用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 每年有十個八個入英皇書院的小學, 為何仍不太受歡迎?? ...
go

每年有十個八個入英皇書院的小學, 為何仍不太受歡迎??

中西區李陞小學, 聯系英皇及庇理羅士等BAND 1A中學, 過去數年升中數據不錯, 但為何仍不受區內家長垂青? 早兩年收入更.....?

有人說是因為校舍細, 但校舍更細的大有人在丫, 到底出了什麼問題? 我可選這間做"後備"嗎? 有人可分亨嗎?? 多謝.

可想一想:

第一,十個八個,對比起全級人數,到底是多?還是少?
第二,入嘅係英皇書院,今時今日,出名嗰間叫英皇補習。
第三,這點最重要,區內,係咩有環境比佢好,但成績差不多的。

albert831  我鍾意英皇珠寶多D.  發表於 13-10-31 10:55
Jane1983  咁英皇係好好的學校wor!  發表於 13-10-31 10:47

那為何閣下要選它為後備呢?

李陞2班,一級50人,當男女比例6:4,即約30男

舊年12人入KING'S,即1/5

因為學校幾唔憂做,資源夠,成績亦KEEP到,連OPENDAY都唔洗攪。後備係難的,因世襲生都幾多。

chingcging 發表於 13-10-31 10:42
李陞2班,一級50人,當男女比例6:4,即約30男

舊年12人入KING'S,即1/5

King's有收女生嗎?

cornelius  In the pre-DSE era, the answer was yes.  But since DSE is in place, there won't be any intake of girls as the boys study from F.1 all the way up to F.6 and no girls would be admitted in between.  發表於 13-10-31 13:22

回復 Ryan_baba 的帖子

中六才收

cornelius  Not any more since DSE is in place because of the absence of HKCEE.  發表於 13-10-31 13:20

蓮蓉包 發表於 13-10-31 11:55
回復 Ryan_baba 的帖子

中六才收

咁入讀率應是2/5而不是1/5啦

演藝圈大把又有實力, 又有外貌都唔紅.

醒目開學勳章 王國長老

我估咋..........因為仲有英皇一校同英皇二校, 一樣有機會入英皇.....

多謝分享, 後備的意思是不會放頭位, 或者二三四. 但我對李陞不甚認識, 又少人品提, 所以想問下大家.

查過區內聖安多尼, 中西聖安多尼, 英皇二校, 基恩, 呂小及般官等, 派英皇書院的人數間間差不多, 每年有數個至十個左右, 但除般官外, 多數係開三班甚至四班, 所以以百分比計, 李陞派英皇的比例實在理想.

但據2011-12年校務報告, 小二兩班只得32名學生, 好奇怪為何冇咩人揀, 想知學校是否在某些方面有不足?

果兩間叫英皇書院同學會小學.....即係舊生攪既學校.
表面上, 係沒有咩直屬或聯繫關係的.
N 年前, 我讀書年代, 就真係有...

醒目開學勳章 王國長老

w_y 發表於 13-10-31 12:43
果兩間叫英皇書院同學會小學.....即係舊生攪既學校.
表面上, 係沒有咩直屬或聯繫關係的.
N 年前, 我讀書年 ...

制度上而家係無聯繫, 身邊有人兩個仔讀緊, 上次同佢講, 佢話"咁多年我都係第一次聽佢同英皇中學無聯繫", 我估總有人坐定粒六唸住直升.... (拿, 係咪真係有著數我唔知呀)

中西區有一樣好, 就係小學質素平均, 大致上間間都有唔少男生升到去英皇, 唔理有無聯繫關係.

ha8mo 發表於 13-10-31 12:41
其實英皇同學會果兩間真的同英皇書院有關嗎?
應該冇, 幾年前個有個男人因為個仔讀英皇小學, 但派唔到英皇書院走去跳橋, 兩間係冇聯係

有些"畸士" 有直屬都無用啦, 換著你係小學校長都會揀下人(家長)至推薦

英書書院係官校, 只係同中西區2間官小(般咸道官小 & 李陞), 同埋南區2間官小有聯繫.

個人覺得李陞小學不受歡迎原因有以下幾點:

1. 位置不便, 又無校車
2. 同區學生成績俾佢好o既學校唔少
3. 校舍細又舊

我諗第一點係致命傷

冇校車咩?

英皇一,二校同英皇係冇relationship嘅。

回覆:chingcging 的帖子

如果冇校車,我又少一間揀。。。

回覆:lam_brenda 的帖子

我參觀英一時校長話如果兩個考生差唔多,會先考慮英皇小學的學生。所以雖然派位制度上唔係聯‘係’,但英皇小學的學生考英皇書院仍較有優勢。當然,呢個係校長用口講,實情係咪咁就證實唔倒啦。