用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 魚油
樓主: Big-Mouth
go

魚油 [複製鏈接]

回復 Big-Mouth 的帖子

如果自閉小朋友選擇高dha,如果epa高小朋友食完会好high

引用:回復+芒果米池+的帖子 我仔仔3歲半佢飲鈣

原帖由 szenana 於 13-11-04 發表
回復 芒果米池 的帖子

我仔仔3歲半佢飲鈣思寶,可以比佢食完飯食生果,我識d媽媽只係幫小朋友介奶,轉飲豆奶, ...
鈣C寶,係啦,要介小麥,真係好難!好多食物都有,我仔尤其喜愛食麵包餅乾又食好少飯。

回復 芒果米池 的帖子

我比條link你睇,a仔有咩可以食,是協康寫
http://blog.yahoo.com/_CS7RKI343T7IXZUOOSR5QXTDII/articles/660589

引用:回復+芒果米池+的帖子 我比條link你睇,a

原帖由 szenana 於 13-11-07 發表
回復 芒果米池 的帖子

我比條link你睇,a仔有咩可以食,是協康寫
謝謝你,我會先睇下佢飲一排鈣c寶,效果加何先,不過又好似話有激素之類,有無人知係點呢?

回復 芒果米池 的帖子

鈣思宝只可間唔中飲,你可以去百佳睇有隻叫ricedeam是米奶黎,或者去吉之岛有隻dha organic soya milk,如果你有what's app可以send圖比你

多謝大家意見, 現在會試Vegepa.

我聽人講Vegepa,無dha成份,得epa

回復 szenana 的帖子

係 EYE Q網發現EPA好過DHA.

http://www.silroc.com.hk/index.php?controller=product&action=branddetail&prodid=2&lang=tw

eye q 與其他魚油有甚麼分別?
相比之下,eye q 和其他魚油有三個最明顯的不同之處:eye q
天然魚油中所含的EPADHA高,一般市面上的魚油的EPADHA的比例為3:2eye q 的比例為4:1最新的研究顯示,EPA對腦部的功效比DHA的更為重要
eye q 中的魚油為天然油質,比其他產品中的自由脂肪油或乙基脂化油更容易被人體所吸收。
eye q 除含有優質魚油外,更含有優質月見草油(EPO)

如果自閉是食dha高的鱼油,epa高过dha,a仔食完会好興奮,同埋epa係對大人心臟好

但係 EYE Q 網寫2歲後對DHA需求減, 反需要EPA wor.

http://www.ipress.com.hk/companyview.asp?id=14196

eye q魚油系列蘊含豐富的Omega 3( DHA+EPA ),Omega 6( GLA ),均為人體不能自製的必須脂肪酸(又稱為多元不飽和脂肪酸):Omega 3中的DHA雖是眼睛及腦部發展不可或缺的元素,但隨著小孩長大(2歲後),腦部結構發育已大致完成,對DHA的需求日減而EPA則倍增,來促進細胞之間訊息傳遞機能。換言之,以EPA來幫助提升專注力及記憶能力。Eye Q 魚油丸成份中還特別加入GLA ( omega 6 一種 ),隨了能保護眼睛不會乾澀外,與合適比例的omega 3配合能令小孩的專注及記憶力達事半功倍之效。承諾負責人、兼資深英國及香港註冊藥劑師葉榮煒先生謂:「eye q魚油丸已被當地德肯郡教育部Durham LEA與牛津大學的研究證實,對小朋友提升腦力及記憶力尤其有效,更可改善過度活躍症及抑鬱等情緒病。」葉氏補充,上述資訊更曾被英國各大傳媒包括BBC電視台作出多次的專題報導。

You may be interested at the study in Australia:

Summary: an increased erythrocyte DHA was associated with improved word reading (r = 0.683), improved spelling (r = 0.556), an improved ability to divide attention (r = 0.676), and lower parent ratings of oppositional behavior (r = 0.777), hyperactivity (r = 0.702), restlessness (r = 0.705), and overall ADHD symptoms (r = 0.665).

source: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22541055

methy 發表於 13-11-4 15:01

我係amazon訂的,唔知香港有無代理。
http://www.health23.com/product/nordicnaturals.html

原來要介奶? 小麥? (甘即系麥皮食唔食得?), 我阿仔應該系有d專注力不足, 仲未去碓疹的

我個仔食緊Vegepa, 好似冇乜改善咁
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 hellohelloruby 的帖子

好似要3個以上, 先知有無效, 我仔食左2星期, 感覺睡眠好左.

回覆 熙fi媽媽 的帖子

我只係同佢介呢2樣,係出面做訓練同埋做家居訓練,做左2個月,返學坐定左,情緒好左,望人耐左,有好大進步,我仔仔無食魚油

akatamakuro  我都想知 可以分享下訓練的資料嗎? 唔該!!  發表於 14-4-4 23:57
rubymak804  也給我資料好嗎?  發表於 13-12-3 17:23
熙fi媽媽  可以分享下訓練的資料嗎?  發表於 13-12-2 11:42
熙fi媽媽  可以分享下訓練的資料嗎?  發表於 13-12-2 11:40

回覆 szenana 的帖子

Pls check PM. Tks!

回覆 Big-Mouth 的帖子

pm 左你

回覆 熙fi媽媽 的帖子

我pm左比你

我都比阿仔(3歲9個月)試緊Nordic naturals omega369, 他有感統問題, 反應慢同說話少, 我試了一樽效果又好似不錯(但阿仔同時做緊感統及言語治療, 所以效果不知是否由omega 而來)
我想問有無其他媽媽都用緊呢個牌子, 是否只食omega 3都已經ok呢?
‹ 上一主題|下一主題