用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流   [複製鏈接]

各位元朗 mom / dad, 各位準備好未?

屯門今年b1位多過b1生, 唔知元朗情況如何?我阿仔準備選校,想大家也交流吓
   49    0    0    0

你好,我個女會直升一條龍中學.....

請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?

引用:請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?

原帖由 Rosannaau 於 13-10-30 發表
請問宏信書院,好唔好,會否很辛苦呢?
我個仔今年小六,又係好煩惱點樣去選,又想揾間唔好太多功課。

宏信係直資, 唔會太辛苦, 我有個朋友個仔由傳統學校轉咗入去, 結果成績好咗, 仲話尋回讀書的興趣, 不過我相信要視乎小朋友性格, 如果自律性不足, 讀直資會有風險

vincher  对!自律好重要!  發表於 13-10-31 16:07

回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

我仔唔係今年升,而家五年級咋。不過我都考慮緊入元朗考中學,而唔留係油尖旺區。希望多啲家長分享下你地打算考咩中學,同埋點解啦,因為我住元朗唔係太耐,唔係好認識呢。

回覆:silvia_ng 的帖子

咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實元朗學位不足,好大競爭,小朋友b?我勸你考慮清楚。

引用:你好,我個女會直升一條龍中學.....

原帖由 jenny200211 於 13-10-30 發表
你好,我個女會直升一條龍中學.....
青年會?耀道?循道衞理?

回復 701003 的帖子

仲有伊小同伊小分, 伍冕端都係一條龍

依我個細女既成績估計Band1尾一Band2頭.及經過家庭會議及個女既意願,都係想直上耀道中學。據我觀察知道耀道中學係一間好積極進取及會給小朋友多方面學習既學習,最重要佢既校風非常好..(因為我個大女都係讀耀中的,今年S.5嗱)

屯門的情況比元朗好好多。

引用:咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實

原帖由 樂消遙 於 13-10-31 發表
咁奇怪?好多人想出去讀,你卻入嚟讀。其實元朗學位不足,好大競爭,小朋友b?我勸你考慮清楚。

...
我仔如按小四成績,應係band 1b.
我地油尖旺網,男仔通常選九龍華仁或聖芳濟書院,但兩間升大學入學率我絕對存疑。其他band 1學校又同外區爭(我發現都幾多人鐘意呢個網的中學,如伊中), 我仔冇乜特異功能,只係英文及數學較突出,咪希望用流利既英文博下係自行一擊即中囉。

回覆:silvia_ng 的帖子

九龍的伊中就band 1, 如果在元朗區就只有天水圍的伊中,好像不是全英中,你仔仔有b1 成績,一定要在元朗讀的話,不如試吓鄉中,崇德或信義啦!

引用:九龍的伊中就band+1,+如果在元朗區就只有天

原帖由 MATHEWMA 於 13-11-07 發表
九龍的伊中就band 1, 如果在元朗區就只有天水圍的伊中,好像不是全英中,你仔仔有b1 成績,一定要在元朗讀 ...
鄉中同崇德都係朋友推介,另外仲有元商。我會去簡介會睇睇高中選科果啲安排,事關呀仔有要求。
相反地,又唔知呀仔quali是否合乎人地要求

回復 silvia_ng 的帖子

老實說,祟德和鄉中自行都只收每間小學頭幾名的學生,競爭很大,所以必需有信心自行才兩間都選。其實元朗仍有不少B1中學,如趙中,商中,信義等。也有直資的李兆基也不錯。(今屆狀元學校)

引用:回復+silvia_ng+的帖子 老實說,祟德和鄉

原帖由 hkangel89 於 13-11-07 發表

老實說,祟德和鄉中自行都只收每間小學頭幾名的學生,競爭很大,所以必需有信心自 ...
yes,...所以我諗我仔小學又唔係元朗,人地都唔識我地學校乜頭乜路,無啦啦走去考,又唔知咩水平,又唔係考得頭,所以都好擔心。因此我希望可以係揾啲入表就有得面試,博面試表現及全港排名囉。

以往經驗,崇德入表就有得INT.,但鄉中會選人見。

引用:回復+silvia_ng+的帖子 以往經驗,崇德入

原帖由 hkangel89 於 13-11-07 發表

以往經驗,崇德入表就有得INT.,但鄉中會選人見。
thanks for your info.  而家真係乜都假,攪掂啲成績先,今次test 啲中文跌到嚇死我!

有無媽咪幫小朋友報咗李兆基呀?難入嗎?

Rosannaau 發表於 13-11-12 11:46
有無媽咪幫小朋友報咗李兆基呀?難入嗎?
學業成績:中英成績有B, 數成績達A, 常B+, 操行A-以上
‹ 上一主題|下一主題