用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑書院2nd Interview
go

培僑書院2nd Interview [複製鏈接]

請問有無家長可以share以往2nd interview的模式及interview邊方面?
   4    0    0    0

回覆:gccng0 的帖子

總之五班約150个學位,都係考嗰幾樣,中英文朗讀,个位及兩位數+—,記住係心算(考數感喎),需時大慨十五分鐘。近幾年都係三樓報到,落二楼面试,就由温校或四位副校單對單面見,机會就大D(當然睇临場發揮)!上四楼面试,就由老师小組面見,机會就细D,不過都係睇表現。平常心喇!就算凖備充足,都要睇睇運氣!Good luck!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回覆:壞寶貝 的帖子

仲有,會用中英文同小朋友chitchat吓!

多謝你的資料。

回覆:培僑書院2nd Interview

得20分鐘面試,我仲以為全部單對單添

回覆:babykenny 的帖子

上四楼可能都是單對單,落二楼就一定單挑。另外,有D嘢同大家分享吓,入選學生並不是樣樣皆能,有D中文好水皮,有D数學好普通,但大部份都係唔怕丑,較活潑,英語水平較一般的高(其實咁细過小朋友,考來考去都係考佢哋英语水平,其他嘢考官都係估估吓架咋!),到時叫小明友輕鬆D就得架喇!唔明就問,千其唔好唔出声冇反應,掂晒!0K!仲有冇問題?

引用:上四楼可能都是單對單,落二楼就一定單挑。

原帖由 壞寶貝 於 13-11-02 發表
上四楼可能都是單對單,落二楼就一定單挑。另外,有D嘢同大家分享吓,入選學生並不是樣樣皆能,有D中文好水 ...
想問吓,話有可能考數學,咁會用普通話考數,定係白話呢?因為我知培僑教數用普通話!

回覆:babykenny 的帖子

放心!唔考普通话,只考英语及粤语。

引用:放心!唔考普通话,只考英语及粤语。 +

原帖由 壞寶貝 於 13-11-03 發表
放心!唔考普通话,只考英语及粤语。
Thanks!

會in父母嗎?

回覆:ming1119 的帖子

唔會!只in小朋友,要in父母嗰D學校大多係希望收到一D高學歴,專業人事,富裕人事(因為有捐款能力)ge子女,即係依家成日所講ge只想教[好學生]而非教好[學生],其敎學理念完全違反有教無類之儒家思想,並唔係為教育而教育,只想將學校名氣提升,喱D學校大多係有宗教背景,亦有違反其教義之嫌。最表表者就係深水埗區嗰間x華男書院,其校長絶對係領軍人物。差差差!

回復 壞寶貝 的帖子

Thanks

那即是學校已經分左小朋友好得定唔係好得? -------->上四楼/落二楼

回覆:heungboy 的帖子

這是家長們自己推斷,學校無表示過

引用:這是家長們自己推斷,學校無表示過 +

原帖由 lazyqueen80 於 13-11-06 發表
這是家長們自己推斷,學校無表示過
同意!係近年家長們從babykingdom帖子搜集番黎ge资料,純屬推測,绝對冇得到校方確認,相信校方亦唔會確認!

回復 heungboy 的帖子

我仔上四樓都入到:;pppp:

引用:回復+heungboy+的帖子 我仔上四樓都入到

原帖由 KYHung 於 13-11-06 發表
回復 heungboy 的帖子

我仔上四樓都入到
Very good! 落二楼或上四楼面试都係睇發揮睇表現。預祝各位小朋友能夠取得一席位!

引用:Quote:原帖由+lazyqueen80+於+13-11-06+發

原帖由 壞寶貝 於 13-11-06 發表
同意!係近年家長們從babykingdom帖子搜集番黎ge资料,純屬推測,绝對冇得到校方確認,相信校方亦唔會確認 ...
你唔講推測,我仲以為係你寶貝嘅經歷㖭

引用:Quote:原帖由+壞寶貝+於+13-11-06+發表同意

原帖由 monsterpp 於 13-11-06 發表
你唔講推測,我仲以為係你寶貝嘅經歷㖭
佢只係咗落二樓,所以四樓無法確定係咩野環境,只能根据搜集得黎ge資料推測,應該都有D參考價值!

引用:總之五班約150个學位,都係考嗰幾樣,中英

‹ 上一主題|下一主題