用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 還有那所直資或私小可報名
go

還有那所直資或私小可報名

14至15年度想問那所直資及私小未截止報名

回覆:還有那所直資或私小可報名

I want know too

民生書院(小學部),不過要明年六月出左統一派位結果至可以報名。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:tabomini 的帖子

st Margaret

回復 mimicatmao 的帖子

St. Magaret 截咗止啦喎

嶺南大學香港同學會小學

Thank you all. 仲有其他嗎?

回覆:tabomini 的帖子

崇真好似明年4月定6月(忘記了)仲有次輪申請,可上學校網頁查查.

Thks

Munsang, coming June.

仲有        
St. Johannes College (Primary Section)
聖若望英文書院(小學部)

http://www.st-johannes.edu.hk/html/admission.php

31-10-2013截止

我個女未有offer,絕望下,就算學校在九龍也報名了。

引用:我個女未有offer,絕望下,就算學校在九龍

原帖由 Gihoho 於 13-10-27 發表
我個女未有offer,絕望下,就算學校在九龍也報名了。
唔抽?香港島易玩好多啦喎

如果抽了大抽獎,無入小一,repeat k3, 第二年一定要考私校或直資?但如又没有offer点算?

回復 tabomini 的帖子

我估你可以去教育處求助,看那間學校仲有位,教育處會盡力協助適齡學童入學,但可能地方偏遠,果間亦吾荒係你想讀的學校。

有可能的話,千萬吾好搞到咁「窮途末路」,好痛苦的。寧願讀住小一,repeat再考私立直資,或者插小二。

其實唔會冇書讀, 就算冇私校/直資, 都仲有派位, 派左位註冊左, 仲可以去叩門, 好好裝備, 我上年係去到4月先有一個直資位, 之後6月派位後叩左幾間津校, 都有3個OFFER, 不過冇要~

所以唔使擔心, 而家再努力, 好好準備派位, 同埋預備下如果真係要叩門的資料~

Gihoho 發表於 13-10-27 10:48
仲有         
St. Johannes College (Primary Section)
聖若望英文書院(小學部)

請問這所學校口碑如何?升中排位成績如何?課程會否很淺?

回復 ernie_kmy 的帖子

請問扣門需要準備咩資料?同埋點樣去扣門架?
請指敎!

回復 Snowie2008 的帖子

我的經驗係:
你先揀了一些你心儀的學校, 可以於放榜前打去學校問下, 自己預備好:

1) 小朋友K2, K3成績表影印
2) 一些簡歷,
3) 有用的證書COPY
4) 叩門信
5) 幼稚園校長的推薦信
6) 學校的表格(有些學校要上網DOWNLOAD)...
7) 相

跟學校的日期及時間交到學校...

上年有間學校叫小朋友INTERVIEW時要帶本圖書, 我叫女兒帶左一本幼稚園的英文READER去 (書的程度係大約小學一二年級), 結果一如所料, 老師叫我女讀其中幾頁, 結果收左!