用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何處理自己孩子被同學仔取笑
樓主: bckwong
go

如何處理自己孩子被同學仔取笑 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

細個果時大家父母都英文唔叻, 上到中學要改英文名, 有D同學唸唔到, 班主任好介紹幫佢改SHEILA, 估都估到緊係俾人叫"豬乸"啦, 個同學一D都唔介意仲叫人叫佢"阿豬", 直到而家幾十年後, 我地都係豬豬豬咁叫, 不知幾親切 (熟人至有份架)

你越介意, 受既攻擊會越多, 我女有個同學, 小小事就話人bully又投訴又搵社工(其實中學生, 對住個個都係咁粗粗魯魯講野架啦), 攪到朋友都唔多個, 哎, 都唔知點勸佢

唉~ 人身攻擊, 確實令到我仔臨訓前總係提到呢個同學仔又取笑, 令佢唔開心, 佢一向係樂天, 真不明所以記著, 我也不懂處理, 唯有叫老師盡量分開佢地!

HaYi 發表於 13-11-5 10:22
我個有小小ADHD, 以前幼稚園時都好多朋友仔, 冇大問題.

不過上小一初時, 因為自理不好, 手冊書包成日好亂 ...
請問有協康社交班的資料嗎?

醒目開學勳章 王國長老

bckwong 發表於 13-11-6 11:54
唉~ 人身攻擊, 確實令到我仔臨訓前總係提到呢個同學仔又取笑, 令佢唔開心, 佢一向係樂天, 真不明所以記著,  ...

或者請老師幫手, 讓小朋友擔任一D崗位, 做返D佢擅長既野, 等小朋友建立自信心, 唔好睇得自己咁低, 就會對別人批評都睇得開

事情希望告一段落! 今天老師已向同學們解釋不可人身攻擊, 以及要求我仔及同學仔彼此也道歉, 佢回家後說今天開心, 因大家已道歉, 做回朋友! 另外亦會盡量安排佢地唔一起坐, 我不期望做朋友一起玩, 只想佢唔好唔開心!

bckwong 發表於 13-11-6 20:24
事情希望告一段落! 今天老師已向同學們解釋不可人身攻擊, 以及要求我仔及同學仔彼此也道歉, 佢回家後說今天 ...
I think it's a good time now to teach your kid how to face in future. You train in normal days.

bckwong  對!!  發表於 13-11-6 22:04

回復 bckwong 的帖子

Good news!   小朋友 其實 好 簡單,  希望 你 小朋友 從 此 開 開 心心,  我 細 個 都 成 日 比 人 笑,  回 想 起 當 年,  只 當笑 話,  非常naive

醒目開學勳章

bckwong 發表於 13-11-6 20:24
事情希望告一段落! 今天老師已向同學們解釋不可人身攻擊, 以及要求我仔及同學仔彼此也道歉, 佢回家後說今天 ...
如果學校處理到就最好,另外你不如試吓搵第二個ST,有時人夾人,如果train極都無乜進展就可能approach唔啱,最好換人,因為如果夾應該會好快見效
‹ 上一主題|下一主題