用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
樓主: 樂消遙
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流  

zhuzhu 發表於 13-12-17 12:36
其實元朗中學banding可以從HKDSE2013 results 略知一二.

Hi zhuzhu,

咁睇鄧佩瓊反而比元中results好!

羅桂祥我都知繼信義之後就到佢,屬於天水圍比較多人選中學

Thanks! 好有用information

回覆 camey2000 的帖子

那我想問吓你囡囡平日多功課嗎? 程度會唔會好深?

我都明白, 要了解中學收什麼BANDING 的小學生, 再睇佢DSE 的成績可以睇到呢間中學有無潛力, 但係點樣睇學校收什麼BANDING 的小學生?

睇到咁多人係到討論元朗區學校,真係好擔心,囡囡點同你各位的小朋友爭。:(

我們不要成日說BAND2, BAND3, BAND1 學校, 其實係錯誤概念.  教育局只按學生的小學智能將學生分為BAND 1,2,3
多BAND1小學生揀D中學味BAND1囉, 多BAND3小學生揀D中學味BAND3囉, D學生都未受到中學教育, 被揀的中學已經
被動成為BAND 1 或 BAND 3. 中學沒有主動權, 全由小學老師或家長為(造王者).

另一角度來看, 全港有33%BAND 1, 33%BAND 2, 33%BAND 3, 經JUPAS 入大學的學位有18%, 加埋非聯招的只有25%.
豈不是band2 和band3的學生全沒機會入大學 ?  

但事實並非如事, 很多band2 和band3的學生也能夠進入大學 唸學位課程, 相反, 有不少band1學生未能進入大學 .
這說明了banding 並不太重要, 反而那所中學能夠提供足夠的支援, 去協助學生發揮潛能才是一所好學校.

BoBoChau    發表於 14-1-7 09:22

各位網友, 千萬不要再盲目地以banding去區分學校, 這樣並不明智, 反而要讓幼苗栽種在
         適當的土壤之上, 才會健康茁壯成長.

與其花時間於網上討論甚麼band1, band3, 為了孩子, 不如親自去學校了解, 親自觀察,
          比較不同的客觀數據及事實, 千萬不要道聽途說.

我堅信每個孩子也有其才能的, 每個孩子也不平庸. 要他一生無悔,  各位家長, 辛苦了!

bancheung 發表於 13-12-20 22:41
各位網友, 千萬不要再盲目地以banding去區分學校, 這樣並不明智, 反而要讓幼苗栽種在
         適當的土壤 ...
有D學校透明度好低, 學校要增加透明度, 家長才有真正選擇!

回覆 zhuzhu 的帖子

透明度好低果d味唔好選囉! 他們一定有d野.

選d 連內評, 外評都可以毫不保留地公開擺上網果d囉.

正所喟真金不怕紅爐火.

但千萬不要被banding 所累, 我個姪仔在鄉中讀完, 都係入唔到大學.  我自己個仔band1入左大埔band1王肇枝, 中史科功課做得很好, d band1 學校老師竟然不批改, 在習作簿上只有四個字評語: 不知所謂.  對學生打擊甚大. 後來讀了一年, 便和他轉校了.

所以, 我再語重心長地說, 切勿盲目追求banding, 最後被banding 所害

bancheung 發表於 13-12-21 12:27
回覆 zhuzhu 的帖子

透明度感低果d味唔好感囉! 他們一定有d野.
聽聞鄉中的老師好hea, 教學質素又不好,那天去聽簡个會,老師和校長答問較官腔,他們常強調所收的學生是尖子,有点自我膨脹的戚覺,是否因為這樣,令這間名校這幾年不思進取,不能與時並進。

回覆 bobo 的帖子

多謝你意見,但我唔想落屯門,如果可以都想係返元朗,慳返 d 搭車時間,早上又可以送埋佢返學

引用:回覆+bobo+的帖子 多謝你意見,但我唔想落

原帖由 bobo 於 13-12-22 發表
回覆 bobo 的帖子

多謝你意見,但我唔想落屯門,如果可以都想係返元朗,慳返 d 搭車時間,早上又可以送埋佢返 ...
佢肯俾你送

vincher  haha....小六已唔俾啦!  發表於 13-12-29 13:16

KCWO 發表於 13-12-21 13:44
聽聞鄉中的老師好hea, 教學質素又不好,那天去聽簡个會,老師和校長答問較官腔,他們常強調所收的學生是尖 ...

元朗區band one 的實力年均不如屯門, 上水,
其中一個可能就是元朗  由4大官中帶住,

elbar  崇德 例外   發表於 13-12-24 16:39

zhuzhu 發表於 13-12-24 13:15
元朗區band one 的實力年均不如屯門, 上水,
其中一個原因就是元朗 bandone中學 由4大官中帶住,

請問除鄉中及趙中還有邊2間官中?

YWCCL 發表於 13-12-24 15:04
請問除鄉中及趙中還有邊2間官中?
元中同天官

引用:Quote:YWCCL+發表於+13-12-24+15:04+請問除

原帖由 zhuzhu 於 13-12-24 發表
元中同天官
天官不是band 1

回覆 elbar 的帖子

嘩, 有車送到門口, 佢地求之不得啦! 又唔用早起迫巴士輕鐵喎, 放學就未必想我接啦, 返學就唔同

hkangel89  AGREE  發表於 14-1-5 21:05

有無媽咪可以評價下趙中? 趙中商中, 兩者會揀那間? 謝謝

回覆 bobo 的帖子

2选1,我揀趙中!zhuzhu已post dse result.....商中好多成績不post....
意味什麼?大家也猜到了!

商中網頁係無LIST 晒每科 RESULT, 睇趙中網頁發覺好難搵到佢課外活動得獎資料, 係咪趙中係活動方便無咁出色呢?

回覆 bobo 的帖子

沒錯!很難找趙中課外活動的強項,
如要知道,到中學交流區問用家家長!
另外,http://gallery.clsmss.edu.hk/students
看看網上相片---學生活動

bobo  謝謝  發表於 14-1-5 22:06