用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟幼稚園收生係未真係咁
樓主: MMAAXX
go

究竟幼稚園收生係未真係咁 [複製鏈接]

回復 2010YL 的帖子

我本人當然覺得無需要騙人。但如有啲家長咁緊長學校係咪睇背景去收生,佢地可以鐘意點填都得,睇下係咪填叻啲學校就會收佢個小朋友

回覆:究竟幼稚園收生係未真係咁

咁樣講無話唔得,唔講父母職業叫公平,咁將藍領工人家庭同專業人士家庭睇齊,但藍領家庭亦應同無業家庭睇齊,咁先叫公平!

無業家庭的話,學校可能會驚你冇錢交學費

果兩三歳人仔,當大家表現差唔多,點會唔睇係咩家庭吖!

有政府幫,不知幾穩陣!

abby0624 發表於 13-11-4 11:56
其實亂填都冇人知,唔通真係去搵人查你家底?
小朋友嘅言行其實反映到家長係點!你睇大6人嘅小朋友係點排隊點爭位?

有時D野呃到自己唔等於呃到其他人!

Chirley    發表於 13-11-4 16:34

最近發生左一件事都好令我不满,真係好想打番學校問下校長收生準質係咩!

話說我囡當日面試兩間,一間九點,一間十一點,加上我囡前一晚有燒,所以我都好小心睇住我女情緒,當佢面試第一間時,係小組,開始時佢ok架!但後來入左幾位小朋友大喊大叫,加上好多小朋友都要父母包住,我女見咁,就開始要我抱佢,但當老師開始講姑事,我女都肯出去玩下,表現唔係最好,但都算幾ok!到後來一齊去油顏色,老師一個一個同佢地傾計,阿女就上身,十問十答,問人地個小朋友,人地小朋友唔答,佢就幫人地答埋,後來沿路出番黎,佢都肯同d校長老師嬸嬸打招呼,個個都讚佢發音清晰。最後呢間當然收左佢。

面試完呢間,去同佢食茶點,就扭到非起,唯有帶佢去公園玩,但佢一直扭計,係咁話要入阿哥以前學校玩,好難挨先挨到夠鐘,入到去,阿女自動波乖巧番,無扭計,無cry過,所以我放心比佢自己玩,而我邊睇住阿女,邊留意同場考生架表現,因為阿女當日唔多舒服,而學校講明就算哥哥姐姐喺呢間學校讀過,都無分加,全扉實力,所以為了安心,先了解其他小朋友狀況,自己心中都叫有底,到阿女入去考,考架老師識架,但無教過我仔,以為心會定D,入到去,阿女表現好好,有問必答,重要答得好清晰,重要問D你諗都無諗過佢會問架問題,哥哥喺邊吖!你鍾意食咩?而我女全都答到,老師重讚佢表現叻叻,後來問左家長一個問題,我覺得我答得幾好的,出到去,就有其他老師嬸嬸搵阿女傾計,阿女都肯答同無扭計,本以為會收啦表現到咁,點知唔收,都算,以為有D更好的我都無計,點知喺家長朋友網上知道阿仔以前同班同學架細佬入左,而呢位細佬,講野未係好清囉!就算佢同阿女一樣有問必答,但去到發音一定未得囉(佢兩YRS重要返健康院CHECK講野囉!)我知我咁比較係我唔啱,而我亦唔係唔服佢入到我地入唔到,只係好慶,又打晒電話比家長,話要考實力,但最後比我地兩公婆覺得係內定,重要因為我架問題,阿仔三年,我同D嬸嬸同老師關係好好,唯其唔識SOCIAL,無同校長和主任打交道,敗喺呢D位,真係慶到我飛起,講真又唔係D咩名校,入唔入到問題不太大,想阿女跟入,重點果間D老師真係好好,有耐性,連D嬸嬸都好好囉!加上哥哥喺呢間畢業,唔係阿女讀其他間有咩所謂,只係好慶學校咁做,佢地到底有無為小朋友著想,佢地個個入去考,其實小朋友自己都有壓力,面對咁多唔識架人,要克服情緒,無扭計,重要有問必答,佢地付出左,學校無權咁對佢地不公不平囉...

好睇mummy 係唔係full time mum.

引用:最近發生左一件事都好令我不满,真係好想打

原帖由 Snafkin 於 13-11-04 發表
最近發生左一件事都好令我不满,真係好想打番學校問下校長收生準質係咩!

