用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)
樓主: sweet_heart2011
go

幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000) [複製鏈接]

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

我覺得有能力的話比一個好嘅學習環境小朋友,希望佢可以讀好D同埋唔好學壞,佢學到嘅係一身受用。

我覺得無話貴唔貴嘅,想比子女讀而又負擔得起咪讀囉。我的兒子正正在pods 讀緊PN, 我同老公都好滿意各式各樣的教學形式。

回覆:幼稚園,讓半球 ($6,800 -> $476,000)

其實都係個人價值觀,冇話值唔值。

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-11-03+發表Some+t

原帖由 helenchanz 於 13-11-03 發表
有學卷既都有NET㗎!一間屋邨樓下N班,一星期2堂45分鐘英文NET.另一間舊屋苑樓下,一星期2堂英文2堂普通話N ...
45 分鐘都幾好,但一曰三句鐘同一星期個半鐘,效果會好唔同。

我本身都有猶豫俾個女讀有學券OR 私立幼稚園, 都係諗住分分可以慳返D學費去當首期! 不過前日同亞女去左間有學券既INTERVIEW之後, 我決定即使有OFFER都唔讀, 實在太多強國人, 真係擔心會影响學習氣氛...... 而且無可否認讀私立的小朋友, 三文兩語的能力的確係會好D! 如果可以係呢個黃金時期打好基礎, 第日應該會慳返一筆補習費!! 如果小朋友身邊的同儕及家長都係有良好修養的話, 若果能令小朋友都有好品格及人生價值觀的話, 呢個應該係=>無價!!

引用:Some+times+ago+my+thought+is+just+like+y

原帖由 魚王 於 13-11-03 發表
Some times ago my thought is just like you. 若讀學卷幼稚園,要看看對小朋友有什麼要求。我似我咁着重語 ...
agreed! 其實出面補中英文真係貴過讀有net私校,效果亦相差很遠!當$300一堂一個鐘,一個月$1200,中英都補就$2400先得一星期接觸一次純正英普!唔化算!

Agree

引用:依家40多萬現金,首期都唔夠喎 仲要諗埋第

原帖由 galaxybag 於 13-11-02 發表
依家40多萬現金,首期都唔夠喎
仲要諗埋第日2個爭一層樓
不如自己袋好!親生仔不如近身錢:go ...
我對仔女付出無諗過回報,能夠好好做人巳經滿足

私校不是你杯茶

我同身邊好多人傾過,幼稚園學好英普故然重要,但更重要是小學。如果小學讀官津,或者絕大部份係本地/內地學生的所謂國際學校,在沒有一個好的語言應用環境下,英語會很快倒退。

國際私幼必須配合日後整個小/中學教育均在同樣環境,才能收到流利外語的效果。

如果由幼稚園開始,直到大學都係私校,乘二,會大大影響退休後的生活質素及日後對子女各方面的幫助。

我比較傾向於讓仔女在本地讀好書,有一定地英語水平 (我唔係 native, 仔女亦無可能 native),然後在高中最後兩三年去外國讀 boarding school 然後讀大學。當然要看子女當時的成長情況和自己到時的經濟能力。

錢,是要花的。但我覺得不需要從幼稚園開始。因為中間的變數太多,並且marginal benefit 也不是很高。

So the way I see it, there are a few options:
1. All International from KG all the way to college (local college)
2. All International from KG all the way to college (oversea)
3. Local schools (save and grow money in the beginning) then overseas boarding school / college
4. All local (if cant afford boarding school and no scholarship for overseas college)

I prefer (and wish I can afford) option 3.

至於坊間的語文補習,我未開始接觸,也不知道有無用。但以我的經驗,一星期固定數小時的學習只能學到一點語文知識,學不到真正的語言。

journeyman  Agreed. 3 would be my choice too.  發表於 13-11-5 02:43

引用:我同身邊好多人傾過,幼稚園學好英普故然重

原帖由 sweet_heart2011 於 13-11-05 發表
我同身邊好多人傾過,幼稚園學好英普故然重要,但更重要是小學。如果小學讀官津,或者絕大部份係本地/內地 ...
樓主,如果你聽不進其他人的sharing, 只能說私幼不是你杯茶!

