用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 還有那所直資或私小可報名
樓主: tabomini
go

還有那所直資或私小可報名 [複製鏈接]

回覆:還有那所直資或私小可報名

但如果已參加了小一派位一次,下個年度的叩門可以叩津小嗎?

神召會馬理信書院 (小學部) 今年開辦小一

http://aogmms.edu.hk/index1.php?ext1=6&link=application

回復 tabomini 的帖子

唔明喎?! 你邊年參加派位?

回復 ernie_kmy 的帖子

唔該晒妳!想再請問第二點指的一些簡歷,內容即係關於乜野?請幫忙列明,多謝!

回覆:ernie_kmy 的帖子

一二年级程度

Snowie2008 發表於 13-10-28 23:56

唔該晒妳!想再請問第二點指的一些簡歷,內容即係關於乜野?請幫忙列明,多謝!

有D 似我地見工的CV, LIST OUT D 課外活動/比賽/表演/ MEDIA COVERAGE, 有小小相, 大約4-5頁, 有D CERT 唔交COPY只加入個CV...

引用:其實唔會冇書讀,+就算冇私校/直資,+都仲有

原帖由 ernie_kmy 於 13-10-28 發表
其實唔會冇書讀, 就算冇私校/直資, 都仲有派位, 派左位註冊左, 仲可以去叩門, 好好裝備, 我上年係去到4月先 ...
有直資在手扣官津好正常,但官津俾offer你又唔要,咁扣黎做乜?阻住D有需要嘅人!no good!!!

You can still try Scared Heart

crazymum 發表於 13-10-29 10:12
有直資在手扣官津好正常,但官津俾offer你又唔要,咁扣黎做乜?阻住D有需要嘅人!no good!!!

...
NO GOOD??????!!!!!!

直資同官津都係學校, 點解「有直資在手扣官津好正常」,但官津有offer叩門就等如阻住D有需要嘅人???

有人派到1x位, 想自己小朋友去間好D, 唔得咩? 我唔會叫你派到LS去叩其他, 如果派左間好唔心儀就可以去叩, 派左位係一定要註冊, 如果唔係, 就冇左個學位, 就真係冇書讀!!!!

ernie_kmy 發表於 13-10-29 10:37
NO GOOD??????!!!!!!

直資同官津都係學校, 點解「有直資在手扣官津好正常」,但官津有offer叩門就等如阻住 ...
我只是奇怪為何扣完官津, 俾OFFER你又唔要啫, 問題係唔要OFFER又做咩要扣呢?

crazymum 發表於 13-10-29 10:58
我只是奇怪為何扣完官津, 俾OFFER你又唔要啫, 問題係唔要OFFER又做咩要扣呢?
...
你講我嗎?
我女的直資當時不是我的FIRST CHOICE, 而我當時一心在等我女幼稚園的小學部的叩門結果, 唯有叩其他學校, 不過我沒有阻住人, 學校打給我時我立即講唔要個女啦....

Crazymum, 如果你明白當時家長會有幾徬徨, 就會理解~

ernie_kmy 發表於 13-10-29 11:23
你講我嗎?
我女的直資當時不是我的FIRST CHOICE, 而我當時一心在等我女幼稚園的小學部的叩門結果, 唯有叩其 ...

唔好意思, 其實我只係奇怪點解你扣完官津, 官津俾OFFER你但你又唔要, 既然你不要官津OFFER, 為何要扣呢? 這與你的直資OFFER無關, 似乎不大明白......

crazymum 發表於 13-10-29 13:23
唔好意思, 其實我只係奇怪點解你扣完官津, 官津俾OFFER你但你又唔要, 既然你不要官津OFFER, 為何要扣呢?  ...
應該話, 我當時係一心希望可以去返幼稚園的小學部, 但當時未有結果, 而因手中只有一個直資, 那間直資是我當時覺得係最後的選擇, 所以當時我都選左一D我覺得好的津校去叩, 在等結果的時候, 一次無意發現原來我選的官校, 二年級的READER 竟然是我女幼稚園K2的READER, 所以只有將津校的OFFER推掉~

ernie_kmy 發表於 13-10-29 14:10
應該話, 我當時係一心希望可以去返幼稚園的小學部, 但當時未有結果, 而因手中只有一個直資, 那間直資是我當 ...
官津課程要顧及所有人, 小一,二不可太深, 有些甚至不如一些名幼..........

多謝指敎,真係要準備幾多野吓,無D頭緖,一諗起就頭痛。

Snowie2008 發表於 13-10-29 19:03

多謝指敎,真係要準備幾多野吓,無D頭緖,一諗起就頭痛。 ...

係多左D, 不過可以好好利用為小朋友申請直資/私校的物資~

最煩係封信, 千祈唔係抄, 得閒DRAFT下...

wrong post.  sorry.

回覆:還有那所直資或私小可報名

除左以上幾間直資/私小外,仲有無其他學校未截止呢??

‹ 上一主題|下一主題