用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇完好心痛現在的教育制度!
樓主: Cathy.Leung
go

睇完好心痛現在的教育制度! [複製鏈接]

引用:我孩子小三,在傳統全曰制津小上学,他很喜

其實,我都好贊同小學應該是愉快的。特別是自己當年讀書太搏命,都想孩子舒服一些。不過,後來睇睇下唔對路,你唔谷,人地就系甘谷,大家都想贏在起跑線,結果好多人未吹雞就偷步,冇辦法,唯有調整心態,加入戰團。也是無奈之舉。

回覆:ppchan168 的帖子

我見很多吾谷既小孩反而腦筋靈活讀書叻,谷個D大個左變得死讀書。。。其實小朋友要學習必先有學習動幾。。谷是沒用的。。谷可能有反效果。。。。。

rainbowcov  totally agreed.  發表於 14-6-10 09:06

回覆:睇完好心痛現在的教育制度!

又分享下先

小女由小一至中二,日日睇三小時電視,還有時間玩下其他嘢(例如佢喜歡做小手工或整餅)。

小學時期,每日一小時公文(中英數),佢通常都會在學校小息做完學校功課,所以放學後可以自由活動。一年去十幾次迪士尼,學校放假,便真的放假。只在測驗,考試前幾日才温書。默書通常都唔温,但都有一百分。佢唔係天才,佢只是上堂很專心,記性好!

其實,小朋友如果佢開囗話想學什麼或玩什麼,便由他喜歡吧!開心的童年非常重要!只要教識佢:“做事要專心,玩亦要專心。好好記住開心的事!這樣做人便會開開心心!“

當然中三之後,太多嘢讀,所以無得玩咁多!

引用:亞仔小一每天返學日程仲忙過自己返工,要做

原帖由 Cathy.Leung 於 13-10-29 發表
亞仔小一每天返學日程仲忙過自己返工,要做到每天最少玩一小時既話,就要接受亞仔派去band 3中學吧
  ...
大仔小一,每日堅持俾45 分鐘至1個鐘玩,踏單車又好,玩滑梯又好,他是小朋友,玩係學習的一部分。

回覆:睇完好心痛現在的教育制度!

小朋友只要enjoy學習過程,就唔使刻意俾甚麼玩的時間,例如enjoy看書,enjoy 彈琴,enjoy被考䐉袋(即猜迷語、默書或做test),你唔催促小朋友做,小朋友都會自己主動去做,問題就係家長或學校怎樣盈造這個令小朋友懂得enjoy嘅形勢出來,我孩子有幸在一所外人說「谷」的KG畢業,其實KG完全冇「谷」過小朋友,只係令到小朋友enjoy每星期被考考中、英及mental,小朋友每天都享受學習。

小朋友的價值觀是由大人mould出來的,玩當然是樂事,但不要忘記學習也是樂事,不要因為沒花時間玩就覺得可悲。

客觀地講,香港的教育制度事實又有真係很多改善的空間。

swcon    發表於 13-11-5 13:42
Twins 媽咪

fc926 發表於 13-11-4 22:29
小朋友只要enjoy學習過程,就唔使刻意俾甚麼玩的時間,例如enjoy看書,enjoy 彈琴,enjoy被考䐉袋(即猜迷 ...

Agreed

回覆:fc926 的帖子

The child should be given free time without any structured or instructed activity. If he really chooses to do homework during this free time, that's ok.

回覆:eviepa 的帖子

我绝對認同亦極之嚮往,可惜此校已不存在!

rayrayBB 發表於 13-11-12 23:12
我绝對認同亦極之嚮往,可惜此校已不存在!

又係事實, 環顧周圍很多學校, 多數都係谷谷谷, 有某些學校更是填鴨中的填鴨!

很難得近來俾我找到一間真是引發學生自動學習的學校, 谷小朋友只會令他們抗拒。

vvff82 發表於 13-11-2 17:18
又分享下先

小女由小一至中二,日日睇三小時電視,還有時間玩下其他嘢(例如佢喜歡做小手工或整餅) ...
阿囡都想小息做功課, 但老師唔准, 老師話小息係要嚟玩唔係做功課的。

引用:Quote:vvff82+發表於+13-11-2+17:18+又分享

原帖由 little_yolky 於 14-06-11 發表
阿囡都想小息做功課, 但老師唔准, 老師話小息係要嚟玩唔係做功課的。
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:Quote:rayrayBB+發表於+13-11-12+23:12+我

原帖由 rainbowcov 於 14-06-10 發表
又係事實, 環顧周圍很多學校, 多數都係谷谷谷, 有某些學校更是填鴨中的填鴨!

很難得近來俾我找到一間真是 ...
去參觀左起碼五間十一綱的小學功課,又吾覺得好谷播。當然最谷個間聖比得無時間去睇。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題