用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)
樓主: sweet_heart2011
go

幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000) [複製鏈接]

比得起$6800讀幼稚園都唔會係一般小康之家, 個個月還要留學$學樂器,ballet ,swimming... , 唔一定要讀名幼先會有好的未來, 父母有心機和時間最緊要, 不如儲定多d$ 留比bb將來到外國讀大學重好

引用:現在才是剛剛開始,好多野要plan,要explore

原帖由 魚王 於 13-11-05 發表
現在才是剛剛開始,好多野要plan,要explore. 當然經濟能力好緊要,選擇一條路條數是計得店很緊要。不過無論 ...
Agree!!!

引用:Quote:魚王+發表於+13-11-5+12:53+現在才是

原帖由 bbmom72 於 13-11-05 發表
Agreed. 我都未決定到學卷學校定私校. 我個人唔想花太多錢在私校上, 因有些學卷學校真是又平又好(培養德育 ...
你令我要反思!

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

睇返小一選校嗰邊嘅回到幼稚園時...., 起碼有一半家長話會選英普班喎!搞到我 15/16 添!

kittyland06 發表於 13-11-6 10:04
睇返小一選校嗰邊嘅回到幼稚園時...., 起碼有一半家長話會選英普班喎!搞到我 15/16 添!

...

一般官立、津枚小學, 中文/主要課程課程,都係以粵語+中文教授,如幼稚園全英普,上小學會不會習慣?

我近日都想緊呢個問題.....

我唔擔心小朋友會唔識粵語, 因為屋企我地講粵語, 係寫中文我相信英普班會學

有得揀當然英普啦,而家国語咁重要

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

有學卷VS冇學卷。最終揀咗冇學卷,最大原因係⋯⋯因為想避咗D強國人!!

0909MAMI 發表於 13-11-6 12:12
一般官立、津枚小學, 中文/主要課程課程,都係以粵語+中文教授,如幼稚園全英普,上小學會不會習慣?

我 ...

唔係喎,我睇左好幾間普通官津小,都係普教中,所以我都係決定唔到去學券幼稚園定私立幼稚園

K1 我兩樣各有一個 offer,學券果間無 NET,一星期得3堂每堂20mins 英文,2堂每堂20 mins普通話;而讀開間N係私校,K1每日有一個鐘英文一個鐘普通話,但學費+雜費係3100 vs 8200 (全日班),我都唔知點揀好

我仲要諗長遠d,兩個小朋友讀,3年會相差30萬呀~~~~ 還是留返d 錢俾佢地第時讀大學?!

tam_bb 發表於 13-11-6 15:34
有學卷VS冇學卷。最終揀咗冇學卷,最大原因係⋯⋯因為想避咗D強國人!!

...

依家度度都有強國人,避唔到,只係俾得起錢嘅高級強國人還是唔想俾錢果d低級強國人啫

魚王 發表於 13-11-3 01:21
Some times ago my thought is just like you. 若讀學卷幼稚園,要看看對小朋友有什麼要求。我似我咁着重語 ...

我好同意。一分錢一分貨。我覺得語言在現階段是最重要的,反而其他學術性的是其次。而語言是不能“學”的,是要“浸”在環境裡。好的語言基礎是以後學習過程好重要的一環,可以話終身受用。當然不是話不讀這類“貴”幼稚園就一定差d,只是我個人覺得,如果負擔得起都會選擇俾仔仔讀。父母教育小朋友的責任確實不能推卸俾學校,畢竟一日只是返學三個鐘,而父母在小朋友成長教育的過程中永遠都是不能缺少的角色。 父母同樣的亦不能取代學校,尤其是針對我地這類在職父母,而屋企又不能提供理想的語言環境俾小朋友。 每個決定都無對或錯,是很個人的選擇。我會寧願俾仔仔讀我覺得好但是可能貴的幼稚園,而樓就靠他自己努力去買。

annayu 發表於 13-11-5 00:34
樓主,如果你聽不進其他人的sharing, 只能說私幼不是你杯茶!

可是,我想指出:

好同意,尤其最後那句

引用:有學卷VS冇學卷。最終揀咗冇學卷,最大原因

原帖由 tam_bb 於 13-11-06 發表

...
No,無學券都好多B6人。。。

引用:Quote:魚王+發表於+13-11-3+01:21+Some+tim

原帖由 minirat 於 13-11-06 發表
我好同意。一分錢一分貨。我覺得語言在現階段是最重要的,反而其他學術性的是其次。而語言是不能“學”的 ...
Agree!
學語言真係浸出来!所以我贵d($4xxx)都比小朋友返私幼billingual school…起碼佢3個鐘都有個net跟著(雙班主任)……但有d話billigual1既-幼稚園唔係net跟足架,大家要留意!

^GGmami^ 發表於 13-11-2 22:27
我細個果陣讀屋企樓下果間村校,阿媽都無幫我比首期喎

講返正題,而家稍為好小小嘅學校,都想變 ...

早前我去親有學劵O既幼稚園,
的確係強國人多D...
唔通香港人納稅都係俾佢地用?
我係囡囡嘅爸爸

其實我唔係好明,有d問題想請教。

睇完大家講我都覺得英普好好(私幼),但又覺得好矛盾,傳統名幼唔係大部分都係傳統教學咩。

例如:培正、聖保祿、聖公會、聖心、協恩等等。

咁大家係米入到呢d都唔讀,因為大家都話英普咁好。而以上既傳統幼稚園全部都係主張母語教學,更加唔好話有NET,都係港人教英文。

誠心請教。

回覆:Bmwbobo 的帖子

我估呢d都係因為有小學,所以係另一個因素而受歡迎,好睇家長要乜,兩個因素要平衡……对我来說我比較喜歡升直資同重視0-6的biligual train up….所以無報以上学校

回復 kittyland06 的帖子

我同你一樣...阿仔讀緊happy school K1, 突然間睇到個post又15/16 ...講真, 私幼開資真的好大 ...

confidence 發表於 13-11-6 20:24
我估呢d都係因為有小學,所以係另一個因素而受歡迎,好睇家長要乜,兩個因素要平衡……对我来說我比較喜歡 ...

嗯,一樣!

引用:Some+times+ago+my+thought+is+just+like+y

原帖由 魚王 於 13-11-03 發表
Some times ago my thought is just like you. 若讀學卷幼稚園,要看看對小朋友有什麼要求。我似我咁着重語 ...
不能認同更多

‹ 上一主題|下一主題