用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014沙田升中的媽媽入
go

2014沙田升中的媽媽入   [複製鏈接]

囡囡今年六年班,唔知揀咩學校,成績ABBA,操行A-。有冇同樣沙田升中+mum,交流下

elbar  自行 或試 1.林漢光 2.郭得勝   發表於 13-10-31 21:56
   71    0    0    0
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

shatin's mami入來傾下

依家考慮呢幾間……
林漢光(校風開放但好、課外活動多、易入、離屋企近)
郭得勝(校風好、成績好、相對唔難入、件衫靚靚
st.rose(校風好、成績好、近  但好嚴而且程度深

其它有冇mama北到意見ya……

MavisNg  st. rose band 1A, if result ABBA can success??  發表於 13-11-27 12:06

回覆:candyhmama 的帖子

我囝囝都係今年小六,讀區外英文小學,會考慮跟住址報讀沙田區中學。

yingtsun 發表於 13-10-26 15:56
我囝囝都係今年小六,讀區外英文小學,會考慮跟住址報讀沙田區中學。

...

是英文小學ya?甘要努力窩!你仔仔band幾?間學校往年派得好嗎?可以一齊探討下!(系唔系九龍城?)

yingtsun 發表於 13-10-26 15:56

...

你仔仔應該是band1c吧?睇你復左我個post
介唔介意PM我你仔仔+呈分試考成點ya?

回覆:candyhmama 的帖子

francfranc 發表於 13-10-27 21:43
我的補習學生本來住元朗,現要搬往沙田,成績一般,有無好意見?

是B1orB2?考完兩次呈分試先再決定自行選那ㄧ間學校?如是B2生可揀陳震夏或青年會中學!如是轉校網大抽獎(乙部)有可能跌Band!希望幫倒你!

回覆:e12340 的帖子

引用:囡囡今年六年班,唔知揀咩學校,成績ABBA,

原帖由 candyhmama 於 13-10-26 發表
囡囡今年六年班,唔知揀咩學校,成績ABBA,操行A-。有冇同樣沙田升中+mum,交流下 ...
我都唔知點揀,過幾日考呈分試,好大壓力

你地甘快呈分試?!我囡囡12月先考。
唔管系點,都要努力ya

快樂 發表於 13-10-27 23:15
我都唔知點揀,過幾日考呈分試,好大壓力

囡囡系band幾?如是band1c女仔,可試聖羅撒、林漢光、郭得勝
band1b女仔:聖羅撒、林裘謀、培英、聖心等等
band2a女仔:馬崇、胡忠,自行或進取小小,郭得勝
希望幫到你啦!上年fd仔仔派左去馬崇,因是聯繫中學,依家好中意返學,佢+成績系BBAA。

candyhmama 發表於 13-10-28 08:51
囡囡系band幾?如是band1c女仔,可試聖羅撒、林漢光、郭得勝
band1b女仔:聖羅撒、林裘謀、培英、聖心等等 ...

比d意見你,返學校問下上年同前年你心水既學校有幾多學生入到,佢地既級名次同你囡囡係咪相約(記得係級名次,幾多AABB都無意思,因為教局只會收到學生名次嚟分BANDING)

另外,沙祟小競爭力確係會弱少少,千其唔好靠估自己BANDING,因為你說囡囡是B1C,呢個位置好危險,無人會知有無機會趺入BAND2(沙田今年派位已經亂哂,BAND1生都派入BAND2校,太多人睇中沙田多英中)。

longfung  今年沙田有3百多個band 1位剩, b2入b1大有人在, b1入b2只是以為自己是b1, 其實係b2才入了b2(學校成績大跌, 學校計不到自己有多少b1位),  發表於 13-12-30 17:20

那請問若上次小五呈分試, 全部A, 操行A, 非常活躍好動, 女孩子, 沙田可以點選呢?

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-27+23:15+我都唔

原帖由 candyhmama 於 13-10-28 發表
band1b女仔:聖羅撒、林裘謀、培英、聖心等等 ...
我諗女係1b吧!想揀培英or蘇浙,自己想進取小小揀一間

快樂 發表於 13-10-28 14:21
我諗女係1b吧!想揀培英or蘇浙,自己想進取小小揀一間

可以PM成績給我,我或者可以告訴你是band1幾呢!萬一是band1a就蝕低啦!

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+14:21+我諗女

可以PM成績給我,我或者可以告訴你是band1幾呢!萬一是band1a就蝕低啦!
我女全部a,上次呈分上算滿意,反而擔心黎梗呢兩次keep唔keep到

candyhmama  囡囡本身五年班成績AAAA……我真系要好好谷下佢  發表於 13-10-28 14:43

jennyjenny 發表於 13-10-28 09:39
比d意見你,返學校問下上年同前年你心水既學校有幾多學生入到,佢地既級名次同你囡囡係咪相約(記得係級名 ...
jennyjenny:
thank you so much!!!
上年有fd仔仔,BBAA系band1c
但他是BBAA,有次成績仲差過阿囡……
成績表冇寫名詞,點算?
I hope you can give me answer!

快樂 發表於 13-10-28 14:27
我女全部a,上次呈分上算滿意,反而擔心黎梗呢兩次keep唔keep到

good job!
甘就易啦,睇返你囡邊間小學,如果系沙呂小呢的熱門小學,你就著數,只要操行唔差你就係band1a!
你囡有特異功能嗎?有就最好!
有特異、小學好、操行唔查、keep到(只要keep多次)就可以去呂中試下(系聯繫小學仲好)
冇特異,就keep好成績、練好interview,去曾記試下
保險D,可以揀其中一間+沙崇/蘇浙/培英(沙崇好似都係band1a)

引用:Quote:快樂+發表於+13-10-28+14:27+我女全

good job!
甘就易啦,睇返你囡邊間小學,如果系沙呂小呢的熱門小學,你就著數,只要操行唔差你就係band1a ...
就係驚keep唔到囉!

囡囡近排狀態唔錯,我幾滿意
中文listening竟然全班top1
英文listening全班前三(佢listening一直唔叻,已經好好)
數學評估TOP2
希望佢維持到啦!
‹ 上一主題|下一主題