用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!!
go

又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!! [複製鏈接]

貢獻勳章

今早十點幾, 在玻璃門外等仔, 見到 Mrs. HO 在親自趕車. 你無聽錯我亦無眼花, 當時校長喃喃自語地說: 嘩! 咁多車, D巴士點埋站呀! 於是行出去叫家長開車. 但個個都係敷衍, 我見唔到有人開車! 叫咗一陣, 校長都走埋.

見到呢個情形, 我真係好想報警. 因為真係好過份, 就連老校都唔比面.

如果你地認識家長係自己揸車接送的, 就真係麻煩同佢地講聲: 亞仔在學校要守校規, 家長在街外要守法律.

我唔係要幫學校發聲, 亦無資格. 但係今日的畫面, 巴士/小巴/的士司機個個都媽媽聲, 好無 Face 呀 !!!!!

你地唔珍惜, 有朝一日界限街劃雙黃線, 我就拍手啦 !!!!!
   1    0    0    0

回覆:又係玻璃門外停車問題, 請留意 !!!

我都揸車嘅,但我都好討厭呢啲自私行為。其實泊遠少少,行幾步路,有幾難?要唔阻人唔阻交通,唔好咁自私,個仔著住件校服㗎,真係好失禮。

另外,有時放學時有家長將車泊喺操場門口,阻住校巴出車,又係要不得嘅行為,因為已見過好多次因為校巴唔夠位出車,而塞住成條喇沙利道。

I also found a lot of them are driven by dirver and this is why they don't care of anybody.

貢獻勳章

但昨天的情況,我肯定司機係爸爸媽媽....

因為.........我認得佢地 !

如果可以记錄學生资料然後向家長發警告信就好囉。學生犯規都要擇名扣操行分啦。

post the picture of the car without the registion number here

貢獻勳章

又唔好出相, 咁肉酸! 再比我見到, 我會報警. 已經唔係一朝一夕, 學校又提醒過, 大人大者係要自己攞架嚟丟, 我都無辦法! 咪等警察叔叔踩住車頭告囉, 諗落都壯觀!

自私自利貪方便, 有朝一日佢地個仔要走出中線上車, 有意外發生, 就唔好怪人! 我唔係黑心, 亦唔想見到, 但咁攪法遲早一次! 唔單止係學生, 連其他市民都影響埋!

既然學校做足功夫而徒勞無功, 咁咪由我呢個閒人出手囉, 反正得閒 !

回復 joemyt 的帖子

支持,係咪屬於九龍城交通部?

貢獻勳章

回覆:tomarry 的帖子

學校屬九龍城警區管轄,一般呢類小型交通投訴只會交回九龍城警署跟進。

唔係有心得罪LS家長,佢地真係好多時大搖大擺落車,仲CC然去車尾箱拎個書包比個仔,慢慢GOODBYE KISS完先離開................唉!果度多車又有巴士站,好心啦。

引用:唔係有心得罪LS家長,佢地真係好多時大搖大

原帖由 sadsam 於 13-10-31 發表
唔係有心得罪LS家長,佢地真係好多時大搖大擺落車,仲CC然去車尾箱拎個書包比個仔,慢慢GOODBYE KISS完先離 ...
書包放車尾箱?

真係好多自私既家長言教不如身教,咁都唔明

morning or afternoon?

我都有開車送仔返學(界限街),亦發覺有部份家長真係幾誇張!
好心大家比個仔落車後就好馬上開車啦!
重要打晒死火燈落埋車送埋入閘先捨得走。。。。。。
這樣真係比佢地搞到LS家長好剋人憎!
要親子不如放工早點回家一齊睇故事書啦!

仲有呀,放學接仔(喇沙利道),
請不要
1. 停在人家屋苑停車場入口,
2. 停在巴士站範圍
3. 在馬路上 Double Park (今個學年特別多)

我真係唔明白佢地點解唔可以將心比己!

longlokma 發表於 13-10-31 18:14
書包放車尾箱?

係呀!驚死"責"親個仔掛,好心果度咁繁忙就識趣啦!

引用:回復+joemyt+的帖子 我都有開車送仔返學(

原帖由 puremerino 於 13-11-01 發表

我都有開車送仔返學(界限街),亦發覺有部份家長真係幾誇張!
同意,最憎D人亂咁泊,有幾次仲連校巴都出唔到,有D仲巴弊到係“隊“埋入校巴出果個位比小朋友上車...自私又危險

引用:Quote:原帖由+puremerino+於+13-11-01+發表

原帖由 bb2 於 13-11-01 發表
同意,最憎D人亂咁泊,有幾次仲連校巴都出唔到,有D仲巴弊到係“隊“埋入校巴出果個位比小朋友上車...自私 ...
我都見過幾次,校巴出咗一半,唔夠位拗,喇沙利道塞死晒

校長都唔比面應該去抄牌記低名,嗰度放學時間真係好塞

sadsam 發表於 13-10-31 15:58
唔係有心得罪LS家長,佢地真係好多時大搖大擺落車,仲CC然去車尾箱拎個書包比個仔,慢慢GOODBYE KISS完先離 ...

我應該知道是哪一輛車的,銀色的是嗎?我估是某小一家長爸爸駕駛的。每天早上都拍在門口落少少,其實果個位係好多人來drop off 就走的,但佢停左係度,連司機都出埋來,去車尾箱攞書包比個仔,跟手重熄匙、入埋去聽早會差不多8點才走。後面趕住drop off 果D真係多得佢唔少。有時北行右線有車等位轉入碧華,就比佢塞住成條路。我見過唔只一次有交通督導員抄過佢牌,也有的士佬唔比面係咁boot 佢,但佢重係咁。

引用:Quote:sadsam+發表於+13-10-31+15:58+唔係

原帖由 faithlove 於 13-11-12 發表
我應該知道是哪一輛車的,銀色的是嗎?我估是某小一家長爸爸駕駛的。每天早上都拍在門口落少少,其實果個 ...
停車喺果度,然後聽早會?!真係好過份喎

‹ 上一主題|下一主題