用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩" ...
樓主: Heely
go

兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"  

引用:其實我真係吾想搞大件事,對於我除左煩無半

原帖由 Heely 於 13-11-01 發表
其實我真係吾想搞大件事,對於我除左煩無半點好處,但學校左一句吾知右一句吾知真係讓人噴火!!!我小朋友交 ...
比着我都噴火啦……乜都話唔知……大佬我交個仔比你架!!人人都可以唔知,但校長唔可以話唔知lor………

Omg, how can it be?  The school is totally irresponsible!  It is just not acceptable.  I will ask for help from education bureau or police

回覆:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"

希望小朋友快啲好番

多謝各位的關心和支持!!!自此事發生后,本人一直悲憤不平!但也是保持了萬分冷靜來處理這件事,一開始本人是中意尼間學校、相信尼間學校才選擇了它,完全想吾到會如此讓人失望!受傷果日當我第一眼見到Ethan那一刻真是好心痛好火滾,我的第一想法係報警、通知傳媒、有幾大搞幾大!但最終還是冷靜下來一步一步處理,多次與學校交涉,想比機會學校去處理這件事,不想因為自己的衝動而錯怪任何一個人!時至今日,我想我已經比足機會佢地,希望佢地可以早點比我個交代,完結這件事。我好累、好累,主要是來自心理上嘅,每一日我都會拿相機記錄Ethan的傷,每一次影相時我的心就好似被刀划過一樣.....好在有甘多人嘅支持我才可以堅持去追討尼件事!謝謝大家!聽日我地會再去學校,今次會同防虐會一齊去,希望會有結果。一有新消息我會即刻話比各位知!謝謝你地嘅支持!本人甚是感激!

希望Ethan快d好返,爸爸媽咪都要加油呀!

Ethan傷口已好左好多,精神無大碍,只是佢眼皮果度可能會留下些許傷疤。

吾單止Ethan小朋友一個係咁,我囡囡讀B班,9月尾嘅時候都試過連續三日放學,面上有損傷,頭兩日雖然吾算嚴重,老師亦有來電交待及應承會多加留意對方小孩嘅行為(因為我囡囡會表達比我知係同一人),點知第二日放學「一條L抓痕括住隻眼」,嘩!肉痛到我呢!打比老師,佢夠膽死話對方已經帶咗手套!吹水咩,有咩可能要人地帶手套上堂,打咗手套都咁(吾帶咪入肉)?之後當然上去揾校長投訴,講完一輪咪承諾吾會有下次囉!唉.....

私人傳訊  回覆   引用

natvong  最終有無退學?  發表於 13-11-2 00:38

回覆:daniello 的帖子

Oh……no………學校點都要交代!不是個别case!!!

好離譜wor... 睇見都心痛...

回覆:meowymeowy 的帖子

其實係咪要傷人的家長正視其小朋友的行為呢!佢個小朋友成日傷人喎!

Heely 發表於 13-11-1 13:57
今次係第四次發生尼種事,第一次我都懷疑佢自己傷,就特登剪左佢手指甲,之后日日都會檢查佢手指甲,第二次 ...

看到此, 覺得樓主是一個很明白事理的人,  看見小朋友傷得咁深和咁多次, 學校冇理由冇加注意, 我覺得學校必須交代.  和確保園內小朋友的安全.

daniello 發表於 13-11-1 20:58
吾單止Ethan小朋友一個係咁,我囡囡讀B班,9月尾嘅時候都試過連續三日放學,面上有損傷,頭兩日雖然吾算嚴 ...

点解間學校咁疏忽, 是否人手嚴重不足呢, 好彩囡囡能講出事情的眞相咋.

間學校好變太呀,change the school as soon as possible

回復 dbchu 的帖子

因為係同一時間返學, 大家都係相差幾分鐘, 跟住家長在課室門口又唔捨得走, 咁咪睇住佢哋個個在門口喊, 老師好唔得閒囉....

回復 Heely 的帖子

嘩,近五千銀的學費服務資素咁差? 我覺得可能有多收小朋友, 個比例上唔會跟足教育署, 所以老師好忙, 唔得閒理小朋友大小二便, 或鼻涕呀盛.......... 轉校係岩的!!!!!!!!!!

BABY_HEBE  冷靜d分析。。。教育係唔可以用錢來衡量。。。教育亦唔係唔係一種服務性行業。。。所以唔可以相提並論  發表於 13-11-9 06:35

Wow!原來有甘多人受傷!這說明學校管理好有問題!雖然國際學校學生無拘無束,但老師都應教小朋友區分對錯,做錯事就應該教佢更正。點可以任由小朋友曰曰打架傷害他人呢?今次Ethan險些傷到眼球,萬一再有小朋友傷得更深點算?尤其係女仔,留下疤痕就吾好啦!吾知學校老師究竟有沒有留心睇小朋友!

引用:兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱

原帖由 Heely 於 13-10-31 發表
兩歲半幼童放學返來滿面傷痕,學校與校車隱瞞實情,玩"踢波"推卸責任!!!
兩歲半的Ethan就讀於BoxHill  ...
嘩, 好離譜喎, 我覺得抓人嗰個應該"被退學"先啱喎。

樓主,支持你,避免更多小孩遭受傷害,應該查明真相。我今日去完華景box hill面試,唔算多人,但是老師做事疏忽,十分失望。

離曬譜!!!原來吾係個別事件,厘D學校正係識收,D愛心同責任心去在邊?就算吾讀都吾會覺可惜,大校又如何。