用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 報國際學校遇上很多負面的說話
樓主: sagesage
go

報國際學校遇上很多負面的說話 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+13-10-30+00:1

原帖由 bobbycheung 於 13-10-30 發表

如果再有人同你講讀國際學校的負面說話,你就叫佢睇吓 ...
like

回覆:ltpp 的帖子

其實係生活中,除了學校还有不少類似的例子。我住屯門的,這是個樓價低的社區,但屯門站的新盤報紙話過萬蚊尺,你地話屯門街坊有誰不想擁有?但我們這班買入了的業主有個共通點,就係唔敢話俾人知,好似做錯事甘,因為只要你話俾人知,佢地心裡面會話: 哇成萬蚊尺買屯門,呢d咪叫有錢抵能囉!

哈哈!所以我地要調教下自己的心理,要对自己的決定和信念有信心。從這批喜歡諸多批評的人身上學習,就係要尊重别人的選擇

想請教大家意見,如我負擔不起IS的學費和什費,CKY 是否另一和唯一選擇?还有其他嗎?

oooray  咁其實你想要d咩?愉快學習?你認為CKY會比到d咩你?  發表於 13-11-1 16:11
torunpoland  老老實實, cky 唔係平得好多咋喎!  發表於 13-10-31 16:00

其實這些對國際學校批評大部份都中肯(正如對傳統學校亦有一樣咁多批評)不能太偏見,不要預設立場因不可說那個更好,應問邊個更適合,如財政緊絀,無外國護照或聯糸,入冇乜中文或港人嘅IS,本身英文太差,希望仔女做醫生律師etc etc.就要想清楚,不要人云亦云。

oooray  請問什麼是"冇乜中文或港人的IS"?  發表於 13-11-1 16:12

回覆:sagesage 的帖子

唔需要理其他人點講,最重要你知道選擇這方向的原因

回復 sagesage 的帖子

其實每類學校都會有佢嘅優缺點, 最緊要自己有能力處理相關問題. 好多野其實都係受父母影響, 多過受學校和同學影響. 不過, 讀國際學校開支大的確係事實, 要有相當財力, 而且不是一年半載, 而是十幾廿年, 仲要考慮萬一財政困難, 導致小朋友不能在國際學校升學, 可以有何出路. 任何野都有風險, 已經有最壞打算, 就算真係咁不幸, 都唔會手忙腳亂.

另外, 現在的國際學校越來越多, 本地學生的比例也越來越高, 家長要小心選擇.

"今夕犬兒讀國際,他朝令郎也相同"
i like this.

Hi all,
最緊要係適合自己個小朋友讀!

回復 mattsmum 的帖子

講到銭,計下數,這幾年周邊的朋友都在中二/中三把孩子送英國了,當中有各樣band one 學校的學生,各自有原因,其中之一是中三尾選科有些問題。英國o level, a level各兩年, 要用160萬,夠讀本港大部份的IS直到入U.

poonseelai  true, relatively cheaper to study IB primary and secondary in HK    發表於 13-11-2 18:08

回復 ltpp 的帖子

oooray,
我喜歡的學校能讓小朋友有思考空間, 不是傳統單單由上而下的教學模式.  
torunpoland,
cky平好多呀!

回覆:報國際學校遇上很多負面的說話

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題