用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 5歳女為咗面試抑鬱,值嗎?
go

5歳女為咗面試抑鬱,值嗎? [複製鏈接]

當我地好緊張時,小朋友爆㷛,值得嗎?考唔到咪考唔到囉,不論如果,佢都係我寶貝,唔駛咁嘅。

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20131029&sec_id=4104&s=0&a=18483791

2    0    0    0

唔止小朋友,父母都因小一入學而抑鬱。

引用:唔止小朋友,父母都因小一入學而抑鬱。

原帖由 cccbaby 於 13-10-29 發表
唔止小朋友,父母都因小一入學而抑鬱。
咁睇唔開,未到中學好易已經結束生命。

回覆:5歳女為咗面試抑鬱,值嗎?

真慘,可能女孩的家長給了幾大壓力,我個仔連跳樓係乜都唔知

5歲識咩係跳樓, 我都覺得有點早....會否看電視太多? 呀爸呀媽成日話" 唔可以xxx就真係要跳樓啦" 等的句子?

案中家長唔覺自己係怪獸家長,其實好多人都係一樣唔覺自己係。呢d先係大問題.....

chunyatmama  agree!  發表於 13-10-29 10:54
rainbowcov    發表於 13-10-29 10:54
Christi  agreed !  發表於 13-10-29 10:21

我地要記住生寶貝出黎唔係要佢入名校考第一呀。

家長應該抱著平常心, 考唔到直資/私校, 都唔好比壓力仔女, 其實讀官津也可以成材!

rainbowcov  真要緊記.  發表於 13-10-29 10:54

引用:Quote:原帖由+cccbaby+於+13-10-29+發表唔

到今日仲有家長深信,小朋友去interview =去玩!

回復 chingcging 的帖子

又或者家長覺得只要不停同小孩說是去玩,小孩便會相信。

rainbowcov  自欺欺人??????  發表於 13-10-29 10:56

雖然d人會話現今嘅教育制度令人身不由己,但5歲就抑鬱,未免太過早嘛,幾時得嚟大呀?我真係覺得搞成咁父母嘅責任係最大。我都係家長,好明白所有嘅安排,無論讀名校定邨校、學咩興趣班等等,都係取決於父母嘅睇法,或同其他人嘅比較而嚟!

其實真的是家長錯咩?兩年前,我大女in,只教她個位加減數,今年亞仔in,已經要有乘數同除數concept, 又要考記憶,又要快而準, 咁我可以奌? 二線學校都考深的學術。已經係細仔,說話唔夠人叻,又要反應轉數快先收,奌攪? 我知佢已盡力,但我要比佢知由於先天所限,要求他比人更專心,更盡力至得。幸好暫時仍很合作,冇咩反效果,仲抵得鬧,不過我很內疚自己有時會情緒失控。覺得現實殘酷但無奈也要接受。

回復 irischowys 的帖子

我們作為家長真是很難做

太可憐了, 抑鬱是會傳染的, 要知道抑鬱雖然是情緒病, 但如果身邊人有抑鬱, 直接相處的人亦會有.
我常常提醒自己, 是足夠還是太多.
(申報: 我的囝已經有私校收了, 只考了兩間直資)

The whole issue is about the parents.  Its not just one single event/interview.  They must have put the pressure on the kid for long.

I had seen some parents scold at the children in the primary school for they are crying in the school, not answering question or performed not as expected.  The children are too young to handle it.  

Receiving reject letter is not the end of the World.  One is bound to receive a lot of rejection in one's life.  

應該是果位阿媽先病發,然後再傳染俾個5歲女⋯⋯⋯

:-) waiwai

父母子女都慘,有時候都唔知自己玩緊一個咩遊戲,大家都怕執輸而恐慌。自己都係,要跟大圍一齊玩,有時會失眠一週,發夢自己去面試…紮醒…再發惡夢……

仲要遇到好些集郵家長,成日問你有冇offer, 自己有咩offer, hold 住呢間嗰間,我有冇offer 關你咩事,要講自然會講,唔駛下下都問!都唔知咩心態。

irischowys 發表於 13-10-29 10:21
其實真的是家長錯咩?兩年前,我大女in,只教她個位加減數,今年亞仔in,已經要有乘數同除數concept, 又要考 ...

呢個係香港教育制度同成個社會風氣造成的結果。

帶小朋友去面試,無問題。教小朋友,即使教得深,你吾逼佢,都無問題。

個案中的家長,最錯係in得吾好,鬧小朋友。

fabsum  是呀 ! 深信壓力是來自父母 , 我時時刻刻要提醒自己盡力而為就好了  發表於 13-10-29 15:26
四隻貓  agree  發表於 13-10-29 12:17
‹ 上一主題|下一主題