用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 凍的日子準備開始了......
go

凍的日子準備開始了......

今年亞仔小一, 請問各位JM, 有沒有準備保暖水壺比小朋友用呢? 用什麼牌子好D呢? 請介紹....謝謝~~

回覆:凍的日子準備開始了......

冇,除非孩子气管敏感,否則不用帶暖壼,又重又麻煩

有 我仔鍾意飲溫水

好易倒瀉喎

小一要搞得掂一個水壼啦

longlokma 發表於 13-10-28 16:55
冇,除非孩子气管敏感,否則不用帶暖壼,又重又麻煩
Agreed, 家長太保護了。很多plastic 遇熱會release 一些chemicals, think they r more harmful than cold water.

冇打算買, 書包已經好重

從來都冇預備暖水壺比個仔, 因為唔覺得有需要.
反而, 我年紀開始大, 想買番個比自己用.

對於小朋友太重啦,所以唔會考慮

除左11、2度游完水外,我女唔飲暖水。所以都用普通水壺。

引用:今年亞仔小一,+請問各位JM,+有沒有準備保暖

原帖由 vicky_hin 於 13-10-28 發表
今年亞仔小一, 請問各位JM, 有沒有準備保暖水壺比小朋友用呢?  用什麼牌子好D呢? 請介紹....謝謝~ ...
可能我兩個都係仔,我老土思想,男仔唔好咁受保護,飲一般溫度水都唔得的話,將來點生活?而且香港又唔係凍到落雪?

我小兒下年讀小一,唔……我諗我會早上用普通水壺入定暖至偏熱嘅水俾佢,早上小息希望仲有微暖,下午凍咗就無辦法,其實不論是否保護與否,保健身體的理念應從小培養,所以我兒較愛熱飲,如檸蜜之類!

真係冇諗過喎⋯⋯需要嗎?
樓上JM話斎,我自己需要D

想日後有穩健的身體,就不應少看從小累積的保健,作為大人都常找增強體質的方法,甚麼做運動呀,保健湯水呀,維他命呀!為何小孩不需要,只要不加重小孩的負擔,不太礙事的話,為何不做?不是甚麼過度保護小孩之類,而是從小一點的灌輸,一生受用!

引用:真係冇諗過喎⋯⋯需要嗎? 樓上JM話斎,我

原帖由 funfunyuyu 於 13-11-03 發表
真係冇諗過喎⋯⋯需要嗎?
樓上JM話斎,我自己需要D
你愛你的孩子,該教他終生受用的道理,而非只顧自己的便利!我是過來人,由於年少無意識好好保養自己,所以生小孩後身子很差,親身印證了其中利害!

THERMOS -永安、Aeon 有得買:Keep 半天溫水OK.

:-) waiwai

我小朋友好凍的曰子会带,不是太重,冬天学校食钣,钣餸都好易凍,有些熱温水飲会感覺好好多……

妹妹豬 齊來做個好朋友)