用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人今日in寶血幼稚園?
go

有無人今日in寶血幼稚園?

有無人今日in寶血幼稚園?

可不可分享考試情況同學校環境?
我target阿仔出年考k1,上網留意左好耐哩間學校的

回覆:有無人今日in寶血幼稚園?

放棄冇去

回覆:idkuromi 的帖子

以往是一位家長同小朋友以小組形式入課室玩,老師再續個問問題

巧多人哩•••:;pppp:

小組玩時計分嗎?

其實,K1, 全看彩數。老師係鍾意就鍾意,唔岩就唔岩。兩歲左右,很難在幾分鐘內,在陌生環境,在喧嘩聲中,有穩定表現。
再者,我覺得收與唔收,唔係全看牌面的說話和表現。
老師教左甘多年小朋友,難道唔知呢個年紀小朋友既特點。
我今年帶個女去 int K1, 12月B,有深切體會。第一間 int, 坐唔定,無什表現,都收左AM. 跟住兩間可能太多人太急,又完全唔講野。
今日 int 寶血, 又係掛住玩地下玩具,唔多理會老師,突然間又肯揭晒本書,指住每一樣野講晒出黎。講完又走開。
真係估佢唔到。
今時今日既家長,我相信大部份都有刻意訓練小朋友面試會被問既野,但屋企對住爸爸媽媽會講既野,在面試果幾分鐘:
聽天尤命啦!

引用:+本帖最後由+sweet_heart2011+於+13-11-2+1

原帖由 sweet_heart2011 於 13-11-02 發表

其實,K1, 全看彩數。老師係鍾意就鍾意,唔岩就唔岩 ...
好同意!不能用短短半個鐘去斷定一個小朋友

我想讚下寶血個老師觀察力好好,我仔仔因為nap得唔夠(我叫佢起身所以大喊過),無乜反應,個老師睇得出佢喊過,又問我佢係咪怕羞,話俾多少少時間佢自己玩多陣warm up下先。10分鐘後我仔仔就肯返答晒個老師d問題〜
就算考唔到我都真係好欣賞呢位老師嘅同理心和耐性(我哋已經係最後一批,都無話趕收工咁)

我女12月細b, 今日 int都十問9唔應,蘋果狗貓平日乜都識,今日一句都唔講!但老師都算好人,同我講今年真係好多人報考,安慰我放鬆啲啦!如果收到 waiting 都開心架啦!

我都觉得D老師好好人

回復 mama1211 的帖子

我囡又係十問九吾應,平時係屋企做到晒既野,今日通通都吾肯做,最後只肯讀晒成本書,但老師問我平時係咪媽咪幫佢多,又問係咪未識五官,我只講吾係,因我知再講多也沒幫助,只怪interview太早又是第一間,未warm up夠就in,今日見阿囡甘我好失落好想

認識咁多間幼稚園,寶血真是咁多間數一數二多年來校方,老師都十分有愛心,耐性及有hart難得幼稚園!

寶血係咪出年開始冇學劵,如果真係冇,還值得讀嗎?

如果真係一間「好學校」(老師有愛心、辦學有心等),個人認為真係要俾多d學費都值得讀!(當然要視乎負擔能力)在香港,有心辦學既幼稚園已經買少見少〜(更多既學校只為賺取豐厚既學費同雜費)

但寶血派位如何?

THX All
請問除了交表日有得參觀,以往有無另一日有開放日呢?