用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 choice of schools
go

choice of schools [複製鏈接]

besides ranking, how do you select schools for your kids? what criteria? distance from home? extra curricular activities? secondary schools placement? Kids temperament and character? is there one size fits all school? just wondering..
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校/屋企嘅教育理念是否一致,交通問題,呢兩樣嘅係最重要嘅!(我從來無報過無校車到屋企嘅學校,反而距離唔係重點,因為以前住得遠,但尾站上車,30分鐘就到學校!依家搬近咗大半,一樣係尾站,但只遲5-10分鐘上車)
其次,係學校俾到幾多支緩小朋友,當中包括ECA
當然,功課量要適中,而升中派位亦有參考作用
恐龍家

小曳人 發表於 13-11-3 14:57
學校/屋企嘅教育理念是否一致,交通問題,呢兩樣嘅係最重要嘅!(我從來無報過無校車到屋企嘅學校,反而距離 ...

我同你的諗法完全一致!!
‹ 上一主題|下一主題