用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試全軍覆沒的家長,你們有何打算?
go

面試全軍覆沒的家長,你們有何打算? [複製鏈接]

隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間waiting的機會都冇的家長,你們有何打算,我申請的都只是地區村校,都冇一間收,間間都話報名人數多未能提供學位.教育局局長的話還有可信之處嗎?到底是我報得唔够多嗎?后悔信錯局長的話,我應該報二十間以上才可.我仔係11月細B,到底明年再來還是遠遠找間再叩門?明年報又會如何?我己經是因為上年沒找到N班今年再來的,沒想到......
   3    0    0    1

辛苦了十個通宵排取表,即使排得很前到頭來還是得個吉,到底我應何去何從?

即是今年超大B in都無間收?邊區呀?

回覆:candytsy 的帖子

明年仲差,太多龍B,我只帮我仔報左三間,但有一間放榜話額滿,不過有張回條,填左可以做後備生,我仔係超細B,11年12月31日出世,面試時又走來走去,想反轉人地張枱,我都怕全軍覆沒,徬徨中

引用:隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間wa

原帖由 candytsy 於 13-11-02 發表
隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間waiting的機會都冇的家長,你們有何打算,我申請的都只是地區村校,都 ...
你其實報K定N?

引用:明年仲差,太多龍B,我只帮我仔報左三間,

原帖由 aryemyem 於 13-11-02 發表
明年仲差,太多龍B,我只帮我仔報左三間,但有一間放榜話額滿,不過有張回條,填左可以做後備生,我仔係超 ...
你仔真係超超細b 喎,同其他小朋友比相差一年,你知道小朋友差一年差好遠。

引用:隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間wa

隨著面試放榜,收到一封封的失望信,連一間waiting的機會都冇的家長,你們有何打算,我申請的都只是地區村校,都 ...
我指k1,你講N1?

iamiris 發表於 13-11-2 10:05
你其實報K定N?
2011年11月B,今年當然報2014/2015九月入學k1啦,上年先報N冇間有回覆

lamonni 發表於 13-11-2 09:58
即是今年超大B in都無間收?邊區呀?
西九龍區

aryemyem 發表於 13-11-2 10:06
我指k1,你講N1?
2011年出生講緊剛剛報的K1啊!

引用:Quote:aryemyem+發表於+13-11-2+10:06+我指

剛果公主 發表於 13-11-2 10:18
可以試下用超大b身份報N

同用超大B身份明年報K1一樣,起碼省一年學費,N班沒有學券,又要養工人不如明年再報K1

引用:Quote:原帖由+aryemyem+於+13-11-02+發表明

原帖由 cloudwingwing 於 13-11-02 發表
你仔真係超超細b 喎,同其他小朋友比相差一年,你知道小朋友差一年差好遠。

...
會考慮國際幼稚園,但雙非B太多,原來細B國際都唔多歡迎

如果經濟上可以、報可直升k1的2014 n班。
但宜家好似遲左啲。

到出年7-9月、可以再問下學校有無位。

worldcat 發表於 13-11-2 10:25
如果經濟上可以、報可直升k1的2014 n班。
但宜家好似遲左啲。
我上年有報了3間幼兒園,可以上N2(即k1的),但都滿了冇位,算了吧,之前再電問過校長,而且有間大女係舊生都冇優先,我已經不抱希望.今年報的十間K1還有一間未面試,應該都係陪跑多,細仔冇咩著數,始終比人細差好多,而且男仔又唔係幾會講野,我明白同年年頭年尾有差距,就係想睇下大家的睇法,做超大仔到時小學會否被同學覺得怪不同年出生?

到底我還去不去再報好,11月還有一些機會,但都不近屋企接送不是理想學校,屋企周邊的幼稚園都已經報曬

引用:到底我還去不去再報好,11月還有一些機會,但

到底我還去不去再報好,11月還有一些機會,但都不近屋企接送不是理想學校,屋企周邊的幼稚園都已經報曬:igiveu ...
報佐先啦,我小朋友都係11月B, 最緊要有書讀。係有啲學校係收超大B讀K1,但比例感覺上唔多,最安全是14年有書讀,然後再報心儀學校。

回復 candytsy 的帖子

我意思係做超大仔。報下年pn唔係k1(n1), 到2015 先讀k1.
又或者下年7至9月問下2014 k1有無位做細仔。

唔知你住邊區、但身邊朋友細囝同囡都有offer或waiting(九龍區).

tkinwong 發表於 13-11-2 11:40
報佐先啦,我小朋友都係11月B, 最緊要有書讀。係有啲學校係收超大B讀K1,但比例感覺上唔多,最安全是14年有 ...
我區我已經報著十間,太遠咁細個真係唔想,自已也冇能力照顧去到太遠上學,因為我倆都要返工的,你的意思是寧願找一間遠的也要給小朋友去讀都不寧願明年再來過?

worldcat 發表於 13-11-2 11:51
回復 candytsy 的帖子

我意思係做超大仔。報下年pn唔係k1(n1), 到2015 先讀k1.
我係西九區
‹ 上一主題|下一主題