用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

乒乓球隊 [複製鏈接]

我想問學校的乒乓球隊係點?係學校提供訓練定自己出去跟球會?
   0    0    0    0

學校跟香港體育有限公司合作, 逢星期一,五放學後,
會有教練留校幫乒乓球隊訓練!

http://www.hksports.co/index.php ... id=48&Itemid=55

明白,唔該曬你。
我小朋友是一年級的,佢報左星期六的乒乓球班。個教練派咭片比我地,想我地去佢地個度打,所以想問清楚係點樣,是否比錢去佢地度train,之後打入校隊?
咁星期一及星期五的乒乓球隊訓練需否再比錢?

星期六是基礎班/興趣班, 建議你小朋友學好基本功,(可額外在出面學)
繼而打出成績(例如:校內的比賽), 再給老師睇中就會被選入校隊,
校隊訓練是星期一,五 放學後在校禮堂舉行, 是要繳費的!

我小朋友細時曾報這訓練班,可惜被拒絕了,
直至有次被體育老師睇中入校隊,咁就自動入選參與訓練了!

你的小朋友也要加油啊!

非常多謝你的資料。我見學校的羽毛球及游泳都唔錯,相信都係這個模式選入校隊。
聽人講乒乓球,男仔的競爭非常大,咁相對地羽毛球及游泳是否少一點,容易d 入校隊或攞獎?
阿囝暫時最鍾意打乒乓球,佢亦想入校隊,但我怕需要太多訓練時間?
當然最後都係跟佢個人意願,選擇佢喜歡的運動啦。

校內的羽毛球及游泳情況我不太清楚,
但乒乓球只要你肯努力, 校內比賽拿獎應該無問題,繼而入校隊...
加上乒乓球隊確實需要新血補充(尤其係女隊員),
所以向這方面(乒乓球)發展, 應該是一個不錯的選擇!

至於對外, 我想每項運動,競爭也相當大(尤其係男仔),
當然乒乓球也不例外吧!

希望你小朋友能發展他的興趣, 加油!!!

補充一點: 訓練多少因人而已,所謂一分耕耘, 一分收穫!
若你想他進步神速, 搵私人教練就少不免!

唔該曬你!! 我和我小朋友都會加把強,努力為學校爭光!!
想問下,你小朋友有無去"香港體育"加強訓練 ?佢地教得好嗎?

他們會為校隊提供額外的小組訓練, 小朋友都有參與,
至於好唔好就見仁見智!

回覆:leungkit1005 的帖子

想請問課外活動後,仲有無校車接送? 我家住在荔枝角四小龍。
課外活動大約多少$?
小一是否都有課外活動?
剛收到offer, 想多了解,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題