話說我囡當日面試兩間,一間九點 ...
唔使咁㷫,其實呢啲interview只係一場遊戲,要睇化啲

[size=15.199999809265137px]其實每間學校都有佢自己收生[size=15.199999809265137px]準,唔收你唔需要交代原因。

其實是考家長人脈關係是否夠多,識教師,校長,校董甚為重要。

小學世襲製咪一樣,有關係可優先取錄啦。

回復 tc080628 的帖子

老實講,佢每家每戶咁打去講,打晒旗號考實力吖嘛!我重呆呆咁好聽話,同D老師無聯絡,無返學校搵校長主任,要公平吖嘛!但無諗過成日標榜無私公平公正架校風,最後都係一場空囉!睇化,點睇化先,我仔因為咁,問左我幾日,點解妹妹咁叻,識答晒,都唔收,我都唔想阿仔咁快面對大人世界,佢今早重自己開解自己同開解個妹(妹妹咩都唔知,其實無咩唔開心),話覺得學校太有愛心,因為妹妹咩都識答,唔洗去佢度返學妹妹都識,學校見其他小朋友唔識,咪要收佢地返去教囉!換轉係你,你教我應該點面對呢!(我喺屋企,同老公都要等到對仔女瞓晒或者哥哥去上興趣班先敢談論呢件事架啦!但哥哥好緊張妹妹,面試完見到我地,第一時間問妹妹表現得點,跟住自己話希望阿妹入到佢以前果間架快槳大家庭,見到以前班主任老師,佢重走去問人地點解妹妹答啱晒又做到學校要求,點解重唔收我妹妹咁話,攪到果位老師都好唔好意思同唔識回答,我都話過哥哥叫佢唔好理呢件事,亦唔洗幫妹妹去咁問人地,但佢太緊張個妹...唉~~~

幼稚園係最前線,係最純真,視為一場遊戲,係咪都應該堅守佢地自己標榜架要求先...

學校根本冇可能核實家長職業或學歷,所以我覺得填呢D資料只係作參考,唔會影響到收生準則。

引用:回復+tc080628+的帖子 老實講,佢每家每戶

回復 tc080628 的帖子

老實講,佢每家每戶咁打去講,打晒旗號考實力吖嘛!我重呆呆咁好聽話,同D老師無聯 ...
我明白你心情,而家無謂再深究,盞自己唔開心,咪當阿女同呢間學校有緣無份囉,況且,有一間已經收咗阿女,至少唔使擔心先啦,有啲媽咪連一個offer都未有,統統都waiting or reject

回復 butterflyee 的帖子

我都知,所以有朋友提議我去搵校長,我都SAY NO,搵佢我唔知要講咩,又唔知佢收生標準係咩!根本無POINT同人講D咩!去佢面前話人地小朋友唔夠自己小朋友,咁就變左自己唔啱(呢D最多同朋友呻先可以講下啫!)去佢面對求位,咁我咪即係唔信自己對眼,唔信自己個女架表現...但忍左三日啦!我真係覺得好慶,真係唔係慶入唔到去讀,因為依家未係最後結果,佢地重有抽簽架,我要平心後先諗下要唔要入紙申請抽簽,我老公反對入紙,佢話對呢間學校失望,但哥哥今早叫我幫妹妹入紙試下,因為佢真係好鍾意呢間學校D老師,我都有眼見佢地係好好,好有耐性咁幫我教好同引導佢地。所以喺公司呆呆咁就有D衝動想打去學校問啫!(其實未出結果前同出左結果後,原來好多人已打電話比校長同主任,係我咁白痴先信有公平有公正架咋...)

回覆:vnghk0001 的帖子

I know a few kids, their parents are either professionals or work at advertising agencies, have long working hours. They hire art directors or teachers to do the parent-child artwork or teach them show n tell.

引用:回復+butterflyee+的帖子 我都知,所以有

回復 butterflyee 的帖子

我都知,所以有朋友提議我去搵校長,我都SAY NO,搵佢我唔知要講咩,又唔知佢收 ...
我情況和你有些相似,也是妹妹入不到哥哥的學校,好擔心!我比你更差的是暫時連一個offer都未有!所以你已經好好了!明白你的不開心!我暫時做到的是不斷提供機會俾女兒in,最後關頭也要硬著頭皮找校長,亦是最不想做的事啊!

引用:回復+abby0624+的帖子 點解要亂填+/+騙人?

原帖由 2010YL 於 13-11-04 發表
回復 abby0624 的帖子

點解要亂填 / 騙人? 難道入名校緊要過身教???
同意,身教更重要。

我都有種感受, 眼見我哋啲家長好擔心周圍揾學校, 而我認識有個唔太熟嘅朋友, 因為佢屋企有人喺名校揸校巴, 佢只同個仔就報呢一間, 每日見佢超輕鬆, 話學校實收, 完全唔駛經歷我哋預備interview, 擔心, 之後等通知心情, 我真係覺得超唔公平, 連揸校巴都叫識人!本來我都想報呢間好多人都喜歡嘅名校, 我仲想打去問間學校係咪咁, 但算吧, 一定有官方答覆, 嘥氣

引用:我個女都係N無,但個遊戲規則係咁,都無法

原帖由 Holam920 於 13-11-04 發表
我個女都係N無,但個遊戲規則係咁,都無法!
另外,如果你係校長,要收生,請選擇(純假設):
1)父律師  ...
同意你。。。呢d係人之常情。。。。

‹ 上一主題|下一主題