用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。
樓主: hoichun0813
go

港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。   [複製鏈接]

回覆:ltang7 的帖子

我個女自己睇書都好專心,不過坐得好衰,平時都唔係咁!

回復 ltang7 的帖子

你都好D呀... 我個女睇書都睇唔定..來來回回睇佐4本, 佢係冇認真睇傢... 不過都答到問題, 你有補下飛,我就冇啦..因為早晨同多謝, 冇講同補飛其實都係一樣, 因為呢D係禮貌黎... 唉, 都唔知阿女個日做咩野,算啦!

大家唔好太担心,我個女去年3RD IN時,一路答校長問題,一路搖腳,最後仲飛左隻鞋出黎,踢到校長既腳,我當時呆了,不過好彩最後都收左,所以大家唔使咁担心......

ltang7   咁攪笑  發表於 13-11-19 12:46
hoichun0813   校長諗,呢個啱入女子足球校隊!  發表於 13-11-18 18:00
Charlotte_mom  笑左  發表於 13-11-18 17:38
apple8356  校長心諗: 好腳法 !.....所以收了  發表於 13-11-18 17:36

回復 littlesophie 的帖子

咁搞笑...., 聽你咁講, 真係嚇C 喎

我地倆公婆當時只可當無事發生,繼續讓小女自行"執生",我個女都知死,一邊回答一邊拾鞋,之后就好合作答問題,不過佢都無哂心情,知道DIE HARD

所以你地唔使咁担心,你地都係小問題呀

ltang7 發表於 13-11-18 12:45
無晒計,臨離開校長室我只好補飛講話:「平時唔係咁怕羞架喎!」校長好體諒咁講:「係啦,小朋友在爸媽面前 ...
我o個個唔肯睇書, 淨係識轉椅, 校長叫佢攞本英文書, 問佢識讀咩字, 佢居然話"識晒"!!!!

ltang7  自信心的表現  發表於 13-11-19 12:44

回復 crazymum 的帖子

我相信大部分入3rd in既小朋友,都係呢種STYLE,

引用:Quote:ltang7+發表於+13-11-18+12:45+無晒

原帖由 crazymum 於 13-11-18 發表
我o個個唔肯睇書, 淨係識轉椅, 校長叫佢攞本英文書, 問佢識讀咩字, 佢居然話"識晒"!!!!
...
我個仔到今時今日,問佢咩都係答識晒,真係唔識就答唔記得.

一個星期之後就有結果,放鬆d.

回覆:港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。

好似好多都見校長噃!
記得早幾年有小朋友轉哂椅都做到正取生,大家唔洗咁擔心,最緊要同校長真誠咁傾計,小朋友有時悶得濟做出來嘅行為真係估佢唔到。

引用:請問是否三輪面試分數加埋計入選名單?第三

原帖由 bebelee 於 13-11-18 發表
請問是否三輪面試分數加埋計入選名單?第三輪佔多少?
1st in - 40%, 2nd in - 60%, 3rd in 好似20%

120%?

引用:120%?

原帖由 cytbaby 於 13-11-18 發表
120%?
我Present得唔清楚  
往年係所有考生1st in都有兩次機會考,分別係40%(老師比分),60%(校長/副校長比分),入到2nd in 先會再加最多廿分上去。
今年分咗3次in, 變成1st in 佔40%,頭1500入到2nd in再佔60%,之後3rd in就只佔廿分(120分滿分), 累積分數上去,頭120名便是正取生,其他應該全部係waiting。

回覆:evaken 的帖子

謝謝你evaken, 希望大家也有好消息

引用:Quote:原帖由+cytbaby+於+13-11-18+發表120

原帖由 evaken 於 13-11-18 發表
我Present得唔清楚  
往年係所有考生1st in都有兩次機會考,分別係40%(老師比分),60%(校長/ ...
請問這計分的方法是學校官方公佈的資料嗎?Thanks.

引用:Quote:原帖由+evaken+於+13-11-18+發表我Pr

原帖由 feiji 於 13-11-18 發表
請問這計分的方法是學校官方公佈的資料嗎?Thanks.
係去年有sibling太低分入唔到2nd in(去年係2500人考400人入2nd in) 校長親身打電話比家長解釋學校係用計分制度,唔夠分排到say 1000後。家長問校長個比重,校長話就算入到2nd in, 2nd in 佔好少分,最後都唔會夠其他考生高分。

引用:Quote:原帖由+feiji+於+13-11-18+發表請問

原帖由 evaken 於 13-11-19 發表
係去年有sibling太低分入唔到2nd in(去年係2500人考400人入2nd in) 校長親身打電話比家長解釋學校係用計 ...
I see. Thanks.

回覆:港同3rd in 開始喇,大家入嚟傾下。。。

好公平

evaken 發表於 13-11-19 00:16
係去年有sibling太低分入唔到2nd in(去年係2500人考400人入2nd in) 校長親身打電話比家長解釋學校係用計 ...
原來係咁,校長真有心,仲打電話同家長解釋。
今年真辛苦校長,見咁多人,不過,上星期見校長仲好好中氣,係個樣比起簡介會時好似黑咗咁多⋯⋯

其實大家都應該有做足準備 同非常認同學校理念去3rd interview, 好難想像點樣分高低...
‹ 上一主題|下一主題