朋友係愈戰愈勇, 我自己小朋友則愈見愈唔想見, 由其是要2nd in的, 一見到間學校就話 : 又黎呢到? 呢到in過喇......

我個仔話好鍾意in, 最好in 30間

如果小朋友抱住玩的心態, 唔會覺得有壓力就會鐘意; 相反有些家長不自覺比左壓力小朋友, 小朋友自然唔想去!  但我只係報四間, 唔想趕幾場咁面試, 小朋友好輕鬆及期待

我仔越見越好

我覺得頭一兩個in得唔好,不過習慣左之後,第三四五個就越in越好,之後就唔鍾意再in,越in越差

所以宜家in完唔問in咩,唔問識唔識答,只問in完想去邊度玩,狀態又好似好少少

Thank you for all your sharings!! It seems that I really need to observe my daughter's situation at that time.

我自己越見越無心機:;pppp:

報就報多少少,到時因應情況可以唔去,而且有d可能會撞日子時間。我小朋友屬活躍兼精神亢奮形,覺得interview好玩,仲問點解咁快完。

請你留意兩點,有位家長分享過瀨野事件,佢同小朋友講interview係玩,估唔到小朋友因此而冇舉手答問題;另外,有朋友一日趕幾場(真係飛的趕果隻),個小朋友謝晒,最尾果場超唔理想。

hydaddy 發表於 13-11-6 14:47
我覺得頭一兩個in得唔好,不過習慣左之後,第三四五個就越in越好,之後就唔鍾意再in,越in越差

所以宜家in ...
有朋友都係咁,最好唔好即時問,考完講d令佢開心既野仲好。我就有帶新既小玩具送比囝囝(當然係interview後)。

其實見到第五間佢未累,我都謝哂!
好彩嘅有second in 就個個星期都要趕兩場去,我少啲精神都頂唔住。

我又覺得無話一定會越見越好定越見越差喎,我囡有時好有時差,完全睇佢LIKE唔LIKE間學校,有啲學校新淨啲靚啲,佢又真係好似有信心啲(收唔收一件事),校舍舊嗰啲學校,佢勁求其答,連問屋企有幾多個人都答唔知......

最怕佢答唔知或求其答,真係控制唔到

回復 janette_chan 的帖子

其實你小朋友太醒先會這樣!

回復 魚兒小寶貝 的帖子

多謝你的意見, 我希望盡量一日見一間.