用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試全軍覆沒的家長,你們有何打算?
樓主: candytsy
go

面試全軍覆沒的家長,你們有何打算? [複製鏈接]

回覆:面試全軍覆沒的家長,你們有何打算?

似乎今年做大仔報N穩陣啲,如果出年超大仔報K,一樣同龍B爭,但N應該易考啲。

引用:Quote:worldcat+發表於+13-11-2+11:51+回復

原帖由 candytsy 於 13-11-02 發表
我係西九區
其實我女女係11年12月!我無幫佢apply任何k1,只係target pn做超大B.因為11年頭同年尾既分別太大,所以試都唔會試!其實好多學校都會收超大B,而唔鐘意收超細B.

回復 candytsy 的帖子

唔試又一村? 但今日截郵、係就1點前去郵局寄掛號。

自己搵附近或校車半個鐘內嘅學校。小朋友同同學仔搭校車多數都好開心。

龍B人數比兔B少,出年做大B未必係壞事。我十月細囡舊年報左8間,頭7間全reject,waiting 都無,第8間多人爭既反而收左,努力。

回覆:candytsy 的帖子

你不如比仔做大B,今年報N,出年報K

回覆:面試全軍覆沒的家長,你們有何打算

寄定求情信, 或者有好多人係hold 住個位, 等到有更好offer就會放, 就算被rejected 都有機會, 到差唔多時候就打去問吓。不過預咗細b會跟得辛苦啲, 尤其男仔, 可能要到五六歲先catch up 到同同齡小朋友一樣。努力加油。

我已經所有學校全部唔收,我仔11年11月。
依家唯有搵左好多間n報,做n班既大仔。
15年兒再報k1

worldcat 發表於 13-11-2 12:10

唔試又一村? 但今日截郵、係就1點前去郵局寄掛號。
謝謝資料,1點應該來不及了,我在上班呢,又一村對我來講比較遠,似九龍塘區

worldcat 發表於 13-11-2 12:13

自己搵附近或校車半個鐘內嘅學校。小朋友同同學仔搭校車多數都好開心。
附近或校車半個鐘內嘅學校早就報了,冇間收嘛!

聽聞村校十間有八間都收大B先,細B連面試都冇機會。有d學校仲收緊form,你快d上網睇下。

引用:+本帖最後由+candytsy+於+13-11-2+10:24+編

有冇邊間係waiting list? 先寄求請信,然後鎖定一間不斷求校長,好work,當然要有誠意,我見有好多家長都成功,我都係,但要有心理準備等到4-5月甚至9月先有人放坐,9月尤其多人放位,8月左右要不斷求她,等她把你放在waiting 頭,開學反家有人放位,因九龍塘會有好多位放出來,你住西九,近九龍塘,好多家長都會放棄村校位,唔駛太擔心,不過要付出時間同耐性。

引用:+本帖最後由+candytsy+於+13-11-2+10:24+編

唔贊成出年報大B k1,因為龍b會好瘋狂報20間,下年仲難收。至多付多一年學費讀近近地的N班。如沒有報又截止,咁就問下報左k班但又唔收的學校收唔收小朋友讀n班(如有n班)。

仲有,好多學校鍾意小朋友讀過n班上,因為習慣左上堂模式會易教d, 小朋友讀左n班都有好處,不過真係要付出幾萬蚊。

希望可以幫到你。

樓主有無報村校? 我同你同區, 細仔, 已有兩個同區offer,  試下降低要求, 同埋到出年應該有好多位放番出黎, 到時再打去學校問下

見你有報德貞應該同區、又一村近大坑東都好方便。
anyway, 可以遲啲再問下、因為好多人放位出黎。

我覺得唔好做超大B, 因為下午仲辛苦, 如果到開學都無OFFER, 可以試下叩門, 仲要係選擇下午班, 應該有位, 再揾唔到先做超大B再嚟過

回覆:candytsy 的帖子

我同你應該同區。我仔是10月細b,報了3間其中2間邨校,有1間已收2間未知。真係要報“求其幼稚園”,起碼收的機會大點。

Our anniversary[br]

我細仔都係細B,11年12月,我都幾大膽下,只報左哥哥間學校,今日in左,表現有好有壞,希望可以收,如果唔收就明年再戰。加油。

經濟能力許可既話,報一啲冇學券既學校,我個女11年12月尾超超超細b....冇問題既...呢啲學校好多人in左唔要個位,就算響waiting list都仲有好大機會

引用:隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間wa

隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間waiting的機會都冇的家長,你們有何打算,我申請的都只是地區村校,都 ...
咁可以求其揾間讀住先(叩門),下年再考心儀的

‹ 上一主題|下一主題