用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖公會鄧肇堅家長交流區
樓主: winniebb30
go

聖公會鄧肇堅家長交流區  

Mei 發表於 14-7-26 18:42
你好,多多指教,多多交流

請問D 老師惡唔惡?

知否如成績不理想, 有無補課呢?

回覆:minmin 的帖子

亞女才中一,所以我怕我見的不全面,我就我暫時所見的答你啦,看看有沒有其他人可作補充。
亞女話呢度的老師很好,很友善,至於成績不好有沒有補課我就不知道,始終只返了兩個月課,不過我見佢平時的小測話唔合格老師會要他們補測,雖然分數是計第一次測的時侯,但補測也可逼他們回家再溫習

簽名被屏蔽

請問有無人係跨區入?

回覆:minmin 的帖子

我囡不是灣仔區的,是自行階段跨區入的。

請問精英班要平均分幾多先入到? (升中二)

引用:請問精英班要平均分幾多先入到?+(升中二)

原帖由 hoichun 於 15-01-12 發表
我都想知

引用:請問精英班要平均分幾多先入到?+(升中二)

原帖由 hoichun 於 15-01-12 發表
上星期家長日,似乎學校也是按名次決定哪些學生入精英班,全級頭30名左右啦

Mei 發表於 15-1-26 17:45
上星期家長日,似乎學校也是按名次決定哪些學生入精英班,全級頭30名左右啦

...
想知平均分幾多,你知唔知? THX!

引用:Quote:Mei+發表於+15-1-26+17:45+上星期家

原帖由 hoichun 於 15-01-27 發表
想知平均分幾多,你知唔知? THX!
我又唔肯定啊!試下用自己小朋友個名次同平均分去推算下全級考30左右個平均分係幾多。
我估今次大約70分左右。
不過相信次次唔同。你試下用你小朋友的全級名次同平均分去推算一下,睇下我估70分左右合唔合理?

Mei 發表於 15-1-27 15:51
我又唔肯定啊!試下用自己小朋友個名次同平均分去推算下全級考30左右個平均分係幾多。
我估今次大約70分左右 ...
見學校告示板只供頭50名次之學生名,家長日個班主任又唔講我的小朋友全級名次,所以好難估,你班主任有講 定 你小朋友係50名次內,THX !

引用:Quote:Mei+發表於+15-1-27+15:51+我又唔肯

原帖由 hoichun 於 15-01-27 發表
見學校告示板只供頭50名次之學生名,家長日個班主任又唔講我的小朋友全級名次,所以好難估,你班主任有講  ...
我小朋友是50內,所以我跟她的名次估計全級30名左右應該大約70分左右,不過都係我估沒有證實。
你是哪一班?我聽其他家長說他們可問班主任全級名次,他們會說的。
全級多少名內成績表才會顯示?

大家好,我個仔黎緊九月讀中一,請多多指教,請問飯商OK嗎?附近可以去邊度食LUNCH?精英班同其他班的教法有什麼分別?不好意思,希望攞定資料,暑假可作準備,TKS

引用:大家好,我個仔黎緊九月讀中一,請多多指教

原帖由 小吉媽媽 於 15-07-09 發表
大家好,我個仔黎緊九月讀中一,請多多指教,請問飯商OK嗎?附近可以去邊度食LUNCH?精英班同其他班的教法 ...
沒有飯商的,只有中一開學頭個半個月可訂飯,其他都可以出街食或在小食部買飯食。

附近都好多野食架,小型食肆,吉野家,麥當勞,大家樂,大快活,茶餐廳,咩都有。

中一精英班大部分同其他班都無大分別,有時有多些少筆記咁啫。

大家好,我個仔也是九月升中一的。註冊時收到一大份通告和資料。想問14/7是分班試,15/7的那個測驗是為什麼呢?

見上,有家長曾問老師惡唔惡,你囡囡現在讀了一年,你們覺得學校和老師如何?謝謝。

引用:大家好,我個仔也是九月升中一的。註冊時收

原帖由 kay1102 於 15-07-10 發表
大家好,我個仔也是九月升中一的。註冊時收到一大份通告和資料。想問14/7是分班試,15/7的那個測驗是為什麼 ...
老師和校長也是有心人,不惡,應鬧則鬧,但主要以教導為目的,所以做錯事要罰也是含有教導意味,而且內聯網做得不錯,無論功課,通告,獎懲,學生每日進入和離開學校時間,家長都可以知得很清楚,很不錯。

jc2009    發表於 17-2-2 15:47

大家好!阿仔來緊九月讀中一,很高興成為新同學

Mei 發表於 15-7-10 12:42
沒有飯商的,只有中一開學頭個半個月可訂飯,其他都可以出街食或在小食部買飯食。

附近都好多野食架,小型 …
tks, 另請問暑期英文班值得上嗎?

引用:Quote:Mei+發表於+15-7-10+12:42+沒有飯商

原帖由 小吉媽媽 於 15-07-13 發表
tks, 另請問暑期英文班值得上嗎?
我認為值得。不是預佢學到好多野,但點都學到d,不過值得的原因是小朋友可在開學前熟悉下校園,不用開學盲中中,另外亦可識下朋友仔,對識應有幫助。

Mei 發表於 15-7-15 06:21
我認為值得。不是預佢學到好多野,但點都學到d,不過值得的原因是小朋友可在開學前熟悉下校園,不用開學盲中 ...
5該哂,報左英文暑期班了,明天開始上堂,為期十日,每日三個小時!