用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔比阿女返全日N
樓主: kwan_0128
go

好後悔比阿女返全日N [複製鏈接]

引用:回復+ccjudy+的帖子 宣道會學校,+老師真係

原帖由 dokanty 於 13-11-12 發表
回復 ccjudy 的帖子

宣道會學校, 老師真係好好架, 頭幾星期, 成日打比我... 一兩日打一次佢話都怕家長擔心 ...
傻瓜,緊係唔阻我時間喇,多謝你嘅分享。因為我聽全日班嘅唔好多過好呀。

我諗真係好睇間學校環境同老師係咪有愛心.
我囝細B, 一足兩歲就返全日班,返得好好,
當然初時係會比較痴身同情緒唔穩定,
但係一兩個月已經適應得好好,
未到聖誕已經勁鍾意返學,放幾日聖誕假就問我幾時有得返學

之前比佢返全日,我老公都唔係咁讚成,成日話唔捨得,
又怕佢辛苦, 返左兩個月,我老公轉晒軚話好彩果陣比佢繼續讀,
因為真係睇住佢一日一日成長,
由唔同小朋友玩到宜家成日都提同學仔名.

全日班一日既日程係好充實,每節都係20分鐘,
因為小朋友無耐性,除左早/午餐,又有水果餐,茶點,
活動有音樂/圖工/講故事/小朋友分享玩具/英普堂/大肌肉運動/耕種及收割...
老師仲會好有系統咁教小朋友常識,
我囝學校係會同佢地做實驗,玩過馬路/分辨冷熱水/試食甜酸苦辣野.
所以唔讀過D人,成日覺得小朋友讀全日好慘,
其實學校生活不知幾多姿多彩,晏晝唔係剩係訓覺咁簡單.
不過我知有D學校真係無咁多元化,有D晏晝成日就係比小朋友睇電影.
所以我覺得選校先係最重要.
我囝個班都未聽過有人訓得唔好,
剩係聽過有家長話小朋友訓左晏覺夜晚好夜先訓,
所以轉半日班,等佢唔駛訓晏覺,夜晚早D訓

回覆:好後悔比阿女返全日N

2 歲女有需要咁早獨立嗎? 我覺得PN要培養的是佢對學習的興趣!

‹ 上一主題|下一主題