用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS是否要1/11前收到信才可有機會面試
樓主: 小木偶媽咪
go

DGS是否要1/11前收到信才可有機會面試 [複製鏈接]

引用:回復+Williammama+的帖子 跟據中文版本所

原帖由 kelvincheng 於 13-11-01 發表
回復 Williammama 的帖子

跟據中文版本所寫:
想法和你一樣

回覆:DGS是否要1/11前收到信才可有機會面試

請問各位已收到信既家長,信封上是否有個鉛筆數字,是否代表可以面試有多少人呢?

回覆:kamingan 的帖子

大家一齊開心!想請問佢的體育測試,係咪一定要係校隊或外面有受過訓練者才會参加測試?咩都無參加的,是否無必要參加測試?還是可以報?1st interview會考什麽?需要見家長嗎?

our pencil number is 361!

回復 AhiruNoPekk 的帖子

如果小朋友本身不是校隊,又冇攞過獎項,咁就不如慳番五十蚊!我阿囡話D人連波都未識開,就去考skill test 排球,唉!啲媽咪唔好咁巔啦..........

回覆:carmenlee2202 的帖子

請問女兒現在就讀DGS?

carmenlee2202  放棄咗!入咗地區名校,阿囡同我都覺得有壓力!  發表於 13-11-1 17:20

引用:請問各位已收到信既家長,信封上是否有個鉛

原帖由 kamingan 於 13-11-01 發表
請問各位已收到信既家長,信封上是否有個鉛筆數字,是否代表可以面試有多少人呢?

...
只知道如application no. 係AAD1234,那信封便用鉛筆寫234

回覆:haloha818 的帖子

係喎!

北小小意見你地!
今日阿女學校有在DGS讀f.1的同學仔話,面試d問題最好誠實d答
佢都覺得唔會再點睇成績,問你有咩獎項,介紹下,如果有數學獎會叫你心算奧數。中英文都問,你某次操行b+就會問你點解
當然唔可信曬,因好多同學分享,講唔定記錯唔系DGS
總之大家加油,收到信來之不易,我女冇甘能力
對啦!她是田徑校隊,攞好多獎,沙田排球、田徑及新界田徑獎,好多都有佢份,DGS都係甘先親睞佢掛!佢覺得P.E.好緊要
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆:kamingan 的帖子

啱啱login才發現個名錯咗點算?有問題?還是至電回校更正?

AhiruNoPekk 發表於 13-11-1 15:30
大家一齊開心!想請問佢的體育測試,係咪一定要係校隊或外面有受過訓練者才會参加測試?咩都無參加的,是否 無必要參加測試?還是可以報?1st interview會考什麽?需要見家長嗎?...
體育測試一般是給接受過該運動的專門訓練(e.g. 校隊或校外的運動會等)的同學參與。未受過訓練的同學不需參與。

讀書的是學生,所以學校不會Interview家長。

sanjolam 發表於 13-11-1 15:43
our pencil number is 361!
It means that your girl's application number is AAD1361。

smallworld 發表於 13-10-31 22:41
收到信。但是阿女早於開學時已報名參加學校的台灣考察團,16號回來。DGS寫明inteview時間不可改,真是好頭痛 ...
所有First Interview都在同一日舉行,所以不可能改。亦由於日期不能改,未開始報名,學校已經公報了First  Interview 的日期。

可否安排學校讓女兒早一天回港?

carmenlee2202 發表於 13-11-1 15:47
回復 AhiruNoPekk 的帖子

如果小朋友本身不是校隊,又冇攞過獎項,咁就不如慳番五十蚊!我阿囡話D人連波都未識開,就去考skill test 排球,唉!啲媽咪唔好咁巔啦.......... ...
若不是運動尖子,未接受過校隊或體育會等的專門訓練,可以不參加PE Skill Test。
但不用擔心,絕大部份學生是憑成績入的,不參加PE Skill Test也沒有問題。

thx!

回覆:cellon 的帖子

Thank you for the reply!

網上已公佈星期六面試時間啦!

唔知P, Q, R, S, T 組代表什麼?

回覆:DGS是否要1/11前收到信才可有機會面試

唔知interview 難嗎?收幾多人入2nd in?

回覆:NurseSally 的帖子

請問interview應該著便服或校服呢?多謝!

‹ 上一主題|下一主題