用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各種英文學習工具效益的我見
樓主: eviepa
go

各種英文學習工具效益的我見   [複製鏈接]

引用:回復+joanthony+的帖子 My+son+has+the+sa

回復 joanthony 的帖子

佢有睇開,有時睇學校指定既英故事書如SLEEPING BEAUTY 佢睇完,又得閒攞來睇,又時去圖書館租,佢自己揀,佢鍾意睇攪笑既英文書.但我唔知邊啲系攪笑.上次去書展送左本COOMAN & ELLA 既SAY HI 攪笑英文書仔,佢好鍾意睇.但我搵唔仲有無其他.我見好多人睇Oxford Reading Tree 但佢無咩興趣.
佢好鍾意鯊魚.關於鯊魚既書佢都想睇,搵唔到相關有趣既書,只有一啲講鯊魚但就比較深同悶.佢會自己攞書來睇只系搵唔到岩佢既書.所以好煩惱.
哲哲寫真 哲哲私相集

其實我相信閱讀比做練習好好多,我仔之前中文比較差.特別系閱讀理解.但我堅持叫佢睇書,一個月睇2本故事書,岩岩睇完小飛挾中文故事書,佢既中文明顯進步左.
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆:各種英文學習工具效益的我見

我小朋友睇英文書嘅𨍭涙點有兩個:

(1)我朋友送我一套英文書附CD,她們應該係K1開始聽CD,因有CD我唔使讀,但我陪看書兼做埋人肉karaoke,手指跟著CD讀到邊指到邊,頭一本伴看兩三次,孩子已經自然地懂得D英文字嘅讀音,如你問邊個字係honey,佢地識得指啱個字,睇左兩三本後她們慢慢地掌握CD跟書的関係,套書仲有7、8本她們就自己播CD睇了,唔使我再做人肉karaoke,圖書人物名稱重覆,所以很熟悉,自然對故事內容比較容易理解及掌握,閱讀興趣隨之而來,我見效果顯注,就盡量買書連CD嘅書給她們看。

(2)她們跟一位native學phonics,學左4個月左右,她們已經能讀很多生字,學左半年,看書就連CD都唔使伴讀,自己已經可讀大部份她們程度的英文書,她們自覺有進步就變得更有興趣看英文書。

現在反而我有點頭痛如何增加她們閱讀中文書的興趣。

魚兒小寶貝  感謝啊! 可能我囝已K3,唔like Winnie the Pooh ,那我試試Peter Rabbit先。  發表於 13-11-6 10:37
Twins 媽咪

Tks for sharing

唔上來睇,真系唔知依家D小朋友咁勁..可以睇咁深既書....

不過揾書昵part 令我幾頭痛...可能我同佢哋都系看大眾三聯果D書店....練習簿的counter 超大....其他又是差不多的晝

書附CD又有何推介呢...

fc926  Winnie the Pooh 有一套10本書連10張CD,內容簡單,我們K1就是看這套書開竅.再深少少有Peter Rabbit,也是有CD連書 (公共圖書館有)  發表於 13-11-5 16:32

引用:+本帖最後由+eviepa+於+13-11-4+15:51+編輯

原帖由 eviepa 於 13-11-04 發表

幾年前有個網友,她當時讀初小的孩子英語程度有top 2%的水準 ...
其實讀公文英(ERP)課程的人,不會沒有閱讀的,呢個係reading program,佢D教材只引用名著的幾個chapter,通常你會忍不住買埋本書看,
公文英對於我呢D英文唔叻,唔識揀書的家長,幫助很大,
這幾年因應部份人急功,公文才有另一教材=EFL, 呢套寫多過讀,大家要學公文也要小心選擇,

引用:Quote:原帖由+eviepa+於+13-11-04+發表本帖

原帖由 Feimum 於 13-11-05 發表
其實讀公文英(ERP)課程的人,不會沒有閱讀的,呢個係reading program,佢D教材只引用名著的幾個chapter,通常 ...
同意,我在ek講过很多次公文ERP(公文数亦然)对孩子的幫助,但发現评价还是負面的多…………因普遍家長期望孩子学公文后能快速的獲得成果,校內成织短期內突飛猛進~~但这是不可能的,特別是语言必須浸淫,只上了一兩个月便放棄这是颇可惜的~

joanthony 發表於 13-11-4 15:06
否則可能小朋友到小學二三年班都要呀媽陪讀都大有人在, 咁無乜意思啊  ...
唉,如果我個好似妳仔咁叻就好,不過就算到到小三都要伴讀我都不介意的,現時我借書囘到家中我小孩便會第一時間kit來睇,雖然都可能只是看圖,總然之有興趣便ok.
我覺得傳統名校有一些兒被stereotyped, 世界每天都在變,我唔相信名校校長會默守成規,一成不變,他們不會𣎴重視閱讀,但點manage 時間就閣下嘅事。

引用:唔上來睇,真系唔知依家D小朋友咁勁..可以睇

回復 Nique 的帖子

Thx 我去買比佢睇下.
哲哲寫真 哲哲私相集

好羨慕各位小朋友都能有輸出的成就。 我大囡小二,讀名校英小。她本身愛看英文書,而我既鼓勵閱讀亦會陪讀。但不知為什麼,她的grammar sense 又差又弱,作文 structure n grammar 更被老師改到九彩。  我說的grammar 是簡單的如 he, she , it 後的verb 加 s or es 。。。while i, we ,you 後的verb 不變。  教佢幾時用simple present tense  or simple present continuous tense,教極都唔明。  我都唔知可以點幫到佢。

NT-1,

我保證,如果你唔理佢,Grammar同作文放曬俾學校搞,低分由得佢低分,自己響屋企令佢繼享受睇英文書既樂趣,幾年後,佢既Grammar同作文自自然然會非常好。

引用:NT-1,我保證,如果你唔理佢,Grammar同作文

原帖由 eviepa 於 13-11-05 發表
NT-1,

我保證,如果你唔理佢,Grammar同作文放曬俾學校搞,低分由得佢低分,自己響屋企令佢繼享受睇英文書 ...
其實我時常在想,別的小朋友達到預期效果是不是都是較聰明和自律的。  小女學嘢水過鴨背, 唔專心,大意, self awareness 弱, 所以别人說work 的從未在我囡身上發生。 下星期測驗,我早已冇眼睇,但還是會協助她温習的。 至于閱讀,放心,點都唔會停。但她selection 很窄,祗愛看fairy 系列,其他的不太着躍

//小女學嘢水過鴨背, 唔專心,大意, self awareness 弱//

你呢幾句,形容我個女小學果陣都好適合。
‹ 上一主題|下一主題