用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 德信幼稚園面試,考咩?
樓主: jjnetnet
go

德信幼稚園面試,考咩? [複製鏈接]

引用:真希望可以直上德小

原帖由 ipadress 於 13-11-14 發表
真希望可以直上德小
me too! 請問20分,過往是否必入呢?我們不是油尖旺校區,會否有影響呢?謝謝賜教 !

我本身唔係天主教徒, 而仔仔又唔係首名子仔,
自行得10分, 扣門有機會嗎?
請問有冇K3教長教下路?

見有人話可以升德信小學,但係男校,其實係咪
最好讀番傳統男女校較好呢,六年小學都無機會
接觸到異性同學,可能對小朋友身心發展不太好。

thx, 我自己心儀男校

se6b03 發表於 13-11-15 11:17
接觸到異性同學 ...

我都有這個顧慮, 全男校, 會否在人際關係上, 會否略欠平衡呢?
而我先生反而喜歡全男校, 他認為, 小學階段無問題,
因這年紀群, 多數男孩都會抗拒女孩,
女孩亦然, 這階段, 始終都是男女分開玩居多.
反而在年幼階段, 專心一些, 打好學術基礎喎?!
好多優質的小學, 都是全男, 全女校呢!

家庭教育也好重要, 不如這樣想,
如大家最後真為愛兒選讀德信,
在課餘, 假期等日子,
讓他有平衡的生活,
接觸不同的人,
不同的年齡層, 不同性別, 老弱他人....等等,
他的世界又怎會只有男孩子?!

我身邊既人, 有男校女校, 佢地個個都成家立室, 有兒有女,唔覺有咩影響, 到佢地反叛期, 咩都會發生, 最重要係校風同家教, 所以都唔洗過份擔心, 大家努力

我身邊既人, 有男校女校, 佢地個個都成家立室, 有兒有女,唔覺有咩影響, 到佢地反叛期, 咩都會發生, 最重要係校風同家教, 所以都唔洗過份擔心, 大家努力

回覆:popeyemuimui 的帖子

讚同

引用:見有人話可以升德信小學,但係男校,其實係

原帖由 se6b03 於 13-11-15 發表
接觸到異性同學 ...
我相信小朋友活動不只是在學校,都有課外活動和興趣班,又點會認識不倒男孩子呢?男校和女校存在過百年歷史,有問題也已早看得見。相反他/她們的學生都是較一般男女校Gentlemen & 淑女。
所以放心!

回覆:mammyleung 的帖子

學校嘉年華好好玩,我遇到個明年K1家長,好開心!

引用:見有人話可以升德信小學,但係男校,其實係

原帖由 se6b03 於 13-11-15 發表
接觸到異性同學 ...
我自己傳統天主教女校出身,所以都心儀傳統天主教男校。

回覆:godbless12 的帖子

有的,但是closed group, 要invite 先得!

引用:有的,但是closed+group,+要invite+先得! +

原帖由 mammyleung 於 13-11-19 發表
有的,但是closed group, 要invite 先得!
你入唔入到?可以invite 我嗎?

為加快開立新户口,請各媽媽幫手在電腦kingdom 左下角"聯絡管理員", 提出討論區管理,表達我們家長的熱切訴求。

煩請管理員處理"德信幼稚園"申請學校專屬討論區, 好讓各家長可以有專屬地方討論。感謝!

"德信幼稚園"學校專屬討論區申請:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;extra=#pid37551808

‹ 上一主題|下一主題