用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會鄧肇堅家長交流區
樓主: winniebb30
go

聖公會鄧肇堅家長交流區   [複製鏈接]

Mei 發表於 20-10-16 20:22
因為好多年前,中一出生率下降,所以政府呼籲所有多過4班的官校減至4班,以致唔好撞走某D弱勢學校既學生, ...

校長就係話,早前cut班冇cut老師,學校教師其實超額,要等自然流失,又因為咁,走了老師都唔可以再請,所以,今年高中電腦科都開唔到班。
05年6月6日係東區出世

patwong 發表於 20-10-17 12:57
校長就係話,早前cut班冇cut老師,學校教師其實超額,要等自然流失,又因為咁,走了老師都唔可以再請,所 ...

係呀!所以邊科少人收,佢就會唔開,老師就等自然流失。其實當時的條件好吸引,所以一定會選擇cut班。因為適齡人口減少,唔cut班,大圍少咗人,收返黎既學生質素一定會有一部分係低咗,到時先cut班,就無咗D優惠(例如可以保住超額教師),而且學校收生banding因為收多咗低band的學生就會被拉低咗,個時cut班,一來可以保住收生質素,保住個banding, 二來有錢可以有更多老師來提升師生比例,所以一定選擇cut班

醒目開學勳章

Mei 發表於 20-10-16 20:22
因為好多年前,中一出生率下降,所以政府呼籲所有多過4班的官校減至4班,以致唔好撞走某D弱勢學校既學生, ...
原來咁...... 以前TSK好多老師都教得一般近年應該好多退左休轉左老師
學校越來越好

回覆 crystalpui 的帖子

請問如果今年有意鄧, 中西區, 是否也是一樣爭死過往多數in 什麼內容?

Piggyhui 發表於 21-1-4 15:30
回覆 crystalpui 的帖子

請問如果今年有意鄧, 中西區, 是否也是一樣爭死過往多數in 什麼內容?
樓上#350略有提及過

老周 發表於 21-1-7 12:10
樓上#350略有提及過

師弟今年上學期考試如何處理呀?

Mei 發表於 21-1-8 22:41
師弟今年上學期考試如何處理呀?
我仔話要等復課後一個月,應該最快都要3月份

老周 發表於 21-1-8 22:52
我仔話要等復課後一個月,應該最快都要3月份

就算到時真係復課,好快又6月已經要考期終試,考返上學期考都沒有意義了。
不過暫時亞囡下星期五畢業禮仍會繼續攪,我囡呢屆真係好多野都無,Last day無咗,謝師宴無咗,最後一次既學校旅行、聖誕聯歡會、畢業相.....全部無晒,所以學校都好努力,希望可以比個畢業禮佢哋,我同亞囡都好衷心多謝戴校長,佢真係一位好好既校長     

老周    發表於 21-1-10 14:21
‹ 上一主題|下一主題