可是,我想指出:

語文基石和正面人格的培養,對小朋友一生的影響,對於願意投資小朋友終生福祉的父母而言,又豈是區區金錢可以衡量?

三歲定八十,孟母三遷,並不是無道理的。

各有前因,根本毋須批評別人的選擇。
㨂左,你自己満意稱心就好。

回復 annayu 的帖子

樓上:我並不是批評任何意見想法,我只是在這幾天才更清楚的想一想比較適合自己孩子的路,並分享一下我的想法。我是在七八月開始才開始嘗試了解幼兒教育,但從未真正想過私幼,IB/本地等整條路。而我相信日後隨著認識更多,及因著子女的成長,會相應調整我的想法。
我同意以我目前的想法,私幼不是我杯茶。

引用:我同身邊好多人傾過,幼稚園學好英普故然重

原帖由 sweet_heart2011 於 13-11-05 發表
我同身邊好多人傾過,幼稚園學好英普故然重要,但更重要是小學。如果小學讀官津,或者絕大部份係本地/內地 ...
Option 3在香港很普遍,身邊很多朋友都係到中學至出國讀書。最緊要選自己及小朋友覺得舒服的方法,條條大路通羅馬, good luck~

我個囡都係係Pods讀緊PN,我夠想讀D平嘅,考唔到嘛!加上佢其實同好多名幼一年嘅學費都差不多,因為佢只收10月同包雜費。So far,各樣我都好滿意。而且佢直上K1,而家我已經唔洗煩考試啦!

回復 sweet_heart2011 的帖子

其實最重要也是看小朋友的性格是否適合 local or international or boarding schools

樓主嘅想法同我先生一樣 option 3,仔女中學會去外國讀書。而我亦同樓上一樣,我夠想讀又平又好,考唔到吖嘛!

JP908 發表於 13-11-5 06:22
我個囡都係係Pods讀緊PN,我夠想讀D平嘅,考唔到嘛!加上佢其實同好多名幼一年嘅學費都差不多,因為佢只收1 ...

100% agreed with you!!!

我想小朋友讀英文幼稚園,但無奈考不到其他平的一點又比較出名的學校(不論有沒有學劵的),唯有讀『貴野』LAW!!

苦笑中!

回復 garyfkwhk 的帖子

認同

現在才是剛剛開始,好多野要plan,要explore. 當然經濟能力好緊要,選擇一條路條數是計得店很緊要。不過無論英普定廣東話幼稚園,有一些基本野,你一定要在小一前預備好的,就是英文和中文的閱讀能力。英文放面大概要有oxford reading tree level 3 to 4 的程度,中文要懂看很多字!現在local primary school 小一的程度大部份是你難想像的。英文串字不一定要,學好phonics夠了,中文要學寫字,要對基本筆劃結構認識,小一一開始就寫很多字了。這是香港教育的特色,只能身不由已跟着。到時peer pressure來到時,你去不去學習班,也是身不由己。只能prepare tge best .

魚王 發表於 13-11-5 12:53
現在才是剛剛開始,好多野要plan,要explore. 當然經濟能力好緊要,選擇一條路條數是計得店很緊要。不過無論 ...

Agreed. 我都未決定到學卷學校定私校. 我個人唔想花太多錢在私校上, 因有些學卷學校真是又平又好(培養德育及訓練思維上). 而花了錢又不等於有等值的成效. 但是, 我看了EK好多小朋友升了小學的家長, 十月有九個都認同KG要學好兩文三語, 沒有重點學校的已表示後悔. 而小朋友仍在KG學習的我們, 則很多仍心大心細. 似乎小學的學習壓力實在大得不是我們預期的.

‹ 上一主題|下一主題