用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 報國際學校遇上很多負面的說話
樓主: sagesage
go

報國際學校遇上很多負面的說話 [複製鏈接]

回復 sagesage 的帖子

不過現在不少人入不了傳統名校,就選擇了國際學校,我有兩介親友就是這類。入讀國際無疑是個趨勢。而國際學校提供的優質又愉快教學,正是不少家長想要的。
好心溫馨提醒一下:選擇讀國際學校,要準備二百多、三百萬港幣儲備比較安穩。例如:10萬一年x9年(grade1 到9);20萬一年x3年高中;30萬一年x4年大學;合共270萬左右。

我身邊的人都係選擇傳統學校較多,唔多唔少我都受到影響,但我唯有做多d 有關學校的功課(如返多d 唔同學校的playgroup, 再分析那類學校適合我小朋友多d 來再去諗

回覆:報國際學校遇上很多負面的說話

呢d説話我見好多,不過都係喺d forum之類遇到,或者係d不太熟的朋友都會。

而我本身自己的親友,都大多舉腳讚成,佢地都好熟悉及關心我們,所以佢地係用我女兒的性格及我們的背景,去衡量IS是否適合她。

其實樓主list出來的負面話,也不是全錯,不過就好general, 而選學校,無論是不是IS, 也不應咁表面,始終學校没有最好,只有最適合。

我又無遇到過朋友親人對我講呢D說話喎,可能身邊的人都知我哋兩公婆都係好有主見的人,覺得我哋諗得好清楚先有呢個決定掛!.....但間接聽人講呢D意見都有,不過,同樣地,我都可以講到好多個local school唔好的理由,仲要係我兩公婆都係local school出嚟,呢D係親身體會!反而嗰D講IS唔好的人,有幾多個係IS出嚟?佢哋d仔女相信都唔係啦,即是都係道聽途說啦!我身邊當然好多朋友都選擇送仔女讀LS,但我眼見亦愈嚟愈多人轉揀IS,揀LS的,我身邊朋友比較多的是從來無想過揀IS,因負擔重,但可以揀的,都有好大部份揀咗或傾向揀IS喎。不過,有一樣嘢係真,幫仔女揀IS的話,我個人覺得一定要係好清晰自己點解揀,同埋好信奉IS嗰套教學,而唔係LS的避難所,否則成日同讀LS的孩子在學術上比較,係無意思的,只有真心相信IS嗰套,你先會識欣賞讀IS的好處,唔會比較,唔會憂慮。

其實,我估不久將來,讀LS讀唔掂先轉IS呢支歌仔,都唔會再盛行,因為IS小一學位固然緊張,如果小一後才轉IS,第一學位都係緊長,第二都要係從LS名校先轉到,否則d英文點追得上?再者,我覺得,在名校所謂'讀唔上'的孩子,好多時唔係真係無能力讀,而係根本不適合嗰套方法去讀,入得名校本身個小朋友資質應該唔差,但LS嗰套,活躍少少的小朋友都頂唔住啦,根本只係日讀夜讀,沒生活可言!我見好多家長都唔係孩子真係讀不上,而係眼見孩子被逼得痛苦,所以轉校。

Parents' own faith and belief will be more important than other's view. No one understands their child other than their own parents

回復 sagesage 的帖子

THINK BIG , THINK DIFFERENT, THINK POSITIVE

三无人士的说话, 不用bother的!

Jealosy and Ignorance are two evils in human being haha

Fish777 發表於 13-10-26 16:40
仲有
11. d中文吾掂,第日揾吾到食
12: 讀書叻嘅就吾洗入國際啦

13. 仔女叫父母全名, 而唔係老豆/亞媽.

講開11項" d中文吾掂,第日揾吾到食"  ==> 我聽最屈機嘅說話係 " d中文吾掂, 落旺角買唔到嘢". 強呀!

14. 仔女叻嘅, 讀邊到都咁叻, 使乜晒咁多錢.
15. 你叻, 你有錢!
16. 讀國際學校啲英文都唔係咁叻, 文法都錯.
17. 出嚟做嘢, 係食腦啲.

面對以上問題, 我只會話, 係嘅係嘅, 我用錢去買自己得閒.

回覆:aidan08 的帖子

Agree

我以前同人講:我冇心機跟功課嘛,冇你(嗰啲報LS parents)咁委身子女,又懶跑 center ! 通常你認下衰,冇人插你的。

引用:14.+仔女叻嘅,+讀邊到都咁叻,+使乜晒咁多錢

原帖由 himching 於 13-10-29 發表
14. 仔女叻嘅, 讀邊到都咁叻, 使乜晒咁多錢.
15. 你叻, 你有錢!
16. 讀國際學校啲英文都唔係咁叻, 文法都 ...
如果只係叻,但有良好和適合既教育方法,都係發揮得唔好
去IS係欣賞它們的教學方針,方法。至於中、英文好唔好,無論LS或者IS都可以一塌糊塗,要靠學生用心去學。

回覆:報國際學校遇上很多負面的說話

如果只係叻,但沒有良好和適合既教育方法,都係發揮得唔好........

回覆:macdullbaby 的帖子

Agree

回復 macdullbaby 的帖子

讀IS的孩子會不斷増加,未來有可能部份IS會做返啲local adaptation 即喺加入更多LS原素。一些直資名校,也走向IS化。互補長短。不過讀IS投入不少,現在IS又越來越多,少不免會質素差參,所以選校時多參考意見。最後孩子有個開心的學習環境和學習態度才重要,我個人也很支持親友選IS。

回復 fanfanbb 的帖子

Total agree

想8吓,你報咗邊間IS?D朋友咁大反應!!係咪德瑞漢基嗰D?

如果再有人同你講讀國際學校的負面說話,你就叫佢睇吓文憑試的朝令夕改係令人幾咁擔心 (http://news.mingpao.com/20131028/gga1.htm) ,跟住同佢講 "今夕犬兒讀國際,他朝令郎也相同"

回復 zooweemama 的帖子

Isn't that what the private independent schools are?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  
‹ 上一主題|下一主題