用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 九龍真光收到信!
樓主: ytbb
go

九龍真光收到信!   [複製鏈接]

回覆:alongcamefanny 的帖子

我囡囡都係咁,不過都係咩mail 都冇。佢張label整得好有心機。當然我唔知佢真正表現係唔係真係好像好咁講。不過最少當日既問題佢都表達到俾我。
至於直入,我想也不可能了,直入應該是應該指有姐姐舊生的

真光要有關係(I mean有家姐讀梗or舊生)先唔冼2nd in,因為校長唔洗再一次知道你對小朋友的希望.而無關係既表現幾perfect都要2nd in.

kwanyat47 發表於 13-10-30 19:03
我囡囡都係咁,不過都係咩mail 都冇。佢張label整得好有心機。當然我唔知佢真正表現係唔係真係好像好咁講。 ...
Oh, I see.  i am not alone!  School and kid don't match and no choice.  Do you have offer on hands?
All the best!

回覆:真光收到信!

今日至收到2nd in信,好在之前有收email, 又check了網站資料。

引用:Quote:原帖由+wtskina+於+13-10-29+發表你

原帖由 ytbb 於 13-10-29 發表
二選一的話,應該去真光吧,培正收外校生聽講30個位左右,機會太細
Agreed

I love my dear husband and dear daughter.

Can anyone share past Second interview content?
Thanks!

各位, 如果明天3 號風球, 冇得2ND in....要改期, 希望個風唔好來啦...

回覆:ipcecigirl 的帖子

希望好天氣喇,改期16號in撞正培僑時間

Should be ok!

今天2nd In 大家順利嗎?

回覆:MRSTAM2008 的帖子

我女出來唔願意講單獨見老師的內容,話睇中文書本書有D厚,睇來凶多吉少

引用:今天2nd+In+大家順利嗎?

原帖由 MRSTAM2008 於 13-11-02 發表
今天2nd In 大家順利嗎?
老師只係叫我女選枱上任何一本書,打開傾下內容,我女選一本動物中文書,其中一篇講紅鶴,老師問佢紅鶴有咩特別,女女當傾計咁講幾個特徵。之後我女話自己袋入面好多書,老師叫佢拎本出黎,佢拎袋入面唯一一本中文書叫關心別人,老師又同佢傾幾句。其實我係圖書館借嘅,拎多d打發時間,無諗過女女會拎出黎。之後見我地見老師。老師話女女表現好好,不過多申請人,唔收唔代表女女唔好。平常心,true light interview 我覺得女女係開心嘅,唔會打激佢,傾下計了解下佢。

引用:Quote:原帖由+MRSTAM2008+於+13-11-02+發表

原帖由 ozoz 於 13-11-02 發表
老師只係叫我女選枱上任何一本書,打開傾下內容,我女選一本動物中文書,其中一篇講紅鶴,老師問佢紅鶴有咩 ...
你囡都好好講咗咁多嘢,請問你女in幾號課室吖?老師都好好安慰家長平常心,我估有稱讚囡囡,應該有機會

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-11-02+發表老師只

原帖由 ytbb 於 13-11-02 發表
你囡都好好講咗咁多嘢,請問你女in幾號課室吖?老師都好好安慰家長平常心,我估有稱讚囡囡,應該有機會

...
無留意幾號室,應該係一位中文老師見。讚美連埋一堆心理準備我覺得係台詞而已,加上佢有提返我學校做英文小學系大勢所催,但中文唔夠好係好多名中學面對既問題,佢可能講緊我女中文唔掂𠺢。不過無所謂,考唔考到唔重要,仍然係我女兒,最叻強項依然係湊妹妹

引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-11-02+發表你囡都

原帖由 ozoz 於 13-11-02 發表
無留意幾號室,應該係一位中文老師見。讚美連埋一堆心理準備我覺得係台詞而已,加上佢有提返我學校做英文小 ...
識湊妹妹好家姐,我個女同妹妹搶嘢打交就有

2nd In 係咪2百幾人選六十幾個呢?

引用:2nd+In+係咪2百幾人選六十幾個呢?

原帖由 MRSTAM2008 於 13-11-02 發表
2nd In 係咪2百幾人選六十幾個呢?
係217個人揀最多70人

回覆:真光收到信!

我女都唔多肯講單獨面試時做咩,到見我哋時,老師講明話小一會頗多功課,又話我哋係雙職父母,會否跟唔到.....咁問,即係唔得啦! 如果媽咪係家庭主婦,收嘅機會可能大D。不過入到 2nd in, 已經覺得呀女好叻,1/10機會都入到一D都唔容易!

引用:Quote:原帖由+MRSTAM2008+於+13-11-02+發表

原帖由 ytbb 於 13-11-02 發表
係217個人揀最多70人
扣埋部分1st in後已經收,可能得5x個。

仍有四分一機會,阿女妳得嘅,爸爸媽媽對妳有信心。
‹ 上一主題|下一主題