用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對體罰的體法?
樓主: superccc
go

大家對體罰的體法? [複製鏈接]

回覆:Parisienne 的帖子

terry_andriy 發表於 13-11-8 10:08
你唔好將討論緊嘅題目無限放大!歪曲咗件事!打下手仔或一些可接受嘅程度下,扯到咁誇!咪講到打下自己個仔 ...

始終唔明X代表乜野,但似乎係你常用慣語,要用但又唔敢寫,算咩?
我有無放大件事就要睇你看事情的深度。
不過好明顯你將打看得好膚淺。
你覺得我主觀的同時你自己都一樣主觀吧。

道不同,再講都無乜意思。

luluhaha  一早同你講無用啦,識得反省既人一早諗有冇其他方法引導小朋友,唔會再上嚟講打邊度邊度是無傷大雅  發表於 13-11-8 11:48

魚兒小寶貝  唔好再講,唔好理佢  發表於 半小時前

收到!  講多無謂。

受到警告

回覆:大家對體罰的體法?

大家都是交流心得,不要太上心

judy  咩係  發表於 13-11-8 13:50
Parisienne  Agreed!  發表於 13-11-8 12:05
bckwong    發表於 13-11-8 11:44

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜及理性討論, 如有會員作出挑釁, 引起罵戰, 會收到警告牌, 漠視警告者會被禁言/封戶,

敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:大家對體罰的體法

如果嚴重品格犯錯,必罰!小學之前有打!兩個女六歲之後無打啦!仔就十歲停體罰

朋友2公婆做老師,說"適量"的體罰是可以接受,因孩子太小,有時講道理聽不明白,亦喜歡挑戰大人底線,適量體罰可起阻嚇作用

打人就唔啱. 邊有得分大細或部位. 如果打人就可以解決問題, 世上重點會有問題.

昔者棒下出孝兒
痛在兒身母痛心
今云棒下是虐兒
惠棒一揮罪在身

cow    發表於 13-11-9 16:37
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

無傷大雅的拍打當然無問題。

好多孩子在某年紀會出手打人,或碰撞。家長通常教孩子不要打人,打人是不對的,要關注別人感受,可以說道理等等。如果家長又認同體罸,又如何自圓其說呢?如何以打的方式教孩子不要打人呢?
這和用粗口叫人唔好講粗囗,或食住煙叫人唔好食煙咁滑稽。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

認真認同體罸的家長,帶給孩子的訊息係「打人在任何情況也是不對的,除了我打你,係有必要的」。kids will think, wow, mum/dad is such a hypocrite.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-11-8 20:41
無傷大雅的拍打當然無問題。

食住煙叫人唔好食煙咁滑稽。

我細個果陣, 真係有人一邊吸白粉, 一邊叫我唔好食白粉.

殺人唔啱, 咁就唔可以有死刑
禁錮唔啱, 咁唔可以將犯監禁.
鬧人唔啱, 咁就唔可以鬧仔女.
搔擾唔啱, 就唔好對子女嘮叨

引用:殺人唔啱,+咁就唔可以有死刑禁錮唔啱,+咁唔

原帖由 talknwrite 於 13-11-09 發表
殺人唔啱, 咁就唔可以有死刑
禁錮唔啱, 咁唔可以將犯監禁.
鬧人唔啱, 咁就唔可以鬧仔女.
死刑監禁沒有一致的結論,涉及社會學心理學犯罪學,又有 jury和上訴。
鬧人我家沒說不可,因不涉及 bodily harm,要看情況。
搔擾等如嘮叨?嘮叨點定義?

這題目講教孩子,我說的是家長,或教導者能否以身作則來教導自己孩子。如果「為你好」,「教導你」,是合理打人理由,孩子也可以此等理由打人。

你上綱到死刑等爭論多年沒有結論的事,或監禁這種社會問題。你的艇,是否撐得太遠?

打人唔啱, 所以不可以打仔女. 不是你們的道理嗎?
我其實都不想辯解什麼, 只是你們的艇都撐到太遠了.

人做錯事, 就要承擔做錯事的後果. 不對嗎?
體罰是做錯事要承擔的後果. '教'是另外一回事. 如果唔係就唔叫懲教署啦.

小孩子可以去打人當作教導人. 根本是無理的強詞. 小孩子可以自行定罰則去解決糾紛嗎?

現今世代, 凡事都是人權人道先行, 實行體罰, 就預咗實比人插到體無完膚, 傳統教兒育女的智慧大多是沒立足之地.  你們站在道德高地去看體罰. 而我做犯法事.

恭喜你們, 你們講贏咗.

只不過我好守舊. 國有國法, 家有家規, 我寧願個仔報警拉我坐監, 我都要守護這傳統家規. 我不會鼓勵人學我怎教仔. 但我亦不需要外人教我怎樣教仔. 你們的好意, 謝過了.
‹ 上一主題|下一主題