用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 i位就排到,但下年就要入學
go

[學校] i位就排到,但下年就要入學

仔仔13年4月排i位,上網睇揀左嘅幼兒園輪到13年1月&2月,咁下年有冇機會排到呢?而家要開始報幼稚園,如果到七八月先通知我有位就要轉校,交左嘅雜費、校服費咪冇左??

學校一定要報,留位費,雜費,校服都有得傾,到時與學校聯絡, 我就全部取回。

cat1028 發表於 13-11-4 00:07
學校一定要報,留位費,雜費,校服都有得傾,到時與學校聯絡, 我就全部取回。 ...
原來有得傾,咁都冇咁傷^^咁係咪暑假先知i位收唔收㗎?

yan424 發表於 13-11-4 01:45
原來有得傾,咁都冇咁傷^^咁係咪暑假先知i位收唔收㗎?

社署每年2月25號會出每間學校有幾多個位,幾多人輪候資料,可於3月15日前更改所排學校.4月中至5月會有派位通知,報到時間應在5月左右,唔清楚可問社工.

引用:Quote:yan424+發表於+13-11-4+01:45+原來有

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-11-04 發表
社署每年2月25號會出每間學校有幾多個位,幾多人輪候資料,可於3月15日前更改所排學校.4月中至5月會有派位通 ...
咁假設如你所說的,14年5月先報到,咪要14年9月先有得讀。咁即係我上兩個月睇到有學校要排1年半果啲,即係有機會要到16年我有位

芒果米池 發表於 13-11-4 10:27
咁假設如你所說的,14年5月先報到,咪要14年9月先有得讀。咁即係我上兩個月睇到有學校要排1年半果啲,即係 ...

我仔2012年3月初排s位,要等到2014年8月才有得開學,將軍澳排得最耐,兩間都是協康會,如果我肯去黃大仙就今年有,不過覺得 EETC 較適合囝囝,同囝囝好鍾意現在的學校返學,所以5月中改左S位衹排將軍澳,3月社工同我講將軍澳,由排期到開學要21個月以上,即2011年11月排才有機會,我現讀學校有一個夠5歲及2011年11月排到,慶幸8月收到通知今年 EETC 有位,但我是家庭突變及抑鬱症嚴重左,由醫生寫了兩次信先排到,唔係就耍等到2014年先有.

回覆:cat1028 的帖子

你甘勁,我2仔就好似樓主甘,校服巳買同留位費就不能取已期好彩學校未賣書才取回cash現到細女排,個社工叫我照去報校,可教下點做到全取

其實,我係填升班交,留位费前已同校長傾過,佢話盡量喇。
我6月收信即通知學校,最好笑係我早上俾左書費,晚上收信,第二日即同老師講。
學校係i位學校,校長話今年無新位,叫我唔好填佢,可能係咁所以全退款,仲有我係升k1, 快點做手續,等佢收新生。

其實而家11月, 即係今年巳開學, 除非有人唔讀個i位放出黎, 如果唔係要等2014年4月的大派位, 大約5月會有通知, 9月入學, 正常timetable應該係咁

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/

你試下CLICK入上面條LINK,佢每個月尾都會UPDATE架,有時有可能有機會插到班,我女女係CP係2012年8月同時報S位同E位,今個月E位收左啦,讀住E位等入S位,應該9月就入到學架啦