用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇完好心痛現在的教育制度!
go

睇完好心痛現在的教育制度!

亞仔小一每天返學日程仲忙過自己返工,要做到每天最少玩一小時既話,就要接受亞仔派去band 3中學吧

亞仔小一每天返學日程仲忙過自己返工,要做到每天最少玩一小時既話,就要接受亞仔派去band 3中學吧

我就覺得每天最少玩一小時啲孩子,通常派band 1中學。

回覆:Cathy.Leung 的帖子

冇咁慘烈啊,玩一小时就會去band3?大把叻的小朋友唔止每曰玩一小时.我家有一件,做嘢超快,又有時間運動又有時間看書,打機,另外一件慢吞吞,平均每曰玩三個鐘,都是band1哦,

我阿女小學時,星期一至五,平均每日玩三小時,每晚仲一定要老豆講二、三十分鐘通識至肯瞓。咁咪又升讀band one中學。

nieualma    發表於 13-10-30 11:51

回覆:睇完好心痛現在的教育制度!

自己都做過細路,點可能唔玩!一定要平衡!

回覆:eviepa 的帖子

你是超级叻爸爸,培养出band1女女一点也不稀奇

引用:我阿女小學時,星期一至五,平均每日玩三小

原帖由 eviepa 於 13-10-29 發表
我阿女小學時,星期一至五,平均每日玩三小時,每晚仲一定要老豆講二、三十分鐘通識至肯瞓。咁咪又升讀band ...
贊你

回復 eviepa 的帖子

不得不寫個服字,我現還在fine tune 緊個daly schedule, struggle between play +nap and hw+study

我阿女小學時,星期一至五,平均每日玩三小時,每晚仲一定要老豆講二、三十分鐘通識至肯瞓。咁咪又升讀band ...
你女小學時全日還是半日?

阿女小學讀全曰,嚮一間強調愉快學習嘅新直資學校。平均每日兩樣功課,大概需要一小時。另外,無默書、無操練。

阿女放學後,除咗做功課、夜晚同我一齊睇一陣英文書外,其他嘅都係佢嘅自由時間。

不過,有幾多家長有胆送仔女去呢種學校呢?

引用:阿女小學讀全曰,嚮一間強調愉快學習嘅新直

阿女小學讀全曰,嚮一間強調愉快學習嘅新直資學校。平均每日兩樣功課,大概需要一小時。另外,無默書、無操 ...
Do u mind to share which school?

我把孩子送到一間新校,一間強調discovery learning,少功課、非填鴨、強調訓練思考的直資學校—臻美。結果,女兒在小學六年裡,天天都是愉快學習,不知甚麼叫讀書壓力。這間學校前幾年爆出醜聞,辦學團體已交還辦學權,學校已不存在,辦學團體的負責人也因此而瑯噹入獄。很多家長不喜此校是因為沒有很好的往績,但我女兒卻得力於學校的開放式教育,對智力發展有不小的幫助。

好勁呀!每日可以玩三小時
我仔返到屋企4:00, 8:00去沖涼瞓覺,扣咗做功課(唔計改正5-6樣加網上功課)同食飯,每日唔學嘢都係玩得一個鐘咋

引用:亞仔小一每天返學日程仲忙過自己返工,要做

原帖由 Cathy.Leung 於 13-10-29 發表
  ...
無可能咁誇張,小一還是輕鬆的年級。

讀書時讀書,遊戲時遊戲, 做唔到, 24小時對住本書「品神」都無用。

回覆:睇完好心痛現在的教育制度!

我孩子小三,在傳統全曰制津小上学,他很喜歡学東西,每週的课外活動及课程包括:溜冰,奥数,公文(英、数),国畫,圍棋,水彩畫,普通話,鋼琴,乒乓球,英文口才班及寫作班~

旁人都覺得我怪獸,我告訴别人全是阿仔喜歡上的(連公文他也喜歡),别人都不大相信~~在我,陪他東奔西走的学習遊玩,雖然疲累,但心中卻很安慰

little_yolky  果然天外有天, 我都被人話過份了, 真係好安樂。  發表於 14-6-11 12:56
nieualma    發表於 13-10-30 11:53
eviepa  服左佢  發表於 13-10-29 23:26

無可能因為每日玩一小時就變成為Band 3,成績差既主要原因係心散、唔留心,就算全日24小時讀書,都係讀左等於無讀。

引用:阿女小學讀全曰,嚮一間強調愉快學習嘅新直

阿女小學讀全曰,嚮一間強調愉快學習嘅新直資學校。平均每日兩樣功課,大概需要一小時。另外,無默書、無操 ...

玩 can be effective.

回覆:ha8mo 的帖子

請問你仔讀邊區的學校,我好想搵無乜功課的學校。謝謝