用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 激氣中……
go

激氣中…… [複製鏈接]

我老公先頭叫阿仔同佢睇波,睇左5分鐘到,曼聯就輸一球。跟住一路都唔入,頭尾不到15分鐘,我個仔就喊,好似自己輸波咁。

爸爸解釋極,佢又唔明,阿仔語言有限地講緊自己意思, 爸爸又唔明。阿仔就不斷炆。爸爸仲話,你忍住啦!唔係你講個回事。

最後,阿仔爆喇! 失控,係咁話我忍唔到,係咁喊/大叫。最激氣係,爸爸起左個仔情緒,但又唔識收返阿仔。搞到我涼都無得沖,要settle down 個仔。我跟著講左句,見佢“界”唔開正面/負面,就一早要停佢啦!(唔好再睇)好彩今次容易收科咋!

3    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

回覆:激氣中……

介紹你上健苗軒啦,每次情緒失控就叫佢地反省係咪理智。我仔知自己肉酸就會收

引用:介紹你上健苗軒啦,每次情緒失控就叫佢地反

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-27 發表
介紹你上健苗軒啦,每次情緒失控就叫佢地反省係咪理智。我仔知自己肉酸就會收

...
請問健苗軒是什麼?書還是中心名稱?

引用:介紹你上健苗軒啦,每次情緒失控就叫佢地反

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-27 發表

...
好! 盡快收服佢先得

醒目開學勳章 王國長老

kc1016 發表於 13-10-27 22:19
請問健苗軒是什麼?書還是中心名稱?

聖基道兒童院附屬機構, 學校社工介紹的
http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html

醒目開學勳章 王國長老

ihv2kids 發表於 13-10-27 23:22
好! 盡快收服佢先得

問埋余德x呀, 灣仔有新中心不過我上次問佢就答唔出開咩班, 我見報到健苗軒就無再問了, 余比較多導師, 我妹上過話8個學生4個導師, 佢除左一般eq班仲有棉花糖小組(for怕羞小朋友)同啫喱糖小組(for情緒起伏較大小朋友), 都要先經評估, 我識人上過feedback好好

最後應該冇事, 因為曼聯贏左

不過咁影響情緒, 都係建議睇小D好

醒目開學勳章 王國長老

kc61282 發表於 13-10-28 11:34

曼聯贏之前都已經喊餐飽呢

都唔關睇唔睇波事, 有D小朋友唔受得挫折, 小小野就好大反應, 我仔都係, 不過佢快黎快去, 同埋比較知羞, 好快收

而家佢上緊個COURSE, 導師咪特登設計D遊戲, 一定有人贏有人輸LOR, 上兩堂有小朋友輸左, 嬲到掟"鄧", 我仔見到人地咪識話佢唔岩LOR, 講THEORY就天下無敵, 到自己發生就喊左至算

引用:Quote:ihv2kids+發表於+13-10-27+23:22+好

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-28 發表
問埋余德x呀, 灣仔有新中心不過我上次問佢就答唔出開咩班, 我見報到健苗軒就無再問了, 余比較多導師, 我妹 ...
今早都睇左余德淳,但無咩頭緒。慢慢了解下先

引用:最後應該冇事,+因為曼聯贏左不過咁影響情緒

原帖由 kc61282 於 13-10-28 發表

第二日,爸爸都有咁安慰返個仔,佢知最後贏番架!但咪出事囉!對佢來講,又係贏。
平時玩咩都唔肯輸,一輸就癲。(哩樣到今日都未收服到佢) 講道理,佢知架!到做,咪一樣唔得囉!
好似上星期,學校競技日。佢個班本應是第一名,點知老師計錯分,變左第2名。班主任發現到,之後都修正。但我個仔一放學,就即刻向我呻「咁……咁……咁……」我咪話「唔緊要啦!既然老師最後都知咯,放鬆d啦!」但死都唔憤氣,喊咁濟呀!佢起碼講足成個鐘,我仲話「正面d稔,今次第2名都好吖!下次第一名咪好開心囉!」佢都係唔聽。 好喇,事隔幾日,做中文功課“寫日記”寫到個日比賽,佢又再攞黎噪我都無氣講。仲要係都寫自己得到冠軍
我低d EQ 都死

Charlotte_mom 發表於 13-10-28 12:47
曼聯贏之前都已經喊餐飽呢

都唔關睇唔睇波事, 有D小朋友唔受得挫折, 小小野就好大反應, 我仔都 ...

我仔都係, 心平靜氣時, 人文有路, 發爛咋時乜都做齊, 打人, 踢野, 掉眼鏡, 順地... 要爸爸熔左, 爸爸爆炸, 爸爸去太空, 爸爸爛晒...

余德x中心叫咩名在哪裡?有冇做家長輔導?
‹ 上一主題|下一主題